Hernia abdominala: cauze, simptome, interventii

Herniile apar la orice varsta si la ambele sexe. Cauzele principale ale herniei sunt efortul fizic si slabirea peretelui muscular abdominal.
hernia abdominala
Despre hernia abdominala

Cele mai frecvente hernii abdominale

  • Hernia inghinala - mai frecventa la femei
  • Hernia femurala - mai frecventa la femei
  • Hernia ombilicala - favorizata de marirea in dimensiuni a abdomenului (sarcina, obezitate)
  • Hernia de linie alba (spatiul dintre cei 2 muschi abdominali)
  • Hernia Spiegel – lateral de muschii drepti abdominali
Orificiile naturale parietale (inghinal, femural, ombilical) de mici dimensiuni se maresc si permit iesirea sub piele a organelor abdominale de tip intestin subtire, colon, vezica urinara. Exteriorizarea acestor organe din locul lor anatomic favorizeaza aparitia complicatiilor cu mortalitate ridicata: ocluzie, perforatie, necroza de intestin.
 
Odata produsa marirea orificiului abdominal, evolutia naturala a herniei va fi spre marire si spre instalarea complicatiilor. Singurul tratament firesc al herniei este tratamentul chirurgical, ce are ca obiective principale reintegrarea in abdomen a organelor herniate si refacerea (repararea) orificiului muscular.

Cauzele, simptomele si interventiile herniei abdominale

In general, pacientul observa aparitia unei formatiuni (tumefactie) la nivelul zonei herniare (in partea de jos a abdomenului pentru herniile inghinofemurale sau la nivel de ombilic pentru hernia ombilicala) sau la nivel ombilical. In cele mai multe cazuri, formatiunea apare dupa un efort fizic intens si este descoperita intamplator la dus.
 
Initial de dimensiuni reduse, hernia creste progresiv, devine voluminoasa, proportional cu volumul viscerelor ce ies din cavitatea abdominala sub piele. Aceste organe exteriorizate pot fi reintroduse in cavitatea abdominala prin palpare, cu blandete. Imposibilitatea reintroducerii lor in cavitatea abdominala se produce in cazul herniilor foarte mari: aparitia brusca a acestei situatii (imposibilitatea readucerii in abdomen) se numeste incarcerare si poate sa fie primul pas in instalarea unei complicatii severe – strangularea herniara.
 
Durerea este un semn inconstant ca aparitie sau intensitate. Poate sa apara mai intensa la debutul herniei (cand se produce ruptura orificiului muscular) si apoi sa dispara. Instalarea brusca a durerii, mai ales daca este insotita de nereductibilitatea herniei, semnaleaza momentul instalarii  complicatiei (strangularea), care necesita interventie chirurgicala in urgenta.
 
Tratamentul chirurgical al herniei se poate face prin abordare clasica sau laparoscopica, fiecare dintre cele 2 metode prezentand avantaje si dezavantaje. Indiferent de calea de abordare, tratamentul chirurgical modern recomanda folosirea materialelor sintetice speciale – protezele; aceste materiale sintetice permit repararea defectului parietal (a orificiului marit) fara a exista tensiune in sutura structurilor musculare, cu scaderea riscului de recidiva.
 
Tratamentul herniilor complicate cu ocluzie sau peforare de ansa se face in urgenta, aceste complicatii fiind insotite de risc vital.
Data publicării 18.10.2018