Dopul de cerumen (ceara) din urechi

Dopul de cerumen (ceara) din urechi afecteaza deopotriva adulti si copii. Mentinerea unei igiene corespunzatoare la nivelul urechilor este esentiala, insa nu garanteaza faptul ca cerumenul secretat in exces nu poate conduce la formarea dopurilor de ceara. Prezenta unui dop de cerumen influenteaza capacitatea auditiva a persoanei, putand totodata cauza dureri de urechi si disconfort.
Dopul de cerumen (ceara) din urechi

Cuprins

Ce este cerumenul?

La nivelul conductului auditiv extern se afla glandele care produc cerumen, substanta cu aspect lipicios, cleios si rezistenta la apa. Productia de cerumen este un proces fiziologic, normal si necesar.

Ce rol are cerumenul (ceara) din urechi? Acesta are in mod natural proprietati bactericide, protectoare si emoliente, scopul fiind acela de a proteja urechea de infectii.

Ceara din urechi functioneaza precum o bariera pentru praf, apa si alte particule externe care pot dauna. Indepartarea acesteia din canalul urechii are loc in mod spontan, prin miscarea fireasca a maxilarului, curatarea excesiva a urechii, folosind betisoare de urechi, nefiind necesara.

Cum se formeaza dopurile de ceara in urechi?

In anumite cazuri, mecanismul de autocuratare al urechii nu functioneaza, ceea ce determina acumularea excesiva de cerumen in urechi. Acesta poate bloca complet canalul urechi, precum un dop (de aici denumirea de dopuri de ceara).

Conform Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS), la nivel mondial, 10% dintre copii si 5% dintre adulti se confrunta cu acumularile de cerumen in urechi. Utilizarea betisoarelor pentru curatarea urechii agraveaza acumularea de ceara prin faptul ca cerumenul care s-ar fi putut elimina in mod natural este impins in interiorul urechii.

Folosirea incorecta betisoarelor de urechi creste riscul formarii dopului de cerumen

Simptome – dop de cerumen (ceara) in urechi

Pe masura ce se acumuleaza cerumen in exces, nu apar simptome. De regula, pacientul ajunge la medicul ORL dupa ce acumularea de ceara a blocat canalul auditiv, acuzand:

  • Scaderea auzului
  • Prurit (mancarime in ureche)
  • Tinitus (senzatia de zgomot in ureche)
  • Otalgie (durere de ureche)
  • Senzatia de ureche infundata
  • Senzatia de presiune in ureche.

In cazul copiilor mici care nu se pot exprima ori in cazul persoanelor cu anumite deficiente, cum ar fi dementa, medicul specialist este cel care poate identifica prezenta dopurilor de cerumen.

Cum se indeparteaza dopul de ceara din urechi?

Pentru indepartarea dopurilor de cerumen din urechi este recomandata vizita in cabinetul medicului specialist (ORL). Tratamentele aplicate acasa, folosirea uleiurilor, utilizarea unor obiecte ascutite precum agrefele, pentru eliminarea ori extragerea dopurilor de ceara sunt contraindicate. Aceste practici pot cauza pierderea definitiva a auzului sau pot afecta iremediabil capacitatea auditiva.

Durerea de urechi si disconfortul la nivelul urechi pot avea numeroase cauze. Inclusiv in cazul in care pacientul prezinta unele simptome, cum sunt cele enumerate anterior, medicul este in masura sa puna diagnosticul si sa indice un tratament.

Acesta poate recomanda si efectua proceduri precum extractie dop de cerumen sau spalaturi auriculare pentru eliminarea dopului de ceara. In urma acestora, pacientul poate observa imbunatatirea considerabila a auzului.

 

Referinte:

 

Data publicării 04.03.2022
Data ultimei actualizari 23.05.2023