Ce trebuie sa stii despre durerile de umar si ameliorarea lor

Umarul este o articulatie complexa, foarte flexibila, ce asigura miscarea bratelor in toate directiile. Muschii si tendoanele de la aceasta articulatie sunt intens solicitate si in anumite imprejurari aceste structuri pot fi afectate.
durerile de umar
Despre durerile de umar

Anatomia umarului

Umarul este una dintre cele mai mari si mai complexe articulatii ale corpului. Articulatia umarului se formeaza in locul in care humerusul (osul superior al bratului) se potriveste in scapula (lama umarului), ca o minge intr-o cavitate. Alte oase importante in umar includ:
 • Acromionul, care este o proiectie osoasa a scapulei.
 • Clavicula, care se intalneste cu acromionul in articulatia acromioclaviculara.
 • Procesul coracoid, care este o proiectie osoasa asemanatoare carligului din scapula.

Cum se clasifica durerea de umar

Cele mai multe probleme ale umarului se impart in patru categorii majore:
 • Inflamatia tendonului (bursita sau tendinita) sau ruptura tendonului
 • Instabilitate
 • Artrita
 • Fractura (os rupt)

KinetoConfort

CUMPARA ONLINE

Total Relax

CUMPARA ONLINE

Serendipity

CUMPARA ONLINE

Cum se manifesta durerea de umar

 • durere adanca in articulatia umarului, in spate sau in partea din fata a umarului si partea superioara a bratului. Uneori durerea din umar poate fi descrisa ca o "durere prinsa".
 • slabiciune a umarului/bratului superior. In functie de situatie, poate exista o senzatie de alunecare si revenire a articulatiei in soclul articulatiei, sau umarul poate fi complet dislocat.
 • senzatii de intepaturi (furnicaturi) si dureri cu arsuri. Aceasta este mai probabil sa fie asociata cu nervii din gat decat cu articulatia umarului in sine.
 • lipsa de miscare dupa o dislocare a umarului. Acest lucru se datoreaza de obicei durerii. Ruptura de manseta a rotatorilor si ranirea nervului axilar cauzeaza slabiciune in mutarea bratului departe de corp.

Cele mai frecvente dureri de umar

Cel mai frecvent sunt afectate tendoanele (tesuturi fibroase prin intermediul carora muschii se insereaza pe umar).


Coafa, sau mansonul rotatorilor, este un strat muscular care inconjoara articulatia umarului si asigura majoritatea miscarilor umarului. Acest manson al rotatorilor este format din patru muschi: subscapular, supraspinos, subspinos si rotundul mic. Extremitatile acestor muschi formeaza tendonele muschilor rotatori ai umarului. Aceste structuri sunt cel mai des afectate prin procese inflamatorii si degenerative si genereaza durere si limitarea mobilitatii articulatiei umarului. La persoanele cu o anumita predispozitie pot aparea si calcificari, in special dupa microtraumatisme repetate.

Recuperarea umarului dureros

Programul de recuperare-reabilitare medicala trebuie personalizat in functie de gradul de afectare al tendoanelor. Principiile generale de recuperare sunt urmatoarele:
 • repaus relativ (nu imobilizare totala)
 • crioterapia (aplicatie locala de gheata) pentru ameliorarea durerii si inflamatiei
 • terapie cu unde de soc extracorporala (stimuleaza microcirculatia si genereaza neovascularizatie care induce vindecarea tesuturilor afectate). De mentionat ca terapia de electie este cea care amelioreaza simptomatologia dureroasa la 70% dintre pacienti
 • in cazurile in care durerea nu cedeaza se pot folosi corticoizi, oral si injectabil. Folosirea acestora trebuie sa fie limitata la cazuri foarte atent selectionate din cauza posibilitatii aparitiei unor efecte secundare locale si sistemice importante
 • dupa ameliorarea durerii se incepe un program de kinetoterapie sub supraveghere (mobilizari pasive, pasivo-active si active si in continuare exercitii de crestere a fortei musculare si de refacere totala a mobilitatii)
Daca evolutia nu este favorabila, trebuie luata in considerare o interventie chirurgicala. In cadrul clinicilor Medicover primesti consult de specialitate pentru a gasi cea mai buna solutie. Programeaza-te acum la 021 9896.
Consultant Medical Dr. Marius Boar
Data publicării 14.10.2018