Preventie si tratament gripa

Prevenirea raspandirii virusurilor gripale se face prin adoptarea unor masuri simple de igiena care includ spalarea corecta a mainilor, eticheta tusei, purtarea corespunzatoare a mastilor chirurgicale si evitarea utilizarii veselei  in comun cu alte persoane.

 

 

Profilaxia specifica impotriva virusului gripal se realizeaza prin administratrea vaccinurilor cu tulpini virale existente in  sezonul respectiv sau cu variante inrudite obtinute prin recombinare genetica. In fiecare an OMS (Organizatia Mondiala a Sanatatii ) identifica principalele tulpini circulante de gripa si aproba productia de vaccinuri specifice care sa cuprinda virusurile respective.

In prezent exista mai multe categorii de vaccin in functie de continut putand fi bivalente, trivalente sau tetravalente (cu 2, 3 , sau 4 tulpini de virus Influenza A si B), cel mai indicat fiind cel cu 2 subtipuri de tulpina A si 2 de tulpina B.

Rolul vaccinurilor antigripale este acela de a reduce riscul de infectie prin stimularea productiei  de anticorpi specifici (in aproximativ 2 saptamani dupa inoculare) care sa asigure protectia imunitara in cazul unui contact cu virusul Influenza.

Sunt foarte putine cazurile de contraindicatie ale vaccinului antigripal, acestea fiind in principal rezervate persoanelor cu alergie la compusii preparatului sau copii sub 6 luni la care nu se poate obtine un raspuns optim din partea sistemului imunitar.

Categoriile de risc la care se recomanda administrarea vaccinului antigripal sunt urmatoarele:

  • Varstnicii peste 65 de ani;
  • Persoanele cu boli cronice cardio-pulmonare sau sistemice;
  • Gravide pe parcursul trimestrului II si III de sarcina;
  • Persoanele institutionalizate din caminele de batrani, centre de plasament;
  • Personalul medical.

Tratamentul în cazul gripei este în special simptomatic, iar in situatiile in care starea generala nu se amelioreaza sau apare infectia bacteriana pe parcurs, este necesar consultul unui medic specialist pentru optarea unui tratament care sa includa antibiotice. Cel mai frecvent medicatia cuprinde antitermice si antialgice care imbunatatesc starea generala prin reducerea febrei si a durerilor musculare. Utile sunt si preparatele antivirale cu eficienta buna in cazul in care se administreaza in primele 48 de ore de la aparitia simptomelor.

< Inapoi la gripa