Care sunt cauzele durerilor abdominale in sarcina?

Cum poti diferentia durerile normale de cele care pot pune in pericol sarcina? Ce simptome ar trebui sa ne aduca la camera de garda? Exista mai multe cauze pentru durerea abdominala? Important este ca exista solutii si raspunsuri pentru toate aceste intrebari, pe care le afli daca citesti acest material.
Care sunt cauzele durerilor abdominale in sarcina?

Articol realizat de Dr. Raluca Gabriela Enciu - Medic specialist Obstetrica-Ginecologie

Cuprins

Durerile abdominale  reprezinta cel mai frecvent simptom intalnit in sarcina. Uneori poate fi dificil sa faci diferenta intre o durere usoara sau una care poate pune in pericol sarcina, de aceea, iata cateva sfaturi care sa te ajute sa intelegi ce este normal pentru sarcina ta sau cand e cazul sa contactezi medicul obstetrician.

Adesea, in primul trimestru de sarcina, pacientele resimt dureri abdominale, pe care le interpreteaza ca fiind contractii. De cele mai multe ori,  acestea nu sunt contractii, ci simple crampe uterine. Uterul este un organ contractil, iar contractia peretelui uterin poate produce durere. Contractiile eficiente duc la scurtarea si deschiderea colului. Insa atata timp cat colul ramane lung, peste 2,5 cm si inchis inseamna ca nu au fost contractii eficiente si ca NU sunt motive de ingrijorare.

Insa nu doar contractia uterina poate fi responsabila de durere in zona pelvisului, iata alte cateva cauze frecvente:

Excesul de gaze sau aerocolia in sarcina

In sarcina, musculatura intestinului se relaxeaza, cauza fiind cresterea nivelului de progesteron. De aceea, alimentele stagneaza mai mult in tubul digestiv si duc la acumularea unui volum mai mare de gaze. Acest exces de gaze poate fi extrem de suparator si poate fi resimtit ca o durere ascutita intr-o anumita zona a abdomenului sau cu caracter migrator spre ombilic sau spate.

Solutii pentru excesul de gaze:

  • reducerea portiei de mancare;
  • evitarea alimentelor precum fasole, varza, porumb, bauturi carbogazoase;
  • hidratare corecta cu mai mult de 2 l apa;
  • activitatea fizica poate imbunatati tranzitul.

Constipatia in sarcina

Mecanismul prin care apare constipatia in sarcina este similar celui de la aerocolie,  la care se adauga cateva obiceiuri frecvent intalnite in sarcina cum ar fi: lipsa activitatii fizice, administrarea tabletelor ce contin fier sau stresul.

Solutii pentru constipatia in sarcina:

  • dieta bogata in fibre;
  • hidratare corecta;
  • laxative din plante.

Atentie! Nu se recomanda de rutina laxative.


Tractiune la nivelul ligamentelor rotunde, cauza a durerilor abdominale in sarcina

Ligamentele rotunde au rolul sa ancoreze uterul in pelvis. Odata cu cresterea sarcinii, ligamentele rotunde sunt tractionate, iar acest proces poate produce o durere vie, ascutita sau difuza la nivelul partii inferioare a abdomenului, articulatiei soldului sau zonei inghinale.

Solutii pentru tractiune la nivelul ligamentelor rotunde:

  • atunci cand intentionati sa va ridicati in picioare, ridicarea sa fie lenta, nu brusca;
  • daca stranutati sau tusiti sa indoiti si sa flexati coapsele pe abdomen.

Aceste practici vor reduce presiunea la nivelul ligamentelor rotunde si vor preveni aparitia durerii.

 

Disfunctia simfizo-pubiana duce la aparitia durerilor abdominale

Aceasta este o afectiune ce se manifesta prin durere si disconfort in partea anterioara sau posterioara a articulatiilor pelvine, uneori cu iradiere spre zona lombara, coapse sau perineu. Simfiza pubiana este locul unde se intalnesc anterior cele doua oase pelvine. Ligamentele de la nivelul simfizei sunt puternice si dense. In sarcina, aceste ligamente pot deveni mai elastice si relaxate, sub influenta unui hormon de sarcina numit...relaxina. Articulatia devine  instabila permitand miscari anormale la acest nivel si provocand durere.

Solutii pentru disfunctia simfizo-pubiana:

  • purtarea unei centuri de suport pelvian poate stabiliza oarecum oasele bazinului;
  • evitarea ridicarilor bruste;
  • efectuarea exercitiilor Kegel care pot intari muschii pelvisului.

 In cazul in care durerea este severa, se pot administra analgezice sub indrumarea medicului ginecolog. Pentru acele forme severe se prefera evitarea nasterii naturale.

Durere la nivelul coloanei vertebrale lombare sau asa numitele dureri de spate

Sunt cel mai frecvent tip de durere in sarcina, specifice pentru trimestrul al doilea. Conform studiilor existente, se estimeaza ca doua treimi din femeile insarcinate experimenteaza aceasta durere. Cauza este data de cresterea uterului ce provoaca tensiune suplimentara la nivelul musculaturii coloanei vertebrale.

Solutii pentru durerile de spate in sarcina: preventie prin evitarea excesului ponderal in sarcina,  exercitii de kinetoterapie.

Care sunt cauzele durerilor abdominale in sarcina?

Contractiile Braxton-Hicks

Acestea sunt cunoscute sub numele de false contractii. Sunt specifice trimestrului al treilea de sarcina. Ele se deosebesc de contractiile adevarate prin cateva caracteristici: sunt neregulate, impredictibile, produc o durere sau o presiune la nivelul partii inferioare a abdomenului, durere similara cu crampele menstruale, ele nu cresc in intensitate. Abdomenul devine tare si dureros pentru cateva secunde. Aceste contractii nu sunt contractii specifice travaliului, sunt comune si normale pentru orice sarcina si nu au ca efect scurtarea colului.

Solutii pentru contractiile Braxton-Hicks:  

  • administrarea antispasticelor poate diminua frecventa acestor contractii;
  • progesteronul administrat oral sau intravaginal relaxeaza musculatura uterina.

 In principiu, falsele contractii vor disparea spontan si nu necesita tratament, dar pentru a reduce anxietatea, mamica poate sa apeleze si la medicatia enuntata anterior.

Cand sa te ingrijoreze durerea abdominala in sarcina?

Durerea abdominala in sarcina poate fi primul semn al unei conditii medicale mai severe. În aceste cazuri, pacienta trebuie sa se prezinte de urgenta la o camera de garda si sa ia legatura cu medicul obstetrician.

Simptomele care pot anunta o conditie medicala severa sunt:

  • Contractii repetitive, ce cresc in intensitate si nu cedeaza la medicamente (contractiile regulate ce cresc in intensitate nu reprezinta o urgenta, dar semnifica debutul travaliului si necesita deplasarea gravidei la spital);
  • Sangerare pe cale vaginala;
  • Pierdere de lichid amniotic pe cale vaginala (nu reprezinta o urgenta decat daca aspecul lichidului amniotic este modificat, de culoare verde, maro sau sangvinolent). Totusi, pierderea de lichid amniotic necesita deplasarea gravidei la spital pentru monitorizare adecvata pe parcursul travaliului;
  • Febra;
  • Greata, voma;
  • Ameteala sau vertij;
  • Tulburari de vedere. 

Daca esti ingrijorata de simptomele dureroase si consideri ca nu poti evalua singura daca acestea sunt normale sau nu in sarcina, nu ezita sa mergi la spital pentru un consult! Este mai bine sa ne asiguram ca tu si bebelusul sunteti in siguranta!

 

Data publicării 21.01.2021
Data ultimei actualizari 10.05.2022