Greata si voma in sarcina

Greata si voma in sarcina sau greturile de dimineata - "morning sickness" - sunt cateva din cele mai frecvente afectiuni intalnite in sarcina, ce afecteaza 50-90% din femeile gravide. Simptomele variaza intre moderate si severe si pot aparea oricand in timpul zilei sau noptii si includ greata, regurgitare, voma, eructatii.
greata si voma in sarcina
Despre greata si voma in sarcina

Cand apare si cand dispare greata in timpul sarcinii

Greata si voma in sarcina de obicei debuteaza intre 4 si 9 saptamani de sarcina, cu simptomatologia maxima intre 7-12 saptamani. Majoritatea femeilor relateaza disparitia simptomelor intre 12-16 saptamani de sarcina, insa 15% din ele continua sa acuze persistenta simptomelor pana la 20 saptamani sau pana la nastere.
Daca simptomele de greata si voma in sarcina debuteaza dupa 10 saptamani de sarcina, pot fi secundare altor cauze si pacienta trebuie sa se prezinte la medic.
Cea mai severa forma de greata si voma in sarcina este cunoscuta drept hyperemesis gravidarum, entitate ce afecteaza pana la 2% din gravide. Hyperemesis gravidarum se caracterizeaza de greata severa si varsaturi constante ce determina scadere ponderala si deshidratare. In aceasta situatie se impune spitalizarea.

Indiferent daca starea de greata si voma in sarcina este incadrata ca forma usoara, moderata sau severa, poate avea un impact major asupra calitatii vietii gravidei. Daca iti afecteaza abilitatea de a manca, dormi sau a desfasura activitatile zilnice, discuta cu medicul curant.

Aproximativ 75% din femeile care au suferit de greturi si varsaturi pe durata primei sarcini sau hyperemesis gravidarum, vor avea aceleasi sipmtome si la viitoarele sarcini, iar specialistii vorbesc despre implicarea factorilor genetici in aceste situatii.

Riscuri pentru fat

Greata si voma in sarcina nu afecteaza in mod normal fatul, dimpotriva, ar putea avea un efect protector asupra bebelusului. Studiile sugereaza ca femeile cu greata si voma in sarcina sufera mai putine pierderi de sarcina, iar bebelusii au un IQ mai ridicat.

Mancarea si stilul de viata pentru a ameliora starea de greata

Modificarea dietei si a stilului de viata pot ajuta la ameliorarea starilor de rau pe durata sarcinii. De exemplu, mese mici la fiecare 1-2 ore, ingestia de fluide reci sau partial congelate sau adaugarea unei surse de proteine la fiecare gustare sau masa principala, pot reduce severitatea si frecventa simptomelor.

Tratamente medicamentoase

Combinatia succinatului de doxilamina cu piridoxina (vitamina B6) s-a dovedit eficienta in tratamentul  pentru greata si voma in sarcina. Asocierea este recomandata ca tratament de prima intentie de catre ACOG si multiple alte organizatii din Canada. In SUA, denumirea medicamentului este Diclegis, iar in Canada este vandut sub denumirea de Diclectin. Un studiu din 2009 a aratat ca utilizarea Diclectinului nu a generat efecte de lunga durata in dezvoltara creierului bebelusului.

Exista numeroase medicamente ce pot trata greata si voma in sarcina, iar acestea includ  clorpromazina, dimenhidrinat, difenhiramina, hidroxizina, meclizina, metoclopramid, proclorperazina, prometazina si trimetobenzamida. De asemenea mai poate fi folosit si Ondasetronul.

Cantitatea de informatii cu privire la folosirea acestor medicamente precum si efectele secundare pot varia. Gravida, impreuna cu medicul curant, vor decide care este cea mai buna optiune de tratament.

Tratamente alternative

Ghimbirul si vitamina B6 (Navatac) sunt folosite frecvent pentru tratament, iar multiple studii arata ca 1000 mg/zi de ghimbir (echivalentul de pudra uscata de radacina de ghimbir) nu creste riscul in sarcina si poate fi eficient in greata si voma in sarcina. Utilizarea vitaminei B6 in sarcina a fost bine studiata si poate fi eficienta in unele cazuri. Acestea precum si alte medicamente trebuie folosite sub stricta supraveghere medicala.
Acupunctura si presopunctura (stimularea prin presiune, ac sau curent electric de intensitate moderata a unui punct situat la nivelul pumnului), precum si hipnoza, pot fi considerate alternative  de tratament.
Cu fiecare tratament sunt riscuri si beneficii, asadar este foarte important ca medicul sa fie implicat in orice decizie pe care o iei legat de o actiune ce ar putea dauna sarcinii.

Maternitatea Medicover: Fa cunostinta cu echipa!

Data publicării 15.10.2019