Insuficienta ovariana prematura: simptome, cauze, tratament

Insuficienta ovariana prematura poate duce la infertilitate. Aceasta se mai numeste menopauza prematura si reprezinta pierderea functiei normale a ovarelor inainte de 40 de ani. Care sunt simptomele insuficientei ovariene, cauzele aparitiei acesteia si ce solutii de tratament exista? Citeste acest material pentru a afla.
Insuficienta ovariana prematura: simptome, cauze, tratament

Insuficienta ovariana prematura este pierderea capacitatii ovarelor de a produce cantitatile normale de hormoni (progesteron si estrogen) si de a elibera ovule, inainte de 40 de ani. De aceea, femeile care au aceasta afectiune se pot confrunta cu cicluri neregulate sau ocazionale pentru perioade mai lungi de timp. Netratata, insuficienta ovariana poate duce la complicații, precum si la infertilitate.

Insuficienta ovariana prematura apare in general la femeile cu varste intre 18 si 29 de ani, fiind cunoscuta si sub numele de menopauza prematura, cu toate ca formele de manifestare intre cele 2 afectiuni nu sunt identice. In cazul menopauzei premature, ciclul menstrual dispare total, in timp ce in cazul insuficientei ovariene, ciclul menstrual este sporadic, permitand ca pacienta sa ramana insarcinata.

Articol realizat de Dr. Maria De Rubeis - Medic specialist Obstetrica-Ginecologie

Care sunt cauzele aparitiei insuficientei ovariene?

Cauzele care duc la instalarea acestei afectiuni nu sunt pe deplin cunoscute. Adesea, insuficienta ovariana este asociata cu bolile autoimune, diferite boli genetice sau chimioterapia si radioterapia, utilizate in tratarea cancerului. Insa studiile nu sunt concludente. In mod normal, ovarele produc ovule pana la varsta de 51 de ani. Atunci cand acest proces este dereglat, inainte de 40 de ani, se poate vorbi de insuficienta ovariana. Singura metoda exacta de diagnosticare este un consult de specialitate, precum si analize si investigatii suplimentare, care sa confirme sau sa infirme acest diagnostic.

Ce simptome are insuficienta ovariana?

Unul din cele mai vizibile simptome pentru insuficienta ovariana este dereglarea ciclului menstrual sau chiar lipsa acestuia. Prima recomandare a medicului de specialitate este sa monitorizezi cu atentie acest aspect si sa te programezi pentru un consult de specialitate atunci cand observi ca ciclul menstrual este dereglat. Restul simptomelor pe care o pacienta cu insuficienta ovariana le poate resimti sunt similare celei ale menopauzei:

  • Dureri in timpul contactului sexual
  • Uscaciune vaginala
  • Transpiratii nocturne
  • Stari de irascibilitate
  • Probleme de concentrare
  • Scaderea libidoului

Deseori, insuficienta ovariana este depistata prin consult de specialitate, atunci cand pacienta incearca de mai mult de 1 an sa ramana insarcinata si nu reuseste.

Insuficienta ovariana prematura: simptome, cauze, tratament

Exista tratament pentru insuficienta ovariana?

Din pacate, statistic vorbind, pana la 10% din femeile care sufera de aceasta afectiune pot ramane insarcinate pe cale naturala, restul putand ramane insarcinate prin diferite metode de fertilizare.

Pana in prezent, nu exista niciun tratament care sa poate creste fertilitatea femeilor, insa exista tratamente hormonale pentru ameliorarea simptomelor produse de aceasta afectiune, prin restabilirea unui nivel normal de estrogen si progesteron.

Medicul de specialitate poate recomanda utilizarea pilulelor si a plasturilor in terapia de inlocuire a estrogenului, precum si administrarea unor suplimente de calciu si vitamina D.

Pe de alta parte, terapiile pe baza de hormoni sunt contraindicate femeilor fumatoare, de peste 35 de ani, a celor cu hipertensiune din diabet, din cauza riscurilor implicate.

Restabilirea nivelurilor de estrogen si progesteron poate ajuta la prevenirea unor complicatii, precum osteoporoza.  

Care sunt complicatiile insuficientei ovariene?

Faptul ca nivelul de estrogen si progesteron din organism este scazut are afecte asupra intregului corp, principalele afectate fiind sistemul endocron si cel cardiovascular.

Paciente cu insuficienta ovariana pot dezvolta probleme cu oasele, din cauza unei densitati osoase scazute. Drept urmare, exista riscul de fracturi si instalare a osteoporozei.

Procentual, aproape 20% dintre pacientele cu insuficienta ovariana sufera de hipotiroidism sau alte afectiuni ale sistemului endocrin. Astfel de afectiuni pot favoriza si aparitia bolilor cardiovasculare.

Atrita reumatoida, lupusul eritematos sistemic ori sindromul de ochi uscat pot fi alte complicatii ale insuficientei ovariene.

Consultant Medical Dr. Maria De Rubeis
Data publicării 21.12.2021