Care sunt pasii de urmat pentru diagnosticul si tratamentul infertilitatii?

Daca tu si partenerul tau incercati de mai mult de un an sa concepeti un copil si nu ai ramas inca insarcinata, este foarte posibil ca unul dintre voi sau chiar amandoi sa aveti probleme legate de fertilitate. Pentru a vedea care sunt solutiile pe care le ai si ce pasi este nevoie sa urmezi pentru diagnosticarea si tratarea infertilitatii, citeste acest material.
Care sunt pasii de urmat pentru diagnosticul si tratamentul infertilitatii?

Sunt cativa pasi pe care trebuie sa ii urmezi daca incerci de mai mult de un an sa faci un copil si inca nu ai reusit. Primul pas este sa te programezi pentru un consult la un medic ce are o supraspecializare in infertilitate de cuplu si reproducere umana asistata.

Articol realizat de Dr. Maria De Rubeis - Medic specialist Obstetrica-Ginecologie

Cuprins

Prima consultatie diagnostic si tratament infertilitate

In cadrul primei consultatii, medicul de specialitate va afla detalii despre istoricul medical al ambilor parteneri si va incepe evaluarea potentialului fertil al cuplului. Ambii parteneri vor primi informatii suplimentare despre lista de investigatii pe care este nevoie sa o efectueze si completeaza o fisa de infertilitate.

In cadrul aceluiasi consult, pacienta femeie poate efectua inclusiv un control ginecologic, pentru o prima evaluare a starii de sanatate.

Analize si investigatii infertilitate

Investigatiile si analizele care sunt recomandate pentru stabilirea cauzei infertilitatii la femei vizeaza:

 • Testarea ovulatiei. Aceasta este o analiza de sange masoara nivelurile hormonale pentru a stabili daca exista sau nu ovulatie.
 • Sonohisterosalpingografia cu contrast sau histerosalpingografia. Aceste examinari pot furniza informatii despre trompele uterine si cavitatea uterina.
 • Testarea rezervei ovariene. 
 • Ecografia pelvina, care ajuta la diagnosticarea afectiunilor uterului sau anexelor.

In anumite cazuri, pot fi recomandate histerosalpingografie si histeroscopie sau endo RMN, pentru diagnosticarea endometriozei.

Investigatiile si analizele necesare pentru diagnosticul si tratamentul infertilitatii la barbati pot fi:

 • Spermograma
 • Spermocultura si culturi uretrale
 • Consult urologic
 • Teste hormonala si testare pentru boli cu transmitere sexuala
 • Investigatii imagistice
 • Teste pentru evaluarea calitatii spermei

Aceste investigatii se fac, in general, in cadrul celui de-al doilea control de specialitate.

Care sunt pasii de urmat pentru diagnosticul si tratamentul infertilitatii?

In urma rezultatelor primite, medicul va face o interpretare a acestora si va completa fisa de infertilitate cu noile constatari, care pot include fie un diagnostic, fie o identificare a cauzei infertilitatii. Acesta poate recomanda, suplimentar, diferite alte investigatii medicale interdisciplinare, cum ar fi:

 • Consult Diabet Zaharat si boli nutritie
 • Teste genetice
 • Consiliere psihologica
 • Endocrinologie

Odata identificata cauza care a dus la infertilitate, cuplul poate primi deja tratament pentru afectiunile conexe de care sufera, pe care sa il administreze pana la urmatorul consult de specialitate.

Optiunile de tratament pentru infertilitate

In cadrul unui nou consult, are loc reevaluarea cuplului, in urma tratamentului administrat pentru afectiunile conexe, care pot impiedica obtinerea unei sarcini, cum ar fi bolile autoimune sau diferite tiouri de infectii.  Reevaluarea implica si interpretarea concluziilor/diagnosticului primit in urma unor consulturi interdisciplinare.

Medicul de specialitate va spune pacientilor care sunt cauzele exacte ale infertilitatii si va mentiona principalele optiuni de tratament, care sa faciliteze obtinerea unei sarcini.

Aceste optiuni de tratament pot include fie tratament medicamentos, fie diferite proceduri medicale care pot creste sansele obtinerii unei sarcini.

Tot in cadrul aceluiasi consult, poate fi aleasa si cea mai eficienta metoda de reproducere umana asistata: fertilizare in vitro, injectare intracitoplasmica de spermatozoizi sau inseminare intrauterina.

In functie de alegerea efectuata, pacientul va incepe procesul de reproducere asistata, primind detalii esentiale despre toate etapele pe care le are de parcurs.

Data publicării 02.12.2021