Cafeaua si consumul ei pe durata sarcinii

Cofeina este o substanta naturala ce se gaseste in semintele, frunzele si fructele a mai mult de 60 de specii de plante. Substanta stimulanta se regaseste in multe alimente si bauturi, ba chiar si intr-o serie de medicamente si produse farmaceutice. Unele plante cum ar fi guarana, contin de asemenea cofeina.
efectele cofeinei in sarcina
Cafeaua in sarcina

Riscuri ale consumului de cafea pe durata sarcinii

Pricipalul efect al cofeinei pentru organism este cresterea vigilentei: intr-o ora de la consumul de cafea, concentratia de cofeina atinge maximul si persista in sange inca 4-6 ore.

Cofeina stimuleaza eliberarea de acid in stomac, ceea ce poate duce uneori la senzatia de arsura la nivelul acestuia. Cofeina are si un efect diuretic, ceea ce inseamna ca ajuta la eliminarea lichidelor din organism si prin acest efect poate duce la pierderi de apa si calciu.

In general, consumul de cafea pe durata sarcinii nu are efecte dovedite asupra fatului sau bebelusului la nastere, insa moderatia este cuvantul de baza.

 

Cantitate de cofeina din diferite produse alimentare (valorile sunt aproximative si pot varia de la produs la produs)

 

ceasca de cafea

40-180mg

ceai

20-90mg

cola

46mg

Red Bull

67mg

1 cupa de inghetata cu cafea

58mg

baton de ciocolata

10mg

ciocolata calda

5mg

 

Efecte asupra bebelusului

Majoritatea expertilor sunt de acord ca moderatia si bunul simt reprezinta cheia pentru consumarea produselor cu cofeina in timpul sarcinii. Consumul moderat de cofeina se situeaza undeva intre 200-300mg/zi, ceea ce reprezinta 1-3 cesti de cafea pe zi. Este important ca femeia gravida sa bea indeajuns de multa apa, lapte si suc natural, lichide ce nu ar trebui inlocuite cu bauturi ce contin cofeina.

Cercetatorii au dificultati in a determina daca exista o relatie intre cofeina si avortul spontan deoarece acesta este foarte comun. Majoritatea studiilor sugereaza ca un consum scazut sau moderat de cofeina nu creste acest risc. Cateva studii au aratat ca poate exista un risc de avort sau de moarte fetala in cazul unui consum mare de cofeina (mai mult de 300mg/zi) in special cand este asociat cu fumatul, cu consumul de alcool sau cand se consuma cantitati foarte mari de cofeina ( mai mult de 800mg/zi).

In ce priveste riscul aparitiei unor malformatii, nici chiar consumul unei cantitati mari de cofeina nu s-a dovedit a cauza o crestere a aparitiei malformatiilor fetale.

Totusi, cofeina traverseaza placenta si prin urmare cantitati mari de cofeina ar putea afecta copilul in acelasi mod in care ii afecteaza si pe adulti. Unele studii au aratat ca fetii mamelor care au consumat mai mult de 500mg de cofeina pe zi ar putea avea bataile inimii mai repezi, tremuraturi, un numar mai mare de respiratii pe minut si ca vor petrece mai mult timp treji in zilele de dupa nastere.

 

Cafeaua si alaptarea

Cofeina ajunge in laptele matern, dar cu toate acestea Asociatia Americana de Pediatrie considera cofeina compatibila cu alaptatul. Consumul trebuie sa fie redus si copilul sa fie urmarit pentru iritabilitate si modificarea somnului.

Femeile ce alapteaza trebuie sa se hidrateze corespunzator cu apa, lapte si sucuri naturale.

 

Cu ce inlocuim cafeaua in sarcina?

Exista inlocuitori de cafea pe baza de cicoare sau cafea decofeinizata. Daca vrei sa reduci doar consumul, o poti face mai slaba, folosind doar jumatate de lingurita de cafea. Laptele in cafea nu ii schimba concentratia, doar gustul. Dar laptele cu cafea poate fi o optiune.

 

Dificultati de a ramane insarcinata sau infertilitate

Rezultatele studiilor nu sunt foarte clare, in ceea ce priveste legatura dintre conceptie si consumul de cafea. Unele studii sugereaza ca nivelurile crescute de cofeina (mai mult de 300mg/zi) pot face conceptia mai dificila, dar aceste constatari nu sunt pe deplin dovedite. Consumul redus pana la moderat de cofeina (mai putin de 300mg/zi) nu pare sa reduca sansele femeii de a ramane gravida.

In acelasi timp, sunt disponibile foarte putine informatii cu privire la efectele cofeinei asupra spermatozoizilor. Un studiu a aratat o crestere a motilitatii (miscarii) spermatozoizilor, alte efecte nefiind cunoscute. In general, expunerile pe care le au viitorii tati, cu foarte mare probabilitate nu vor creste riscurile in sarcina.

Maternitatea Medicover: Fa cunostinta cu echipa!

Data publicării 22.10.2019
Data ultimei actualizari 29.10.2019