Adenomioza, afectiune dificil de diagnosticat

Adenomioza este o afectiune a tesutului endometrial, dificil de diagnosticat si cu o evolutie diferita de cea e endometriozei. Adenimioza uterina produce menstruatii dureroase, iar cauzele care duc la aparitia acesteia sunt inca necunoscute. Afla din acest material cum este diagnosticata aceasta afectiune, ce simptome are adenomioza si ce solutii de tratament exista.
Adenomioza, afectiune dificil de diagnosticat

Adenomioza este, alaturi de endometrioza, una din cauzele principale care duc la apariti infertilitatii.

Adenomioza este o afectiune a tesutului endometrial ce produce menstruatii dureroase si duce la marirea in volum a uterului. In cazul acestei afectiuni, celulele endometriale cresc in interiorul peretelui uterin, care se ingroasa treptat. Din acest motiv, apar durerile si sangerarile abundente.

Cauzele exacte ale aparitiei acestei afectiuni nu sunt inca pe deplin cunoscute, insa andenomioza este frecvent asociata cu un nivel crescut al estrogenului, de aceea incidenta este mult mai mica in randul pacientelor care sunt la menopauza.

Articol realizat de Dr. Maria De Rubeis - Medic specialist Obstetrica-Ginecologie

Cuprins

Care sunt simptomele adenomiozei?

Simptomele adenomiozei sunt asemanatoare simptomelor pentru endometrioza. Printre acestea se numara:

  • durerea in timpul menstruatiei
  • durere in timpul actului sexual
  • durere intre menstruatii
  • sangerare abundenta
  • balonare
  • presiune abdominala

Adenomioza afecteaza frecvent pacientele care au fibrom sau fibroame uterine si in general aceste afectiuni sunt asociate.

Cum este diagnosticata adenomioza?

Examinarea clinica este un prim pas inspre diagnosticarea acestei afectiuni. In urma examinarii, medicul de specialitate poate sa observe faptul ca uterul are dimensiuni ceva mai mari decat in mod normal, iar sensibilitatea acestuia este ridicata. 

Pot fi necesare si investigatii suplimentare, cum ar fi ecografia transvaginala, ecografia pelvina, precum si RMN pelvian. De asemenea, medicul ginecolog poate recolta si o biopsie endometriala, care il poate ajuta la diagnosticarea exacta a acestei afectiuni.

In unele cazuri, pot fi necesare si histerosalpingografia sau sonohisterosalpingografia.

Afectiunea este dificil de diagnosticat deoarece simptomele acesteia sunt comune si altor afectiuni ale tesutului endometrial, precum endometrioza.

Adenomioza, afectiune dificil de diagnosticat

Ce solutii de tratament exista pentru adenomioza?

Tratamentul pentru adenomioza variaza de la un caz la altul.

Uneori, este suficienta administrarea unui hormon care atrofiaza tesutul endometrial. Pot fi administrate inclusiv medicamente similar cu hormonul progesteron sau poate fi recomandata montarea unui sterilet cu eliberare lenta a acestui hormon. Pilulele contraceptive pot fi si ele la fel de eficiente, ameliorand sangerarile abundente si durerea.

Medicamentele antiinflamatoare pot fi o solutie eficienta in ameliorarea durerii, pacienta trebuind sa respecte schema de tratament propusa de medicul de specialitate.

In cazurile cu simptome severe, mai ales pentru pacientele care nu isi mai doresc copii, medicul de specialitate poate recomanda histerectomia si chirurgia conservatoare.

Adenomioza poate creste riscul unui avort spontan. Aceasta nu afecteaza calitatea ovocitelor si in general, trece de la sine dupa instalarea menopauzei.

Consultant Medical Dr. Maria De Rubeis
Data publicării 13.12.2021