Varicela in sarcina

Varsatul de vant, denumit si varicela, este o infectie virala care apare, de obicei, in copilarie. Cele mai comune simptome sunt eruptiile sub forma de leziuni mici rosii, care ulterior formeaza vezicule care se sparg. Eruptia apare in valuri pe parcursul a 3-5 zile si, de multe ori, este precedata de febra si dureri musculare. Pneumonia virala poate sa apara in 10-15% dintre cazuri.
varicela in sarcina
Despre varicela in sarcina

Varicela este extrem de contagioasa, o persoana infectata transmitand boala cu 1-2 zile inainte de aparitia eruptiei si pana cand se descuameaza si ultimele leziuni ale acesteia. Pentru cei care nu au avut niciodata varicela, exista o probabilitate de 90% sa se infecteze daca intra in contact cu cineva care are deja varicela. Probabilitatea infectiei este direct proportionala cu timpul petrecut in contact cu persoana infectata. Primele simptome vor aparea la 7-21 zile de la expunere.

In cazul expunerii la varicela

Primul lucru este un test care sa verifice prezenta anticorpilor pentru varicela. Pana la 95% dintre pacientele care nu-si amintesc sa fi avut varicela, au deja anticorpi la testul respectiv si sunt in afara oricarui pericol.

Daca testul indica absenta anticorpilor la virusul varicelo-zosterian inseamna ca nu are imunitate, deci exista riscul de a fi infectata. In acest caz se poate administra imunoglobulina specifica (Zoster immune globulin - ZIG). Acesta este un produs care contine un nivel ridicat de anticorpi anti-virus varicelo-zosterian ce scade drastic severitatea infectiei si in anumite cazuri o poate preveni in totalitate. Unii experti sustin faptul ca o eventuala infectie cu virusul varicelo-zosterian este mult mai severa in cazul pacientei insarcinate. De aceea este indicata administrarea serului la pacientele non-imune imediat dupa expunerea la infectie. Acest ser nu mai are niciun efect daca este administrat la mai mult de patru zile de la expunere. Se pare ca acest ser nu cauzeaza malformatii fetale.

Din pacate acest ser nu este disponibil in Romania, sunt foarte rare cazurile in care s-a putut procura din centre importante de Boli Infectioase (Institutul Matei Bals, Institutul Victor Babes, etc.). In cazul imposibilitatii procurarii de imunoglobulina specifica, unii autori recomanda administrarea preventiva de Aciclovir.

 

Femeile insarcinate si varicela

Atunci cand o persoana face varicela, va dezvolta anticorpi pentru acest virus, care rezista mult timp si fac acea persoana imuna la boala. Aceasta inseamna ca o eventuala expunere la virus nu va mai duce la imbolnavire.

Majoritatea bebelusilor nascuti dupa o sarcina cu varicela sunt sanatosi. Totusi 1-3 % dintre copii vor avea una sau mai multe malformatii din cauza infectiei.

Virusul varicelo-zosterian traverseaza placenta in 25% din cazuri, infectand fatul. Uneori infectia cauzeaza un sindrom numit embriopatia varicelo-zosteriana. Afectarea fatului include cicatrici, probleme oculare, probleme de crestere, subdezvoltarea unui brat sau a unui picior, dimensiuni reduse ale capului, intarziere in dezvoltare fizica sau mentala. Unii bebelusi pot avea una sau mai multe dintre aceste probleme, in timp ce altii nu vor avea absolut nicio problema.

Cel mai mare risc de afectare a fatului exista atunci cand mama contracteaza varicela intre 7-20 de saptamani de sarcina. In primul trimestru, riscul aparitiei afectiunilor fetale este intre 0.5 - 1 %, iar cand varicela apare intre 13-20 de saptamani riscul de afectare fetala se pare ca este catre 2%.

Daca mama face varicela cu cinci zile sau mai putin inainte de nastere sau cu una doua zile dupa nastere, exista o probabilitate de 20-25% ca bebelusul sa faca la randul lui varicela. Daca apare in aceasta perioada, infectia este denumita varicela congenitala. Din pacate in aceasta eventualitate riscul de deces fetal este de pana la 30%, infectia fiind foarte severa. Daca pacienta face varicela cu mai mult de 6 zile inaintea nasterii, copilul poate face o forma mult mai putin severa a infectiei, deoarece o parte dintre anticorpii dezvoltati de mama sunt deja trecuti de placenta si ii vin in ajutor fatului.

Pe de alta parte, multiple studii au evidentiat faptul ca nu exista nicio legatura intre infectia paterna si infectia fetala atata timp cat mama are imunitate.

 

Teste pentru a depista eventuala afectare a fatului

Incepand cu 18 saptamani de sarcina, un specialist in medicina Materno-Fetala poate vedea o eventuala afectare a creierului sau a membrelor cauzata de infectia cu varicela, in cadrul unei investigatii numita ecografie morfologica fetala.

Uneori este nevoie de o serie de asemenea investigatii pentru a depista eventuale afectiuni ale fatului. Exista insa, cateodata, afectari ale fatului care nu pot fi depistate nici la aceste ecografii morfologice.

 

Boala Zoster si sarcina

Dupa varicela, virusul ramane inactiv la nivelul nervilor din sira spinarii. Daca virusul este activat din nou, cauzeaza boala Zoster. Aceasta ia forma unor vezicule aparute pe portiuni restranse de piele.

O persoana care a fost la un moment dat infectata cu varicela, are deja anticorpi pentru acest virus si nu va mai face infectia. Este, deci, in afara oricarui pericol - la fel si bebelusul.

In situatia in care nu exista imunitate la varicela, exista o probabilitate redusa de a face varicela, dupa expunerea la boala Zoster. Datorita caracterului limitat al leziunilor din boala Zoster, riscul de contaminare pe calea aerului este redus. Infectia poate sa apara totusi dupa contactul direct cu leziunile.

Riscul de aparitie a malformatiilor fetale se pare ca este mai redus in cazul expunerii la boala Zoster, fata de expunerea la varicela.

Studii efectuate pe grupe mari de gravide au indicat faptul ca nu exista niciun risc pentru copiii ai caror mame au dezvoltat boala Zoster in timpul sarcinii.

 

Vaccinarea pentru varicela si sarcina

Producatorul vaccinului recomanda o pauza de trei luni din momentul vaccinarii pana la conceperea unei sarcini. Unele persoane pot sa aiba o eruptie in urma vaccinarii. In cazul aparitiei eruptiei, exista posibilitatea de a infecta si alte persoane.

Academia Americana de Pediatrie recomanda pacientelor sa astepte cel putin o luna din momentul vaccinarii pana la conceperea unei sarcini. Exista rapoarte ce evidentiaza copiii fara malformatii din sarcini concepute la o luna sau mai putin de la vaccinare.

Compania care produce vaccinul are un registru cu toate femeile insarcinate care au primit din greseala vaccinul in timpul sarcinii. Dupa 789 de cazuri nu au fost raportate malformatii fetale datorate vaccinarii.

 

Alaptarea si varicela

Virusul varicelo-zosterian nu a fost identificat in laptele matern. Mai mult, laptele matern poate sa contina anticorpi care protejeaza bebelusul de varicela. Pentru ca varicela este puternic contagioasa, trebuie sa iei legatura imediat cu pediatrul pentru a-l informa despre aparitia bolii in timpul alaptarii. Prevenirea contactului direct dintre bebelus si eruptie scade foarte mult probabilitatea transmiterii la nou nascut.

Vaccinul pentru varicela poate fi facut in timpul alaptarii, virusul varicelo-zosterian nefiind identificat in laptele matern.

Data publicării 30.10.2019