La ce sa te astepti inainte si dupa operatia de hernie inghinala laparoscopica?

Operatia de hernie inghinala laparoscopica presupune o pregatire prealabila a pacientului  si cateva recomandari post operatorii, pe care pacientul este nevoie sa le respecte, pentru vindecarea rapida. Citeste acest material daca ai fost diagnosticat cu hernie inghinala si urmeaza sa efectuezi o operatie prin abord laparoscopic. Vei afla toate informatiile de care ai nevoie pentru a intelege procesul si pentru a sti la ce sa te astepti.

Herniile inghinale reprezinta 75% din toate herniile abdominale, cu o incidenta de 9 ori mai mare in randul barbatilor.

Dupa ce a fost stabilit diagnosticul de hernie inghinala, pacientul fi programat pentru interventia chirurgicala. De cele mai multe ori, diagnosticul este stabilit clinic sau dupa efectuarea unei ecografii de parti moi cu manevre de crestere a presiunii intraabdominale (tuse, umflarea abdomenului).

Cuprins

Ce se intampla inainte de interventia chirurgicala?

Cu o saptamana inainte de interventia chirurgicala, medicul chirurg  va recomanda pacientului sa efectueze:

  • Un set complet de analize serologice – in functie si de ce alte boli suferi
  • Cultura nazala pentru MRSA (stafilococ auriu meticilino rezistent)
  • Electrocardiogarma
  • Radiografie pulmonara – pentru ca interventia chirurgicala laparoscopica se va efectua sub anestezie generala, medicul chirurg trebuie sa se asigure ca nu exista patologie pulmonara existenta.

Daca pacientul sufera de alte boli si nu a efectuat un control recent, este posibil ca medicul chirurg sa recomande si alte consulturi medicale, urmate si de un consult preanestezic.

Cu 24 de ore inainte de internare, pacientul va fi contactat de catre colegele de la biroul de internari pentru a confirma inca o data ora la care trebuie sa te prezinte la spital.

Care sunt conditiile de internare? 

In contextul actual al pandemiei cu SARS-CoV-2, pacientii nevaccinati va trebui sa se prezinte la internare cu un test PCR negativ efectuat cu maxim 48 de ore inainte de interventia chirurgicala, iar cei vaccinati vor efectua la internare un test rapid antigen.

La internare, pacientul trebuie sa vina nemancat si nebaut, timp de 6 ore.

Printre documentele necesar la internare se numara:

  • Buletinul/cartea de identitate
  • Biletul de trimitere de la medicul de familie 
  • Cardul de sanatate (daca este necesar)
  • Adeverinta de salariat (pentru eliberarea concediului medical – daca se aplica).

Dupa completarea actelor necesare, pacientul va fi condus in salon, unde va fi pregatit pentru interventia chirurgicala.

Inainte de interventia chirurgicala, medicul chirurg va veni in vizita,  pentru a stabili ultimele detalii si a semna consimtamantul pentru operatie. Acelasi lucru se va intampla si in ceea ce priveste medicul anestezist desemnat.

Ce se intampla dupa operatie laparoscopica de hernie inghinala?

Dupa terminarea interventiei chirurgicale, pacientul va fi condus in terapie intensiva unde va sta pana cand efectele anesteziei vor fi trecut.

In seara interventiei chirurgicale, pacientul va fi ajutat de personalul medical pentru a se misca si ii vor fi monitorizati parametri esentiali, inclusiv tensiune si puls.  La nevoie, se vor recolta si analize de sange. In seara interventiei chirurgicale, pacientul va manca ceva usor. Dieta normala va putea fi reluata incepand cu cea de-a doua zi dupa interventie.

La externare, dupa 24 ore de la interventia chirurgicala, pacientul va primi biletul de externare, recomandarile medicului chirurg, reteta si concediul medical.

Recomandarile vor fi:

  • Reluarea regimului alimentar normal, dupa reluarea tranzitului intestinal
  • Evitarea eforturilor fizice intense timp de 4 saptamani
  • Aplicarea zilnica de betadina la nivelul plagilor (3 plagi de dimensiuni minime, cea mai mare de 1 cm la nivel ombilical)
  • Pacientul va putea face dus in prima zi dupa externare
  • Consultatiile de control vor fi la 10-14 zile de la operatie, apoi la 3, 6 si 12 luni
Programeaza-te acum la unul din specialistii nostri

Recomand pacientilor sa ma contacteze daca li pare ceva anormal in parcursul postoperator – in caz de febra, frison, dureri abdominale, aparitia unor hematoame, seroame, echimoze. Reteta pe care o eliberez va contine de obicei: un medicament antialgic, o protectie gastrica si o injectie anticoagulanta, recomandata deobicei zilnic timp de 7 zile. La controalele postoperatorii, voi controla daca existe semne de recidiva, daca exista dureri in functie de tipul de activitati pe care le efectuati si daca sunteti multumit/multumita si de aspectul estetic. Riscul de recidiva la operatiile de hernie inghinala (clasic sau laparoscopic) este intre 0,5%-15%”, mentioneaza dr. Bogdan Popescu.

Postoperator, durerile ar trebui sa fie minime si ar trebui sa dispara dupa administrarea de antiinflamatoare sau antialgice. Acestea se vor diminua pe zi ce trece.

Articol realizat de Dr. Bogdan Popescu - Medic primar Chirurgie Generala