Ecografia transfontanelara

Ecografia transfontanelara este o metoda de investigatie a creierului nou-nascutului si sugarului, iar calea de abord folosita este fontanela anterioara sau superioara, adica cea din crestetul capului. Fontanela devine fereastra ecografica pentru acest tip de examinare, adresata exclusiv nou-nascutului si sugarului.
ecografie transfontanelara copil
Despre ecografia transfontanelara

Ce sunt fontanelele?

Craniul are mai multe oase si intre acestea exista niste spatii care, pe masura ce copilul creste, se inchid, se osifica. Sunt sase fontanele, iar cea mai mare dintre ele este cea anterioara, fiind si cea care se inchide cel mai tarziu, in mod normal, in jurul varstei de 1 an. Sunt cazuri cand, din cauza unor factori genetici si constitutionali, fontanela se inchide la 3-4 luni sau la 1,5-2 ani. Fontanelele nu necesita niciun fel de ingrijire.

La un nou-nascut, fontanela devine fereastra ecografica ce permite vizualizarea structurilor cerebrale. Dupa inchiderea fontanelei, ecografia transfontanelara nu se mai poate efectua, pentru ca ultrasunetele nu strabat osul.

 

Ce este ecografia transfontanelara?

Ecografia transfontanelara este o metoda imagistica de investigatie a creierului nou-nascutului si a sugarului sau a structurilor anatomice ale continutului cutiei craniene. Nu difera de celelalte ecografii decat prin faptul ca se face doar la nou-nascuti si sugari, pentru ca la ei exista aceasta fereastra ecografica, fontanela. Ca metoda de examinare, ecografia transfontanelara nu difera de cea abdominala, de tiroida etc. Se foloseste acelasi aparat, dar cu un transductor de mici dimensiuni, la o frecventa inalta pentru o acuratete cat mai mare a imaginilor.

Acest tip de ecografie evidentiaza anatomia creierului, dezvoltarea acestuia si, daca este cazul, o patologie existenta.

 

Cui se recomanda ecografia transfontanelara?

Se poate face oricarui copil, dar se recomanda in urmatoarele situatii:

  • in special prematurilor foarte mici, sub 32 de saptamani sau sub 1500g, care au o anumita patologie neurologica ce apare in primele zile dupa nastere, respectiv hemoragiile, care se urmaresc apoi in timp. Ecografic, medicul poate vedea si cand debuteaza aceste hemoragii, care pot lasa un semn neurologic, astfel ca prematurii sunt urmariti periodic si dupa externare
  • unui nou-nascut care are o suferinta la nastere
  • unui nou-nascut cu nota mica la nastere
  • unui nou-nascut care provine din sarcini sau nasteri cu patologii (dezlipire de placenta, prolabare de cordon ombilical)
  • unui nou-nascut cu suspiciune de hemoragie in urma unei nasteri cu probleme, cu forceps, cu vacuum extractor
  • unui nou-nascut cu suspiciune de leziune ischemica sau malformatie cerebrala - in general, aceste malformatii sunt vazute inainte de nastere la mamele a caror sarcina este urmarita pe toata perioada ei - malformatiile sunt confirmate dupa nastere si se actioneaza dupa fiecare caz in parte
  • unui copil care are hidrocefalie, care poate sa fie congenitala sau care poate sa apara ca urmare a unei hemoragii, diagnostic ce este urmarit in timp pentru a putea interveni in cel mai bun moment
  • unui copil cu o infectie neonatala, in special cu TORCH (acronim rezultat prin alaturarea initialelor celor cinci grupe de infectii ce pot fi depistate: T- Toxoplasma gondii, O- Others viruses (alte virusuri), R- Rubeola, C- Cytomegalovirus, H- Herpes simplex virus). Aceste infectii trebuie urmarite pentru ca dau si modificari cerebrale
  • unui copil cu suspiciune de tumora intracraniana
  • unui copil care pe parcursul vietii de sugar dezvolta o patologie neurologica, adica face convulsii, crize de apnee, cianoza, intra in coma
  • unui copil cu un traumatism la cap (sunt cazuri cand parintii solicita o astfel de ecografie dupa ce copilul a cazut din pat)
  • copiilor cu malformatii cardiace, cianogene
  • copiilor carora le creste capul prea mult sau dimensiunea craniului este peste limita varstei

In general, se recomanda copiilor care la un moment dat, in perioada de sugar (atat timp cat fontanela este deschisa), prezinta simptome neurologice, pentru a vedea anatomia creierului, malformatii cerebrale, hemodinamica cerebrala.

Copilul care face ecografie transfontanelara fie a fost prematur sau a avut o suferinta la nastere si este urmarit, fie are un semn sau o suferinta neurologica (pentru a decela apoi daca exista o malformatie, o problema ischemica).

 

Cum are loc examenul ecografic?

Copilul poate sta in orice pozitie, pentru a fi cat mai linistit - in bratele unui parinte, unde se simte mai in siguranta, sau poate fi examinat si pe patul din cabinetul medical. Copilul nu trebuie tinut intr-un anumit fel, iar rezultatul ecografic nu este influentat de plansul micutului (acesta poate insa influenta un pic velocimetria doppler care se face pe arterele cerebrale - aceasta masoara viteza circulatiei sangvine). Ecografia transfontanelara nu necesita niciun fel de pregatire anterioara.

Pe fontanela superioara, care este fereastra ecografica, se aplica un gel, apoi transductorul de mici dimensiuni si se urmaresc sectiunile care trebuie examinate. Ecografia transfontanelara dureaza putin, aproximativ 10-15 minute, copilul nu trebuie sedat inainte si se poate face in orice moment al zilei. Ecografia nu este dureroasa, dar poate crea micutilor un usor disconfort. 

Daca exista o suspiciune, ecografia transfontanelara se poate repeta de cate ori este nevoie.

Daca fontanela s-a inchis si exista o suspiciune, ecografia transfontanelara este inlocuita cu RMN sau CT cerebral, ca la adult.

 

Ce ar trebui sa stie parintii inainte de investigatie?

In primul rand, un parinte ar trebui sa stie ca ecografia transfontanelara se face la recomandarea unui medic. Ecografia nu iradiaza, nu face rau micutului, deci poate fi facuta si la propria lor dorinta, sa se asigure ca micutul este sanatos. De cele mai multe ori insa, ecografia transfontanelara se face la recomandarea unui medic (neonatolog, pediatru sau neurolog) in momentul in care copilul are o anumita simptomatologie de tip neurologic - de la meningita, la tumori, malformatii.

Consultant Medical Dr. Diana Rodica Ungureanu
Data publicării 05.11.2019