Listeria si femeile insarcinate

Listerioza este o infectie cauzata de bacteria Listeria Monocytogenes, pe care oamenii o pot contracta prin consumul de alimente contaminate. Printre alimentele cu cel mai mare risc de contaminare sunt: laptele nepasteurizat (crud), carnea si pestele care nu sunt preparate termic corespunzator, legumele si branzeturile moi.
listeria
Despre listeria in sarcina

Grupe de risc

Persoanele care ar putea fi mai susceptibile de a contracta listerioza sunt femeile insarcinate, copiii mici, adultii cu varsta de peste 60 de ani si persoanele cu imunitatea slabita.

Listerioza apare la 3-12 persoane din 100.000 de gravide.

Simptomele listeriozei

Simptomele de listerioza pot varia de la a nu fi prezente pana la: diaree, febra, dureri musculare, dureri articulare, cefalee, gat rigid, dureri de spate, frisoane si sensibilitate la lumina puternică sau dureri in gat cu febra si glande umflate.

Aceste simptome pot aparea in cateva zile pana la saptamani dupa ce ai consumat alimente contaminate. Un test de sange iti poate confirma daca ai fost infectat cu listeria.

Daca ai consumat alimente contaminate si nu ai simptome, unii experti nu considera necesare teste speciale sau tratamente.

Riscul infectiei cu Listeria in sarcina

Infectia cu Listeria in timpul sarcinii poate creste riscul de avort spontan, de moarte fetala intrauterina, de infectii uterine si de nastere prematura. Listerioza nu a fost dovedita a fi implicata in aparatia defectelor congenitale.

Listerioza in timpul sarcinii poate sa creasca riscul pentru probleme de sanatate a nou-nascutului. Ecografic se poate evalua fatul pentru a verifica aparitia modificarilor ce apar la unii copii infectati cu Listeria, modificari ce constau intr-o inima mai mare, intestin gros mai ingrosat sau ingrosarea peretelui stomacului. Dupa nastere se poate efectua un test din sange pentru a verifica daca copilul a fost sau nu infectat cu Listeria.

Copiii nou-nascuti infectati cu Listeria vor avea fie listerioza cu debut precoce sau cu debut tardiv. Listeroza cu debut precoce se dezvolta la 1-2 zile dupa nastere, iar copilul are adesea semne de o infectie bacteriana grava. Listeroza cu debut tardiv se manifesta la una pana la două saptamani dupa nastere si include, de obicei, simptome de meningita si este cel mai probabil legata de Listeria prezentala nivelul canalului de nastere.

Nu toti copiii ale caror mame contacteaza infectia in timpul sarcinii vor avea probleme cauzate de listerioza. Diagnosticul precoce si tratamentul cu doze mari de antibiotice pot preveni infectia copilului nenascut si pot duce la nasterea unui copil sanatos.

Dupa nastere, pe durata alaptarii, desi este posibil sa se transmita Listeria la un sugar prin laptele matern, nu exista raportate infectii care au aparut in acest fel. Asigura-te ca ai vorbit cu medicul tau cu privire la toate optiunile in ceea ce priveste alaptarea.

In ceea ce priveste tatal, nu exista dovezi care sa conecteze expunerea paterna la Listeria cu incidenta mai mare a infectiei in timpul sarcinii.

In general, este putin probabil ca expunerile pe care parintii sa le aiba sa creasca riscurile la o sarcina.

Tratamente pentru listerioza in sarcina

De obicei, sunt recomandate doze mari de antibiotice cum ar fi ampicilina sau penicilina. Administrarea de doze mari de antibiotice pentru listerioza maternare prezinta si o terapie de succes pentru copilul in curs de dezvoltare, ceea ce duce la incidente mai scazute ale nasterilor premature sau a nasterilor de feti morti.

Maternitatea Medicover: Fa cunostinta cu echipa!

Masuri de precautie

  • Nu bea lapte nepasteurizat (lapte crud) si nu manca alimente preparate cu lapte nepasteurizat.
  • Gateste temeinic alimentele crude din surse animale.
  • Spala legumele crude.
  • Separa carnea nepreparata termic de carnea si legumele fierte.
  • Spala-ti mainile, tavile si cutitele dupa contactul cu alimentele nepreparate termic.
  • Consuma alimentele deja preparate cat mai rapid posibil.
  • Pastreaza frigiderul la sau sub 4 grade Celsius.
  • Curata frigiderul in mod regulat.

Masuri suplimentare de precautie pentru gravide

  • Nu manca branzeturi moi (cum ar fi: Feta, Brie, Camembert, branzeturi cu mucegai albastru și branzeturi in stil mexican, cum ar fi: queso blanco, queso fresco si Panela), cu exceptia cazului in care exista etichete care sa ateste ca sunt fabricate din lapte pasteurizat. De remarcat faptul ca unele branzeturi din stil mexican fabricate din lapte pasteurizat au fost o sursa de infectii cu Listeria posibil datorită procesului de fabricare a branzei.
  • Reincalzeste pana la abur orice alimente ramase sau gata preparate, cum ar fi crenvurstii, carnea.
  • Ai grija ca sucul de carne sau crenvurstii nepregatiti termic sa nu intre in contact cu alte alimente sau suprafete si spala-ti mainile dupa manipularea alimentelor nepreparate termic.
  • Nu consuma pateu refrigerat, carne proaspata sau fructe de mare afumate, cu exceptia cazului in care acestea sunt ingrediente intr-un preparat deja gatit (caserola).
Data publicării 24.10.2019
Data ultimei actualizari 08.04.2022