Chirurgia parietala: ce afectiuni pot fi tratate?

Herniile abdominale si herniile inghinale sunt doar doua dintre afectiunile ce pot fi tratate prin chirurgie parietala. Afla din acest material ce alte tipuri de afectiuni pot fi tratate prin chirurgie parietala.

Unele dintre cele mai comune interventii chirurgicale parietale includ tratarea herniilor abdominale si herniilor inghinale. Metoda de electie, conservatoare sau laparoscopica apartine medicului chirurg, in functie de particularitatile fiecarui caz.

Cuprins

Articol realizat de Dr. Bogdan Popescu - Medic primar Chirurgie generala, Proctologie

Tratament pentru hernia inghinala: chirurgie clasica sau laparoscopica

Hernia inghinala apare atunci cand o portiune a intestinului sau a altor tesuturi din interiorul abdomenului se strecoara printr-o zona slabita sau o fisura situate la nivelul peretelui abdominal. Daca nu este tratata la timp, o hernie inghinala poate duce la complicatii si in unele cazuri chiar poate pune in pericol viata pacientului.

Atunci cand apar primele semne ale unei hernii inghinale, pacientul trebuie sa se prezinte la un consult de specialitate, astfel incat medicul sa ii poata propune un plan de tratament corespunzator.

Programeaza-te acum la unul din specialistii nostri

Simptomele unei hernii inghinale sunt usor de reperat de catre pacient. Acestea poate observa o umflatura in zona osului pubian, care in fazele initiale este reductibila. Poate sa apara implicit disconfort in zona inghinala sau senzatia de arsura la nivelul proeminentei. Pacientul mai poate resimti si un fel de presiune la nivelul zonei inghinale.

Chirurgia pentru hernia inghinala implica montarea unei plase pentru a intari peretele abdominal si pentru a preveni recidiva herniei inghinale.

Plasa 3D (tridimensionala) se foloseste in operatiile laparoscopice ale herniilor inghinale. Marele avantaj al acestei plase este faptul ca urmareste conturul anatomic al zonei inghinale si necesita o montare minima. Acest lucru inseamna implicit ca timpul operator este redus, la fel si costurile pentru pacient.  

Montarea plasei pentru hernia abdominala se face foarte usor. Aceasta este introdusa printr-o incizie de 1 cm, care ii va permite medicului chirurg sa o aseze cat mai usor. Deoarece fixarea este minima, plasa tridimensionala ofera marele avantaj de a reduce durerile postoperatorii si permite pacientului sa isi reia activitatile zilnice in cel mai scurt timp.

Plasa este realizata dintr-o retea ampla de monofilamente de polipropilena care asigura o rata mai mare de acceptare si scade riscul infectiilor postoperatorii.  

Chirurgia parietala: Tratament pentru hernia abdominala

O hernie abdominala este o afectiune medicala in care o parte din tesutul intern al abdomenului, cum ar fi o portiune de intestin iese printr-o zona slaba a peretelui abdominal. Aceasta poate fi cauzata de o slabiciune congenitala a peretelui abdominal sau poate aparea ca urmare a unei leziuni ori a unei suprasolicitari constante a muschilor abdominali. Factorii de risc pentru dezvoltarea unei hernii abdominale includ obezitatea, sarcina, fumatul si tusea cronica.

Simptomele herniei abdominale includ durere sau disconfort in zona afectata, o umflatura vizibila, senzatia de presiune in abdomen si, uneori, greata si varsaturi.

Alte simptome ce mai pot aparea sunt:

  • Tranzit intestinal incetinit sau chiar absenta acestuia – ocluzia intestinala, daca un intestin este prins in hernie
  • Ireductibilitatea – hernia nu mai dispare la pozitia culcat
  • Modificari ale tegumentului de deasupra herniei – eritematos, violaceu.

Tratamentul herniei abdominale poate fi prin chirurie parietala pentru a repara sau a indeparta hernia, prin montarea unei plase pentru intarirea peretelui abdominal.

Hernia abdominala se opereaza indiferent de marime, dar mai ales daca provoaca simptome. Montarea plasei este necesara atunci cand defectul este mai mare de 1 cm. Daca pacienta este femeie, plasa se monteaza atunci cand pacienta nu mai doreste sa faca copii.

Interventiile laparoscopice sunt de preferat celor clasice, in functie de particularitatile fiecarui caz. Medicul chirurg este cel care alege abordul chirurgical.

 Interventia laparoscopica are numeroase beneficii:

  • Are nevoie de cateva 3 incizii de mici dimensiuni, de maxim 1 cm
  • Dureri minime
  • Spitalizarea dureaza o noapte
  • Aspect estetic mult mai favorabil
  • Pacientul isi poate relua rapid activitatea 
  • Vedere intraoperatorie mult mai detaliata pentru chirurg.

Este important sa consultati un medic daca suspectati ca aveti o hernie abdominala, deoarece in unele cazuri, aceasta poate cauza complicatii severe, cum ar fi strangularea herniei, care poate pune viata in pericol.

 

Acestea sunt doar cateva exemple de interventii chirurgicale parietale. Este important sa discutati cu medicul dumneavoastra pentru a afla mai multe detalii despre tipurile de interventii chirurgicale care ar putea fi necesare in cazul dumneavoastra si pentru a primi instructiuni cu privire la pregatirea preoperatorie si postoperatorie.