Bartolinita, afectiune ginecologica mai putin cunoscuta!

Bartolinita este inflamatia glandelor Bartholin si este o afectiune ginecologica mai putin cunoscuta, cu simptome vizibile si complicatii ce pot aparea daca nu este tratata la timp. Aceasta inflamatie poate sa afecteze femeile active sexual, cu precadere in perioada anilor fertili. Ce este bartolinita, cum poate fi diagnosticata si tratata, aflati din acest material.
Bartolinita, afectiune ginecologica mai putin cunoscuta!

Bartolinita este o inflamatie care apare la nivelul glandelor Bartholin, glande ce se regasesc la nivel genital, in partea inferioara a labiilor. In mod normal, acestea nu sunt vizibile decat in cazul femeilor foarte slabe.  Inflamatia glandelor Bartholin este unilaterala, fie pe partea stanga, fie pe partea dreapta.

Cuprins

Articol realizat de Dr. Silviu Istoc - Medic primar Obstetrica-Ginecologie

Care sunt simptomele bartolinitei?

Glandele Barthlolin secreta un mucus, ce este eliminat in mod normal prin 2 canale, numite ducte. Atunci cand mucusul produs de aceste glande nu mai este eliminat prin ducte, fluidul se acumuleaza in regiune, fapt ce duce la cresterea in dimensiune a labiei pe partea respectiva. Aceasta se umfla, iar zona afectata se inroseste.

Formatiunea aparuta se numeste chist al glandei Bartholin. Daca acesta nu este infectat, nu este deranjant si se poate elimina de la sine in cateva zile.

Tumefierea labiilor duce la aparitia unui disconfort, precum si la durere in timpul actului sexual. Este foarte posibil ca pacienta sa resimta o tensiune in zona respectiva, care duce la durere extrema. In unele cazuri, persoana afectata nu mai poate sa mearga din cauza durerii.

Cand unul din canalele glandei este inchis este posibil sa apara o infectie, ce duce la abces de glanda Bartholin. Unele abcese se pot vindeca de la sine in 2-4 zile. Insa de cele mai multe ori este nevoie de o interventie chirurgicala.

Blocajul ductelor de eliminare poate sa fie cauzat de o infectie genitala, de o inflamatie sau de mucusul ingrosat. Activitatea sexuala sau stimularea sexuala poate sa duca la cresterea chistului.

Imunitatea scazuta, activitatea sexuala intensa si lipsa igienei locale pot duce la aparitia bartolinitei.

Bartolinita, afectiune ginecologica mai putin cunoscuta!

Ce trebuie sa faci atunci cand apar aceste simptome?

Consultul ginecologic devine o urgenta atunci cand apar aceste simptome, mai ales daca durerea devine insuportabila si apare febra. Aceste semne indica o infectie.

In timpul consultului, medicul va face o examinare clinica, care sa ajute la diagnosticare. De asemenea, medicul va preleva o proba de secretie vaginala, abcesul fiind o suprainfectie bacteriana fie cu E.Coli, Chlamydia sau Gonoree. Daca pacienta are peste 40 de ani, va fi prelevata o biopsie pentru excluderea unei forme de cancer genital.

Daca chistul este neinfectat, tratamentul medicamentos poate fi o solutie eficienta, alaturi de comprese calde si bai de sezut.

In mare parte din cazuri insa se ajunge la abces de mari dimensiuni , iar atunci este nevoie de o interventie chirurgicala, care presupune o incizie la nivelul perineului, prin care sa fie eliminat puroiul acumulat. In general, tratamentul chirugical este asociat unui tratament cu antibiotic. 

Recidiva infectiei poate sa apara, fie pe aceeasi parte, fie pe cealalta parte

Potrivit studiilor efectuate, majoritatea femeilor care au avut in cursul vietii un episod de bartolinita au un risc mare de recidiva.

Pentru a reduce riscul infectarii, este recomandata folosirea prezervativului in timpul actului sexual. 

Consultant Medical Dr. SILVIU PETRISOR ISTOC
Data publicării 29.11.2021