Ecografia in sarcina incipienta

Ecografia a fost folosita timp de multi ani fara efecte daunatoare dovedite. Daca apeleaza la un departament de sarcina incipienta, aproape toate femeile vor face, la un moment dat, o ecografie. Tipul si frecventa acestora vor depinde de cat de avansata este sarcina si de ceea ce arata ecografia initiala. Investigatia permite medicului sa decida cu privire la cel mai bun tip de ingrijire pentru mama si sarcina.
sarcina incipienta
Despre ecografia in sarcina incipienta

Cand se face prima ecografie in sarcina

Perioada incipienta a sarcinii este o notiune relativ vaga, insa specialistii se refera, in general, la primele 11 saptamani, perioada in care se vorbeste despre un embrion, nu despre fat.

Primul examen ecografic este ideal a fi efectuat între 6 și 7 saptamani de la ultima menstruatie si presupune o ecografie vaginala, usor diferita de celelalte experimentate. In acest moment se pot evidentia toate elementele caracteristice sarcinii de inceput.

Sarcina, insa, devine vizibila la 5-6 saptamani.

Frecventa si siguranta

Cand o viitoare mama se afla in stadiile incipiente ale sarcinii, aproape sigur va face o ecografie vaginala, deoarece aceasta va permite obtinerea celor mai bune imagini. Ecografia vaginala se realizeaza, de obicei, daca esti insarcinata in mai putin de opt saptamani dupa ultima menstruatie. Sonda vaginala are o forma diferita de cea de la eventuale ecografii dinaintea sarcinii. Este lunga si ingusta pentru a-i permite sa fie pozitionata confortabil in vagin, oferind cele mai bune imagini ale uterului. Nu intra in colul uterin (gatul uterului) si nu va cauza avort spontan. Aceasta poate fi cea mai buna modalitate de a vedea clar sarcina, in aceste etape timpurii.

Daca aveti motive serioase pentru a nu efectua o ecografie vaginala, acestea pot fi discutate cu specialistii.

Ce este o ecografie neconcludenta

O ecografie neconcludenta inseamna ca rezultatele sunt dificil de interpretat si nu este posibila confirmarea faptului ca sarcina va continua.

Exista o serie de motive pentru care nu este posibila interpretarea rezultatelor ecografiei:

  • Sarcina este intr-o etapa prea timpurie
  • Sarcina nu evolueaza asa cum ar trebui
  • Sarcina se poate dezvolta in afara uterului - sarcina ectopica

Confrmarea sarcinii

Pentru a evalua ce se va intampla si daca sarcina va continua, exista cateva teste suplimentare, cum ar fi analizele de sange; acestea testeaza nivelul hormonului de sarcina din sange, hormon numit HCG - Gonadotrofina Corionica umana. Acest hormon este produs in mod normal de placenta si trebuie sa se dubleze la fiecare 2 zile, pe masura ce sarcina evolueaza. Este posibil sa fie necesar un test de sange pentru un hormon numit progesteron, care ajuta la stabilirea diagnosticului.

Simptome care ridica intrebari

Contactati imediat camera de garda daca prezentati urmatoarele simptome:

  • Sangerari severe
  • Dureri severe
  • Ameteala
  • Lesin
  • Stari de rau

Aceste simptome pot sugera o sarcina ectopica. Sangerarea nu trebuie sa fie mai abundenta decat o menstruatie normala. In ce priveste unele dureri, acestea pot fi tratate cu paracetamol sau antispastice.

Data publicării 15.10.2019