Cauze ale ciclului menstrual neregulat

Ciclul menstrual neregulat poate sa apara in urma unei perioade stresante sau a unor sesiuni de exercitii fizice intense, cazuri in care nu indica o problema de sanatate. Insa un ciclu menstrual neregulat poate sa fie si un semnal de alarma ca exista niste afectiuni inca nediagnosticate, cele mai multe dintre ele de natura ginecologica. Care sunt cauzele ciclului menstrual neregulat si ce este nevoie sa faci? Afli din acest material!
Cauze ale ciclului menstrual neregulat

Este foarte posibil sa te numeri printre femeile care au ciclu menstrual neregulat. Nu este nevoie sa te ingrijorezi. Tot ceea ce trebuie sa faci este sa vii la un consult de specialitate pentru a vedea care este cauza menstruatiei neregulate. De multe ori, ciclul menstrual neregulat se datoreaza unei perioade stresante sau schimbarii anticonceptionalelor, de exemplu.

Insa acestea nu sunt singurele cauze. Un ciclu menstrual neregulat poate ascunde si alte cauza, cele mai multe tinand de diferite afectiuni ginecologice sau disfunctii ale glandelor endocrine.

Un ciclu menstrual normal in cazul femeii adulte dureaza 28 de zile, incepand cu prima zi a menstruatiei si incheindu-se cu prima zi a menstruatiei urmatoare. In cazul adolescentelor, un ciclu menstrual normal poate fi cuprins intre 21 si 35 de zile.

Atunci cand perioada menstruatiei nu se incadreaza in acest interval, ciclul menstrual este considerat neregulat. Uneori, acesta poate sa lipseasca cu desavarsire sau poate sa fie foarte dureros.

Articol realizat de Dr. Silviu Istoc - Medic primar Obstetrica-Ginecologie

Cuprins

Există mai multe forme de ciclu menstrual neregulat?

Da, sunt mai multe forme de ciclu menstrual neregulat, cele mai frecvent intalnite fiind:

  • Amenoreea – lipsa primului ciclu menstrual (menarha) la adolescentele pana in 16 ani sau lipsa ciclului menstrual la femeile adulte, pentru o perioada mai mare de 3 luni, fara ca femeia sa fie insarcinata
  • Polimenoreea - menstruatia apare la mai putin de 21 de zile
  • Oligomenoreea - menstruatia apare la mai mult de 35 de zile de la ultima menstruatie.

Alte forme des intalnite de anomalii ale ciclului menstrual sunt dismenoreea (menstruatii dureroase), menoragia (menstruatii abundente) si metroragia (sangerare vaginala aparuta in alta perioada decat la menstruatie).

Sunt mai multe cauze care duc la aparitia ciclului menstrual neregulat. Unele sunt de natura hormonala, alte cauze sunt diferite afectiuni ginecologice, ce nu au fost diagnosticate inca.

De multe ori insa, menstruatia neregulata apare in perioadele stresante sau in urma schimbarii pilulelor contraceptive. Singura metoda de a afla cauza exacta este consultul de specialitate.

Endometrioza, cauza a menstruatiei neregulate

Uneori ciclul menstrual neregulat se poate asocia si cu endometrioza, afectiune ce poate duce la infertilitate si poate fi tratata chirurgical. Aceasta boala poate afecta zona genitala sau se poate situa la distanta de aceasta, afectand organele invecinate. In general, simptomele specifice sunt durere pelvina, ce imobilizeaza pacienta la pat, tulburari digestive, oboseala si hemoragii abundente sau neregulate.

Sindromul ovarelor polichistice

Sindromul ovarelor polichistice este o tulburare hormonala destul de des intalnita in randul femeilor de varsta fertila. Cauzele exacte ale declansarii acestei afectiuni nu sunt pe deplin cunoscute, insa simptomul principal este ciclul menstrual neregulat. Primele simptome apar la pubertate in unele cazuri, inca de la primele menstruatii. Consultul de specialitate este singura metoda de a diagnostica aceasta afectiune, asa ca este recomandat sa te programezi cat mai repede, mai ales daca ai si alte simptome, precum pilozitate excesiva la nivelul fetei, alopecie, acnee severa si persistenta.

Cauze ale ciclului menstrual neregulat

Fibroamele sau polipii uterini

Menstruatia neregulata se poate asocia si cu fibroamele uterine, care mai pot genera simptome precum balonare frecventa, constipatie si dureri la nivelul abdomenului inferior, chiar si lombare.

Bolile cu transmitere sexuala

Mare atentie, si bolile cu transmitere sexuala pot avea ca principal simptom ciclul menstrual neregulat. In general, acest simptom mai vine insotit si de altele, precum mancarimi, modificarii culorii si mirosului secretiilor vaginale, precum si durerea sau usturime la urinare.

Obezitatea

Femeile care au un indice de masa corporala de peste 30 pot avea cicluri menstruale neregulate, cauza fiind chiar obezitatea, care produce schimbari masive in functionarea intregului organism. Daca suferi de obezitate, este foarte important sa vii la un consult de specialitate, cu atat mai mult daca vrei sa ramai insarcinata. In cazul femeilor cu exces ponderal, riscul de infertilitate este si el crescut.

Alte cauze pentru aparitia ciclului menstrual neregulat mai pot fi leucemia, menopauza sau premenopauza, alaptarea, precum si afectiuni renale sai hepatice.

De asemenea, potrivit studiilor, femeile care au ciclu menstrual neregulat au un risc mai ridicat de a avea boli cardiovasculare.

Foarte important, vizita la medic devine urgenta in momentul in care ai febra mare, durere pelvina sau abdominala severa, precum si sangerare vaginala intre menstruatii.

Consultant Medical Dr. Silviu Petrisor Istoc
Data publicării 24.11.2021