Enurezis - tratament homeopat

Enurezis este termenul medical pentru accidentele diurne sau nocturne (incontinenta urinara) ale copilului mai mare de 5-6 ani. Majoritatea copiilor se pot mentine uscati pe durata noptii pana la 3-5 ani.
enurezis
Despre enurezis

Ce este enurezisul?

Enurezis este o tulburare caracterizata printr-o mictiune involuntara, diurna si nocturna, anormala tinand seama de varsta mentala a copilului si care nu este legata de controlul vezical de origine neurologica, crizelor epileptice, sau de o anomalie organica a tractului urinar


Copiii invata sa-si controleze vezica urinara la varste diferite. 15% dintre copiii de 5 ani si 7% dintre copiii de 7 ani au enurezis, iar la un mic procent dintre acestia afectiunea persista pana la adolescenta.

Tipuri de enurezis

Enurezisul este de 2 tipuri: nocturn - accidentele au loc noaptea, in pat, si diurn - accidentele au loc de-a lungul zilei. Enurezisul nocturn este si el de doua feluri: primar - atunci cand copilul nu si-a dezvoltat niciodata complet un control asupra vezicii urinare pe timpul noptii; secundar - atunci cand copilul uda accidental patul pe timpul noptii dupa ce a reusit sa aiba control asupra vezicii urinare pentru 6 sau mai multe luni.

Cauzele enurezisului

Cauzele enurezisului sunt inca necunoscute, dar exista anumiti factori despre care se stie ca pot determina aparitia acestuia:
  • volumul vezicii urinare - enurezisul poate aparea la cei cu vezica mica
  • mostenirea genetica - copiii parintilor care au udat patul in copilarie tind sa aiba aceeasi problema la rindul lor; 
  • infectii - aparitia unei infectii localizate la nivelul rinichilor sau vezicii urinare poate duce la enurezis
  • constipatia - aceasta poate duce la pierderea de urina; 
  • hormonul antidiuretic - copiii care uda patul pot avea un nivel scazut din acest hormon, care afecteaza cantitatea de urina produsa - in acest caz se produce mai multa pe durata noptii decit ar fi normal
  • intirzierea in crestere si dezvoltare - sistemul nervos la unii copii este inca imatur ca sa poata raspunde la comenzile vezicii pline
  • somn greu - desi medicii nu-l considera un factor, in unele cazuri poate juca un rol important
  • dieta - produsele lactate, citricele, ciocolata si in general alimentele bogate in zahar sau coloranti sint iritante
  • factorii psihologici si sociali - de cele mai multe ori cauzele aparitiei enurezisului nu sint legate de problemele emotionale; si totusi, o parte din copiii care uda patul tind sa fie mai sensibili si mai putin increzatori in ei insisi decit ceilalti

Tratarea enurezisului

La copiii mici este mai bine sa asteptam inainte de a incepe tratamentul si se recomanda o husa impermeabila pentru pat.
La copiii mai mari problema trebuie tratata activ deoarece le poate afecta stima de sine, cauzeaza probleme psihologice si se trezesc noaptea, ceea ce duce la oboseala cronica si resentimente.


Un copil la care enurezisul debuteaza mai tarziu trebuie atent analizat deoarece poate fi cauzat de stres emotional de acasa sau de la scoala.

Medicatia homeopata in tratarea enurezisului

Medicatia homeopata este eficienta si sigura si poate fi folosita concomitent cu alarma de trezire.


Causticum este un remediu eficient in numeroase probleme urinare.

 

In afara de faptul ca au enurezis, copiii care se incadreaza in tabloul de Barita Carbonica au deseori infectii ale cailor respiratorii superioare, amigdale si ganglioni mariti. Pot fi hiperactivi sau cu deficit de atentie.

Studii de caz

Margareta are 16 ani si sufera de enurezis de la nastere. Pierde urina cu cateva ore inainte de trezire. Provine dintr-o familie saraca care nu si-a permis sa cumpere o alarma de trezire. I s-a administrat Causticum 7ch in fiecare seara. Dupa o luna, pierde urina doar o noapte din 5 si se simte mult mai relaxata si prietenoasa.


Radu, un copil de 10 ani simpatic, vesel, calitati artistice, creativ, inventiv, pierde urina cand rade cu pofta - ceea ce i se intampla destul de des. O doza de Fosforus Ch200 a rezolvat problema.

 

Dr. Elena Parvu are o experienta de peste 20 de ani in tratarea pacientilor prin Acupunctura si Homeopatie, cu rezultate foarte bune. Noul concept medical - Medicina Integrativa - reuneste practici si metode ale medicinei complementare cu medicina stiintifica alopata.

Data publicării 14.10.2018