Complicatii ale sindromului ovarelor polichistice

Sindromul ovarelor polichistice este una din principalele cauze care duc la infertilitate in randul pacientelor cu varste intre 14 si 40 de ani. Predispozitia genetica si tulburarile hormonale sunt factori favorizanti ai acestei afectiuni. Netratat, sindromul ovarelor polichistice creste riscul aparitiei unor afectiuni medicale conexe.
Complicatii ale sindromului ovarelor polichistice: sindromul ovarelor polichistice creste riscul acestor afectiuni!

Infertilitatea reprezinta doar una din consecintele importante ale sindromului ovarelor polichistice, majoritatea cazurilor de ovar polichistic fiind diagnosticate in momentul in care femeia incearca sa obtina o sarcina.

Pentru diagnostic trebuiesc indeplinite 2 criterii din 3. Un criteriu este ecografic in care ovarele se vad marite de volum, cu multi foliculi dispusi predominant in periferie, un alt criteriu este reprezentat de ciclurile menstruale neregulate si cel de-al treilea sunt semnele de hiperandrogenism adica prezenta hormonilor masculini in exces ce se manifesta prin hirsutism, acnee, etc.

Utile pentru diagnostic sunt si analizele de laborator care evidentiaza modificarile hormonale caracteristice acestei afectiuni precum si modificarile asociate, cum ar fi cresterea rezistentei la insulina.

Tratamentul medicamentos, precum si regimul igieno-dietetic reprezinta doua variante eficiente pentru tratarea sindromului ovarelor polichistice, tratamentul fiind adaptat nevoilor pacientei. In cazul in care se doreste o sarcina tratamentul are ca scop inducerea ovulatiei, in cazul in care o sarcina nu este dorita scopul este de a avea un ciclu menstrual regulat, eventual oferind si contraceptie.

Atunci cand observi primele simptome ale acestei afectiuni, este recomandat sa mergi la un consult ginecologic, pentru diagnosticare exacta. Mai multe detalii despre simptomele sindromului ovarelor polichistice poti gasi aici.

Articol realizat de Dr. Andrei Cucu - Medic primar Obstetrica-Ginecologie

Cuprins

Complicatii ale sindromului ovarelor polichistice

Netratata, aceasta afectiune creste riscul aparitiei unor boli conexe.

Diabetul, complicatie a sindromului ovarelor polichistice

Sindromul ovarelor polichistice este o afectiune ce apare in urma unor tulburari hormonale ce duc la tulburari ale ciclului menstrual,  sterilitate si obezitate. Se asociaza o rezistenta la insulina responsabila de aparitia sindromului metabolic in SOP. Insulina este raspunzatoare de scaderea glicemiei postprandiale, in cazul femeilor cu SOP tesuturile asupra carora insulina actioneaza nu mai raspund la fel de usor la aceasta si de aceea este nevoie de o secretie mai mare de insulina care la randul ei poate sa produca alte modificari hormonale. Toate aceste modificari legate de insulina cresc riscul de diabet inclusiv cel de diabet gestational la pacientele cu SOP care obtin o sarcina.

Infarctul miocardic si sindromul ovarelor polichistice

Rezistenta la insulina duce la aparitia unui proces inflamator la nivelul organismului, precum si la cresterea depunerilor de grasime si colesterol la nivelul arterelor, mai ales cu cat in definitia clasica a SOP este inclusa si obezitatea. Odata ce se intampla acest lucru, riscul de infarct miocardic creste, iar acesta este cu atat mai mare cu cat exista un istoric medical personal sau familial de boli cardiovasculare.

Apneea in somn, efect al sindromului ovarelor polichistice

Factorii de risc in instalarea apneei in somn sunt factorii hormonali si bolile endocrine, cum ar fi menopauza, hipotiroidismul sau sindromul ovarelor polichistice. De aceea, daca nu tratezi aceasta afectiune, este posibil sa dezvolti apnee in somn. Printre simptomele apneei in somn se numara durerile de cap, sforait putenic si neregulat, diminuarea capacitatii de munca, precum si tulburarile de memorie.

Complicatii ale sindromului ovarelor polichistice: sindromul ovarelor polichistice creste riscul acestor afectiuni!

Anxietatea si depresia

Aceste doua afectiuni sunt direct legate de productia prea mare sau prea mica de hormoni la nivelul organismului. Tocmai din acest motiv, sunt simptome principale pentru afectiunile endocrinologice, cum ar fi hipotiroidismul si hipertiroidismul. De altfel, acestea sunt si complicatii ce apar in urma netratarii sindomului ovarelor polichistice. Daca esti anxioasa si depresiva, iti recomandam sau mergi la un consult de specialitate pentru a afla cauza exacta.

Cancerul de endometru, steatohepatia nonalcoolice si avortul spontan sunt alte 3 complicatii ale netratarii sindromului ovarelor polichistice.

Sarcinile pacientelor cu ovare polichistice pot prezenta o evolutie complicata cu aparitia diabetului gestational, hipertensiunii arteriale, avortului spontan sau nasterii premature.

Consultant Medical Dr. Andrei Cucu
Data publicării 30.11.2021