Calprotectina

Cuprins

Ce este analiza de determinare a calprotectinei?

Calprotectina din materiile fecale este un marker care ajuta la diagnosticarea afectiunilor inflamatorii ale intestinului.  Aceasta este parte componenta a citoplasmei granulocitelor polimorfonucleare (PMN), iar denumirea provine de la rolul calprotectinei, acela de legare intracelulara a calciului.

Calprotectina regleaza procesul inflamator si are proprietati antimicrobiene. Este eliberata in lumenul intestinal atunci cand leucocitele din organism fie se activeaza, fie se degradeaza. 

Calprotectina din materiile fecale ajuta la diagnosticarea afectiunilor inflamatorii intestinale. Potrivit studiilor existente, aceasta analiza poate fi folosita ca test de screening in diferentierea sindromului de colon iritabil de alte boli organice.  

Este o metoda non invaziva, utilizata pentru evaluarea activitatii inflamatorii in organism, mai ales in cazul pacientilor care au colita ulceroasa sau boala Crohn cu afectare colonica.

Cand sa efectuezi analiza de calprotectina?

Calprotectina din materiile fecale ajuta la diagnosticul diferential dintre sindromul colonului iritabil si boala inflamatorie a intestinului sau tumori. Analiza de calprotectina este recomandata pacientilor care au manifestari ale tractului digestiv inferior, cum ar fi dureri abdominale si modificari ale tranzitului intestinal.

Analiza de calprotectina mai poate fi recomandata pentru diagnosticul diferential dintre diareea produsa de o afectiune functionala si cea care are un caracter organic, atat la adulti, cat si la copii.

Alte cazuri in care este recomandata calprotectina:

  • Triajul pacientilor cu simptomatologie abdominala care necesita investigatii invazive;
  • Monitorizarea evolutiei bolii inflamatorii intestinale;
  • Evaluarea stadiului de vindecare a mucoasei;
  • Evaluarea riscului de recadere la pacientii cu boli intestinale inflamatorii;
  • Monitorizarea raspunsului la tratament pentru pacientii copii cu boli inflamatorii intestinale.

Cum sa te pregatesti pentru determinarea calprotectinei?

Probele pentru calprotectina sunt prelevate din materiile fecale si nu necesita nicio pregatire prealabila a pacientului.

Valori normale pentru calprotectina

Valorile normale pentru calprotectina tin, in principal, de varsta pacientului.

Varsta

Valoare normala calprotectina

 < 6 luni

<538 μg/g

 6 luni – 3 ani

< 214 μg/g

 3 ani – 4 ani

< 75 μg/g

 > 4 ani

<50 μg/g


Daca valorile pentru calprotectina sunt situate sub 50 μg/g, acest lucru nu indica neaparat prezenta unei inflamatii la nivelul tractului gastrointestinal. Pot aparea si valori fals negative, mai ales la pacientii care au granulocitopenie din cauza deprimarii functiei maduvei osoase.

 Daca valorile acesteia sunt usor crescut, intre 50-200 μg/g, atunci este posibil ca la nivelul tractului gastrointestinal sa existe o inflamatie usoara. Valori crescute pot fi intalnite si in cazul polipilor intestinali si a proceselor neoplazice.

Daca valorile calprotectinei sunt scazute sau mult prea ridicate, sunt necesare investigatii suplimentare. 


Afla mai multe: