Ecografia in sarcina

Ecografia in sarcina poate fi o investigatie de rutina, neinvaziva, in care o imagine cu ultrasunete este creata folosind unde de sunet de inalta frecventa, transmise prin uter si reflectate ca imagine pe ecran. Medicul recomanda imediat o ecografie in urma unei dureri sau sangerari ori din cauza unor probleme la o sarcina anterioara.
ecografie gravidei
Despre ecografia in sarcina

Tipuri de ecografie in sarcina

Exista doua modalitati de a efectua o ecografie: o ecografie transabdominala, unde sonda cu ultrasunete este plasata pe abdomenul inferior (sub ombilic si deasupra liniei parului pubian); o ecografie transvaginala care este o examinare interna atunci cand sonda cu ultrasunete este plasata in vagin.

Prima ecografie se face la inceputul sarcinii, in special inainte de 11 saptamani, si este una trasvaginala, sonda fiind introdusa in vagin. Aceasta ofera cea mai clara si mai precisa imagine la inceputul sarcinii, dar poate fi facuta si dupa 11 sau 12 saptamani, daca ecografia transabdominala nu ofera o imagine clara. Dupa aceasta perioada, inclusiv la prima ecografie de rutina, in general se efectueaza o ecografie transabdominala.

Exista avantaje si dezavantaje pentru ambele tipuri de examinare si anumite indicatii pentru fiecare tip de ecografie. In plus, sunt situatii in care este nevoie de ambele tipuri de ecografie pentru o imagine completa. Totusi, daca nu doresti o ecografie transvaginala, poti cere una transabdominala. Aceasta poate oferi informatii despre sarcina, dar ar putea fi limitata si eventual sa intarzie diagnosticul.

Avantaje si dezavantaje ale ecografiei transvaginale si a celei transabdominale

Ecografie transvaginala

Avantaje

Dezavantaje

  • Nu necesita ca vezica sa fie plina
  • Permite o examinare mai atenta a organelor pelvine - uterul, trompele si ovarele, ceea ce reprezinta un avantaj daca este o sarcina foarte timpurie sau daca este suspectata o sarcina ectopica
  • Permite confirmarea unei sarcini intr-un stadiu incipient, cu aproximativ o saptamana mai devreme decat ecografia transabdominala, care ar putea reduce necesitatea de a reface ecografii ulterioare pentru a confirma un diagnostic

Este nevoie ca sonda sa fie plasata in vagin

Pachet Healthy Women

CUMPARA ONLINE

Free Beta HCG

CUMPARA ONLINE

Ecografie transabdominala

Avantaje

Dezavantaje

  • Nu este necesara examinarea interna
  • Permite examinarea sarcinii la etape avansate de gestatie
  • Permite examinarea unui uter foarte marit, de exemplu care prezinta multiple fibroame
  • Necesita o vezica plina si o presiune externa a abdomenului, care poate prezenta un disconfort
  • Imaginea poate fi afectata de grasimea abdominala
  • Este posibil sa nu redea o sarcina foarte timpurie sau o sarcina ectopica

Ce arata ecografia in sarcina?

Ecografia arata sarcina intrauterina viabila - adica sarcina a fost vazuta in locul corect (in uter) si ca exista un fat cu ritm cardiac. De asmenea, este posibila stabilirea exacta a termenului sarcinii pe baza masurarii lungimii fatului (denumita metoda de masurare a fatului LCR).

La ecografie poate fi observata sarcina intrauterina de viabilitate nesigura - un sac gestational este vazut corect in uter, dar nu este inca posibila vizualizarea fatului cu ritm cardiac. Aceasta este o constatare normala pentru o etapa foarte timpurie intr-o sarcina, dar daca sunteti intr-o etapa mai avansata a sarcinii, aceasta poate insemna ca sarcina, din pacate, nu este viabila. De obicei se face o noua ecografie dupa 7-14 zile pentru a confirma viabilitatea sarcinii. Daca sarcina este una nereusita, este posibil sa fi suferit, din nefericire, un avort spontan inainte de urmatoarea ecografie.

De asemenea, la ecografie devine vizibil un avort spontan ratat - se intampla atunci cand exista o sarcina in uter, dar, din pacate, s-a oprit din evolutie. Poate exista un sac gol sau un fat care nu prezinta ritm cardiac. In acelasi mod devine vizibil si un avort spontan incomplet (atunci cand a survenit un avort spontan, dar mai exista inca tesut de sarcina ramas in uter) sau unul complet (cand un avort spontan a avut loc si uterul a ramas complet gol). Nu este nevoie de tratament suplimentar. Un diagnostic al unui avort spontan complet poate fi pus pe baza ecografiei initiale, daca o ecografie anterioara a aratat dovezi ale unei sarcini in uter. Daca anterior nu a fost efectuata nicio ecografie, se poate trage concluzia ca ai avut o "sarcina cu localizare necunoscuta".

Sarcina cu localizare necunoscuta - atunci cand se efectueaza o ecografie, dar nu se identifica nicio sarcina in interiorul uterului sau in afara uterului (sarcina ectopica).

Sunt 3 posibile motive pentru care acest lucru se poate intampla:

  1. Sarcina este intr-o etapa prea timpurie pentru a fi vizualizata.
  2. Ai suferit deja un avort spontan si uterul este deja gol.
  3. Sarcina poate creste in afara uterului (sarcina ectopica) si este prea devreme pentru a fi vazuta.

In functie de protocoalele specifice unitatii, de obicei vei fi monitorizata prin teste hormonale si repetarea examinarilor cu ultrasunete.

Sarcina molara - o forma anormala de sarcina neviabila.

Exista doua tipuri:

  1. Sarcina molara partiala. Intr-o sarcina molara partiala, ovulul este fertilizat de 2 spermatozoizi in loc de unul singur. Exista prea mult material genetic pentru ca fatul sa poata sa se dezvolte.
  2. Sarcina molara completa. Intr-o sarcina molara completa, unul (sau chiar doi) spermatozoizi fertilizeaza un ovul care nu are material genetic inauntru. Nu exista destui cromozomi potriviti care sa faca posibila dezvoltarea copilului.

Alte organe vizualizate la ecografie

Uter

De obicei se observa pozitia in care se afla uterul. Majoritatea femeilor au un uter antevers, ceea ce inseamna ca uterul este inclinat inainte. La aproximativ 20% dintre femei, uterul este inclinat inapoi, prin urmare este retrovers.

Ovare

Se observa de obicei daca ovarele prezinta chisturi. Este normal sa se observe corpul luteal, care este un chist mic pe ovarul din care provine ovulul. Pot exista mai multe.

Hematom subcorionic

Daca ai avut unele sangerari, este posibil ca pe ecografie sa se observe un hematom subcorionic. Acesta este o colectie de sange care inconjoara sacul gestational.

Ce este o ecografie neconcludenta?

O ecografie neconcludenta inseamna ca rezultatele ecografiei sunt dificil de interpretat si nu este posibila confirmarea faptului ca sarcina va continua.

Exista o serie de motive pentru care nu este posibila interpretarea rezultatelor ecografiei:

  • Sarcina este intr-o etapa prea timpurie pentru a vedea copilul la ecografie.
  • Sarcina nu evolueaza asa cum ar trebui.
  • Sarcina se poate dezvolta in afara uterului: sarcina ectopica.

Simptome care ridica intrebari

Contacteaza imediat camera de garda daca prezinti urmatoarele simptome:

  • Sangerari severe
  • Dureri severe
  • Ameteala
  • Lesin
  • Stari de rau

Aceste simptome pot sugera o sarcina ectopica. Sangerarea nu trebuie sa fie mai abundenta decat o menstruatie normala. In ceea ce priveste unele dureri, acestea pot fi tratate cu paracetemol.

Maternitatea Medicover: Fa cunostinta cu echipa!

Data publicării 29.10.2019