Semnele care iti arata ca ai o sarcina toxica!

Greata matinala si varsaturile pot fi normale intr-o sarcina, mai ales incepand cu saptamana a sasea. Atunci cand acestea devin severe si nu te lasa sa desfasori activitatile zilnice obisnuite, atunci este foarte posibil sa ai o sarcina toxica. Diagnosticarea unei sarcini toxice se face intotdeauna in urma unui consult ginecologic de specialitate. Afla cand este cazul sa te ingrijorezi si care sunt simptomele frecvente ale unei sarcini toxice.
Semnele care iti arata ca ai o sarcina toxica!

Sarcina toxica sau hiperemezis gravidarium reprezinta o forma accentuata a simptomelor specifice sarcinii, care se manifesta pe toata durata sarcinii, nu numai in primul trimestru.

Daca ai istoric familial de sarcini toxice, te afli la prima sarcina sau esti supraponderala, sansele de a avea o sarcina toxica sunt destul de ridicate.

Femeile care au o sarcina toxica sunt aproape in imposibilitatea de a efectua activitatile zilnice pe tot parcursul sarcinii si mai mult decat atat, pot dezvolta o serie de complicatii, printre care nastere premature, preeclampsie sau deshidratare severa. In unele cazuri este nevoie de perfuzii pentru hidratarea si hranirea mamei.

Articol realizat de Dr. Maria De Rubeis - Medic specialist Obstetrica-Ginecologie

Cuprins

Cand debuteaza simptomele unei sarcini toxice?

Simptomele care anunta sarcina toxica debuteaza, in general, in primele 6 saptamani de sarcina. In foarte multe dintre cazuri, aceste simptome persista fie pana in saptamana 21 de sarcina, fie pana la finalul sarcinii. In cazul unei sarcini obisnuite, aceste simptome se manifesta cu precadere in primul trimestru, dupa care dispar sau sunt mult atenuate.

Deshidratarea severa, simptom pentru sarcina toxica

Varsaturile violente si aproape continue sunt cele care duc la deshidratare. De foarte multe ori, inclusiv apa este eliminata din organism, iar femeile insarcinate ajung in imposibilitatea de a se hrani. Atunci cand apare dezechilibrul electrolitic, pacienta trebuie sa ajunga le medic, pentru a gasi cele mai bune solutii care sa restabileasca nivelul optim de hidratare din organism.

Greata si varsaturile in sarcina toxica

Spre deosebire de o sarcina obisnuita, in cazul sarcinii toxice, greata si varsaturile sunt permanente, nu apar doar dimineata. Acestea se pot manifesta pe durata intregii zile, ceea ce aduce pacienta in imposibilitatea de a lucra sau de a desfasura activitati zilnice. Daca observi ca aceste 2 simptome se manifesta intens si continuu, este indicat sa apelezi la ajutorul medicului care iti monitorizeaza sarcina, pentru ca este posibil sa ai o sarcina toxica.

Foarte important de retinut este ca sarcina toxica nu afecteaza fatul. Chiar daca mama nu se poate alimenta corespunzator pe cale naturala, exista solutii pentru a compensa lipsa de nutrienti existent la nivelul organismului.

Semnele care iti arata ca ai o sarcina toxica!

Scaderea in greutate, specifica sarcinii toxice

In cazul unei sarcini obisnuite, tendinta normala este ca viitoarea mamica sa ia in greutate, pe masura ce sarcina evolueaza. Atunci cand vorbim de sarcina toxica, din cauza deshidratarii si a intolerantei digestive pe care o are viitoarea mama (intolerant ace nu ii permite sa se alimenteze corespunzator), tendinta este ca pacienta sa slabeasca. Greutatea unei femei cu sarcina toxica va fi cu 5% mai mica decat cea a unei femei cu sarcina obisnuita.

Durerile abdominale pot indica o sarcina toxica

Durerile abdominale care au o intensitate scazuta si o frecventa redusa pot fi normale. Dacă vrei sa afli mai multe detalii despre cauza durerilor abdominale in sarcina, poti accesa acest link.

In cazul sarcinii toxice, durerile abdominale, asociate cu varsaturile frecvente reprezinta un semnal de alarma, pe care trebuie sa il iei in considerare. Primul pas pe care il ai de facut este sa contactezi medicul de specialitate si sa te programezi pentru un consult.

Consultant Medical Dr. Maria De Rubeis
Data publicării 22.11.2021