Hernia inghinala: cauze, simptome, interventii

Ca toate celelalte hernii, hernia inginala se trateaza chirurgical. Pentru hernia inghinala, in Spitalul Medicover folosim trei procedee chirurgicale.
hernie inghinala
Despre hernia inghinala

Procedeul laparoscopic TEP

Este indicat atat in herniile uni sau bilaterale necomplicate. Presupune 3 - 4 incizii de mici dimensiuni efectuate in etajul abdominal inferior (sub ombilic), prin care se monteaza o plasa pentru a inchide orificiul herniar defect (al herniei directe, indirecte, femurale). In functie de dimensiunea herniei si de anatomia locala, plasa va fi fixata sau nu.


Acest tip de interventie, dupa cum ii spune si numele, se efectueaza total extraperitoneal (fara a intra la nivelul cavitatii peritoneale, fara a avea contact cu organele intraabdominale).


Anestezia necesara este cea generala, cu intubatie oro-traheala. Timpul de spitalizare necesar este de 2 zile.

Procedeul laparoscopic TAPP

Indicat in herniile inghinale uni sau bilaterale necomplicate. Presupune 3-4 incizii de mici dimensiuni efectuate in etajul abdominal inferior (sub ombilic) prin care se monteaza o plasa pentru a inchide orificiul herniar defect (al herniei directe, indirecte, femurale).


In acest tip de interventie se patrunde la nivelul cavitatii peritoneale, se identifica orificiul herniar, se diseca peritoneul si se monteaza o plasa pentru a proteja defectul herniar, inchizand la sfarsit peritoneul, astfel incat acesta sa acopere plasa in totalitate.


Plasa va fi fixata cu ajutorul unor tacuri resorbabile sau neresorbabile (din titan).


Anestezia necesara este cea generala cu intubatie oro-traheala. Timpul de spitalizare necesar este de 2 zile.

Procedeul clasic Lichtenstein

Indicat atat in herniile inghinale complicate, cat si necomplicate. Procedeul presupune o incizie de 5 - 7 cm la nivel inghinal, disectia sacului de hernie, reintroducerea continutului la nivelul cavitatii abdominale si refacerea peretelui posterior al canalului inghinal si al inelului profund al canalului inghinal prin montarea plasei. In toate cazurile in care exista riscul infectarii plagii operatorii si al plasei (rezectie intestinala, plaga infectata etc.) nu va fi montata aceasta plasa.


Anestezia poate fi atat generala, cat si spinala (rahianestezie). Timpul de spitalizare necesar este de 2 zile.

Programeaza-te acum la unul din specialistii nostri
Data publicării 18.10.2018
Data ultimei actualizari 07.02.2024