Alcoolul si fumatul dauneaza grav fatului!

Fiecare femeie are un risc de baza intre 3-5%, de a dezvolta pe parcusul sarcinii o malformatie congenitala. Alcoolul si fumatul, impreuna sau fiecare separat, pot produce o crestere a acestui risc de baza, astfel ca malformatiile congenitale sunt mai frecvente in randul bebelusilor ai caror mame au consumat alcool sau au fumat, pe timpul sarcinii. Atat alcoolul, cat si fumatul, au efecte chiar dinainte de sarcina, asadar femeile care isi doresc sa aiba un copil, ar trebui sa ia in considerare foarte serios renuntatul la cele doua.
factori daunatori sarcinii
Alcoolul si fumatul in sarcina

Consumul de alcool pe durata sarcinii

Desi, pana de curand, consumarea unor cantitati moderate de alcool in timpul sarcinii a fost considerata relativ sigura, cele mai recente recomandari ale diverselor organisme internationale, din 2008, le atrag atentia femeilor insarcinate sa renunte la alcool, mai ales in primele douasprezece saptamani.

Efectele consumului de alcool sunt daunatoare copilului chiar inainte de sarcina si in primul trimestru, mai ales ca se intampla ca o sarcina sa fie remarcata doar la cateva saptamani. Prin urmare, daca incerci sa ramai insarcinata, ar fi bine sa renunti la orice forma de alcool si la fumat, inclusiv pentru a creste sansele de a avea sarcina.

Daca alegi sa bei, nu trebuie sa consumi mai mult de 1-2 unitati de alcool o data sau de doua ori pe saptamana, pentru a reduce la minimum riscul pentru bebelus.

O unitate de alcool inseamna o jumatate de halba de bere blonda sau neagra, un pahar de vin sau un shot de tarie (gin, vodca, rom) (25 ml). Acasa, bauturile tind sa fie cantitativ mai mult, pentru ca niciodata nu masuram ca intr-un bar sau restaurant paharul de vin sau whiskyul.

Odata insarcinata, starea de ebrietate este strict interzisa. Iar femeile ajung in acest punct mult mai repede decat barbatii, de obicei. Pentru ele, consumul excesiv de alcool se refera la a bea mai mult de cinci pana la sase unitati de alcool pe zi.

Renuntatul la bauturile alcoolice in orice moment al sarcinii poate schimba ceva in viitorul copilului.

Riscurile si efectele asupra bebelusului

Consumul excesiv de alcool (peste 6 unitati pe zi) poate provoca avort spontan sau nasterea unui copil mort. Alcoolul ingerat de mama ajunge din sange in placenta, iar de acolo in sangele copilului. Bebelusul nu poate procesa alcoolul asa cum o face mama, asadar este expus la alcool pentru mai mult timp.

Alcoolul poate afecta dezvoltarea fatului, mai ales dezvoltarea creierului. In cea de-a doua jumatate a sarcinii, cresterea copilului este afectata de cantitatea de alcool pe care o bea mama. Cu cat bei mai mult, cu atat copilul creste mai putin.

Afectiuni cauzate fatului de consumul de alcool in sarcina

Consumul excesiv de alcool poate duce la:

 • Greutate scazuta la nastere
 • Nastere prematura
 • Afectiuni cardiace
 • Tulburari de invatare si comportament
 • Dizabilitati fizice
 • Probleme psihologice
 • Rezultate scolare slabe
 • Probleme psihice

 

Afectarea creierului copilului in urma consumului de alcool al mamei poate cauza probleme precum:

 • Deformari faciale
 • Probleme cu dezvoltarea fizica si emotionala
 • Memorie slaba sau deficit de atentie
 • Boli psihice, cum ar fi dependenta de alcool sau de droguri

 

O boala grava este Sindromul alcoolismului fetal. Toate aceste afectiuni pot fi insa evitate daca renunti la alcool in timpul sarcinii sau limitezi consumul conform recomandarilor. Singura modalitate de a fi absolut sigura ca bebelusul nu va fi afectat de alcool este sa nu bei.

Medicul iti poate da toate informatiile suplimentare de care ai nevoie si te poate directiona catre alte servicii care ofera consiliere si sprijin.

Fumatul

Fumul de tigara contine peste 4000 de substante chimice si toxice precum nicotina, gudron, arsenic, plumb, monoxid de carbon, iar cel putin 40 din aceste substante sunt cancerigene. O mare parte dintre aceste substante pot traversa bariera fetoplacentara ceea ce se traduce printr-o reducere a cantitatii de oxigen si substante nutritive pentru fatul in curs de dezvoltare, dar si printr-un efect daunator direct prin toxicitatea substantelor.

Fumatul inainte si in timpul sarcinii

Exista studii care atesta obtinerea unei sarcini intr-un timp mai indelungat in cazul femeilor fumatoare comparativ cu cele nefumatoare. Totusi aceste efecte nefaste par sa dispara o data cu renuntarea la fumat.

In ce priveste partenerii, barbatii care fumeaza pot avea un numar scazut de spermatozoizi precum si o forma si motilitate anormala a acestora. Aceste probleme pot reduce sansele de a obtine o sarcina.

Odata obtinuta sarcina, partenerul ar trebui sa renunte la fumat si sa evite consumul de tigari in prezenta gravidei deoarece expunerea la fum de tigara a fost corelata cu o greutate mai mica la nastere a copilului. 

Riscurile fumatului in timpul sarcinii

 • Avort spontan - unele studii au demonstrat un risc crescut la femeile fumatoare. Fumatul schimba circulatia sangvina placentara, aceasta fiind conexiunea de sange pe care mama o imparte cu copilul, iar schimbarea cauzeaza o crestere a riscului de avort spontan.
 • Sarcina extrauterina – o serie de studii au evidentiat un risc mai mare de sarcina ectopica in cazul persoanelor fumatoare, aceasta fiind o situatie medicala reprezentata de cresterea embrionului in afara uterului, in mod frecvent la nivelul trompelor uterine.
 • Malformatii fetale - unele studii au demonstrat un risc usor crescut de aparitie a despicaturii de buze si palat (tavanul gurii) in special in familiile care prezinta un istoric in aceasta afectiune. Majoritatea studiilor nu au raportat o crestere a numarului de malformatii congenitale aparute la copiii mamelor fumatoare. Pentru acest moment putem spune ca nu exista suficiente informatii care sa ateste o crestere clara a incidentei malformatiilor congenitale asociate fumatului.
 • Nastere prematura - nou-nascutii mamelor fumatoare prezinta un risc crescut de nastere premature (sub 37 de saptamani) sau de greutate mai mica la nastere. Un copil nascut prematur are un risc mai mare de a dezvolta probleme de sanatate si necesita o spitalizare indelungata in cadrul unui departament de terapie intensiva. Femeile care renunta la fumat la inceputul sarcinii si chiar si cele care reduc cantitatea de tigari consumate pot reduce semnificativ aceste riscuri.
 • complicatii asociate - placenta praevia (placenta care blocheaza orificiul intern al uterului – canalul de nastere), decolarea prematura de placenta normal inserata (dezlipirea placentei inainte de momentul nasterii, complicatie care se poate solda cu decesul matern si fetal), sangerare si decesul fatului in uter.

Afectiuni ale fatului asociate cu fumatul pe durata sarcinii

 • Sindromul de moarte subita - fumatul in timpul sarcinii este asociat cu un risc mai mare de aparitie a sindromului de moarte subita a bebelusului.
 • ADHD - mai multe studii au demonstrat o legatura intre fumatul in timpul sarcinii, capacitatea de invatare si probleme comportamentale ale copiilor. De exemplu exista o posibila asociere cu problemele de deficit de atentie de tip ADHD. Insa mai multe studii sunt necesare pentru a confirma aceste constatari.
 • Astm bronsic - nou-nascutii mamelor care fumeaza pe parcursul sarcinii au risc mai mare de a dezvolta astm bronsic, bronsita si infectii respiratorii in timpul copilariei.
 • Sevraj - simptomele cum ar fi iritabilitate, tonus muscular crescut (musculatura rigida) si tremorul au fost observate la nou-nascutii expusi la fumat in ultimele saptamani de sarcina. Totusi aceste simptome sunt temporare si dispar fara tratament medical.

 

Riscul multor complicatii este legat de numarul de tigari consumate, asadar riscurile se reduc pe masura ce se reduce si cantitatea de tigari. Totusi, chiar si cateva tigari pe zi vor diminua cantitatea de substante nutritive si oxigen pe care le primeste fatul. Oprirea fumatului in orice moment va avea un efect pozitiv asupra cresterii si dezvoltarii copilului.

In plus, si pe timpul alaptarii este recomandata abtinerea de la fumat. Atat nicotina, cat si alti produsi toxici ajung in laptele matern si pot afecta copilul.

Cu toate acestea, beneficiile alaptarii depasesc riscurile asociate fumatului. Daca nu se poate renunta complet la fumat, o reducere a numarului de tigari consumate si evitarea fumatului in prezenta copilui sunt de dorit.

Maternitatea Medicover: Fa cunostinta cu echipa!

Data publicării 29.10.2019