Ce este hernia ombilicala si cum poate fi tratata?

Ce este hernia ombilicala si cum poate fi tratata?

Hernia ombilicala este o afectiune ce apare atat in randul adultilor, cat si al copiilor. Hernia se poate instala in urma unor eforturi fizice intense. Ce simptome are hernia ombilicala si cum poate fi tratata? Aflati din acest material.

Hernia ombilicala este produsa de inchiderea necorespunzatoare a orificiului ombilical si poate fi declansata de un efort fizic intens, episoade de tuse sau in cazul sarcinii.

Articol realizat de Dr. Stefan Tuca - Medic primar Chirurgie Generala

Cuprins

Care sunt simptomele herniei ombilicale?

Hernia ombilicala se manifesta printr-o umflatura, usor de observat, ce apare in jurul buricului. Umflatura devine foarte evidenta in orice situatie care presupune incordarea muschilor abdominali

In general, acest tip de hernie este asimptomatica. Sunt si cazuri in care hernia ombilicala poate duce la disconfort abdominal.

Alte simptome ce mai sunt asociate acestei afectiuni pot fi:

  • Durere, atunci cand creste in volum
  • Greata sau varsaturi
  • Marirea umflaturii, care isi poate schimba implicit culoarea.

Daca este netratata, creste considerabil riscul strangularii acesteia:  hernia nu poate fi reintrodusa in cavitatea abdominala si produce durere. In acest caz, hernia poate duce la complicatii, precum ocluzia intestinala sau insuficienta respiratorie.

Cum este diagnosticata hernia ombilicala?

Hernia ombilicala este diagnosticata in timpul unui examen clinic, prin palpare. Chirurgul verifica daca hernia este reductibila (adica poate fi impinsa inapoi in cavitatea abdominala) sau este incarcerata. Daca este incarcerata, aceasta poate duce la complicatii grave.

Este foarte posibil sa fie nevoie si de investigatii suplimentare, precum ecografie, CT abdominal sau analize de sange.

Ce este hernia ombilicala si cum poate fi tratata?

Cum poate fi tratata hernia ombilicala?

Hernia ombilicala poate fi tratata prin interventie chirurgicala, realizata sub anestezie generala, iar pacientul se poate intoarce acasa in ziua procedurii chirurgicale, daca este tratat in ambulatoriu.

Tratamentul herniei ombilicale poate fi efectuat prin laparotomie sau laparoscopie.

Chirurgul este cel care decide care este tehnica cea mai potrivita in cazul pacientului. De exemplu, daca pacientul a suferit interventii chirurgicale abdominale multiple, interventia laparoscopica este contraindicata.

Alte contraindicatii pentru interventia laparoscopica mai pot fi:

  • Obezitatea
  • Sangerarea in timpul operației
  • Leziunea unui organ cavitar in timpul interventiei – intestin.

Cu toate acestea, operatia laparoscopica este una dintre solutiile chirurgicale frecvent recomandate, datorita faptului ca permite recuperarea rapida a pacientului.

Avantajele laparoscopiei sunt:

  • Mai putina durere dupa interventie
  • Reducerea spitalizarii
  • Revenirea rapida la dieta normala
  • Revenirea mai rapida la activitatile zilnice
  • Mai putine infectii ale plagilor.

In urma interventiei chirurgicale pentru hernie ombilicala, pacientul va trebui sa respecte cateva reguli, cum ar fi sa mearga pe jos si sa faca exercitii fizice usoare.

Hernia ombilicala poate fi prevenita prin mentinerea unei greutati normale, adoptarea unei alimentatii sanatoase si prin exercitii fizice regulate.

Programeaza-te acum la unul din specialistii nostri