Cum este ales tipul de interventie laparoscopica pentru herniile inghinale?

Cum este ales tipul de interventie laparoscopica pentru herniile inghinale?

Herniile inghinale pot fi tratate definitiv si unic prin operatie. In timp ce toti chirurgii pot repara deschis herniile inghinale, unii chirurgi efectueaza si reparatia laparoscopica a acestora. Un chirurg trebuie sa aleaga abordarea cu care se simte cel mai confortabil si in care are cea mai mare experienta. Ce spun ultimele studii despre cum sa alegi operatia laparoscopica pentru hernia inghinala? Cum este ales tipul de interventie si care sunt recomandarile pentru tratarea herniilor inghinale?

Pentru chirurgii care sunt la fel obisnuiti cu ambele tipuri de reparatii ale herniei inghinale, alegerea unei abordari chirurgicale depinde de hernie si de caracteristicile pacientului.

In timp ce operatia deschisa a unei hernii inghinale este fezabila in marea majoritate a cazurilor, interventia laparoscopica are si contraindicatii. Drept pentru care, unii pacienti, din pacate, sunt exclusi de la posibilitatea unei interventii laparoscopice pentru hernia inghinala.

Articol realizat de Dr. Petru Petrisor - Medic primar Chirurgie Generala

Cuprins

Cand este contraindicata interventia laparoscopica pentru tratarea herniei inghinale?

Sunt cazuri in care interventia laparoscopica pentru tratarea herniei inghinale este contraindicata. Acestea sunt:

  • Pacientii care au avut deja interventie chirurgicala in spatiul preperitoneal. Operatia laparoscopica, in special tehnica total extraperitoneala (TEP), necesita crearea si pastrarea spatiului preperitoneal. Daca pacientul a avut deja o operatie in acest spatiu sau alte incizii sau o plasa deja montata in acest spatiu, apar aderente care ar putea face spatiul inaccesibil. Studiile arata ca practicarea unei operatii laparoscopice la acest tip de pacienti aduce morbiditati operatorii mai mari.

Reparatia deschisa a herniei este indicata la pacientii cu una sau mai multe interventii chirurgicale din spatiul preperitoneal: histerectomie, prostatectomie, operatie cezariana sau laparotomie prin incizie mediana inferioara.

Totusi trebuie mentionat ca operatia laparoscopica este fezabila la astfel de pacienti (in special tehnica transabdominala preperitoneala (TAPP), dar poate fi o provocare din punct de vedere tehnic, poate necesita un timp operator mai lung si poate fi asociata cu mai multe complicatii decat operatia deschisa la astfel de pacienti.

  • Pacientii la care hernia inghinala s-a complicat. Recomandarea data de studii este ca herniile inghinale incarcerate sau strangulate sa fie abordate pe cale deschisa pentru a minimiza riscul de leziuni intestinale.

Este posibila abordarea laparoscopica, dar cu grad crescut de dificultate, conform studiilor.

Aparitia perforatiei intestinale din cauza ischemiei sau necrozei intestinal face ca plasarea plasei sa fie contraindicata, excluzand astfel o reparatie laparoscopica. Operatia reparatorie deschisa poate fi efectuata cu plasa sau fara plasa. Prin urmare, este tratamentul preferat pentru herniile complicate, in care este mare riscul de infectie activa sau contaminare.

  • Pacientii cu hernii inghino-scrotale mari (>3 cm) se apropie de sfera abordului deschis, clasic, din cauza dificultatii date reducerea laparoscopica a sacului herniar mare.
  • Pentru pacientii care au ascita este preferata abordarea deschisa. In special, trebuie evitata abordarea laparoscopica TAPP, la care se produce sectionarea peritoneului, ce permite fuga ascitei in acest spatiu.

Sacul herniar trebuie lasat intact pentru a evita complicatii precum scurgerea de lichid ascitic.

  • Pacientii care nu pot tolera anestezia generala. Operatia laparoscopica a herniei inghinale se efectueaza sub anestezie generala. Astfel, pacientii care nu pot tolera anestezia generala din motive medicale trebuie operati cu rahianestezie sau locala.

Cum este ales tipul de interventie laparoscopica pentru herniile inghinale?

Ce pacienti cu hernie inghinala pot fi operati laparoscopic?

  • Pacientii eligibili atat pentru reparatii deschise, cat si laparoscopice, sunt cei care nu au antecedente de interventie chirurgicala preperitoneala, ascita sau hernie complicata.
  • Alegerea procedurii chirurgicale depinde daca hernia este primara sau recurenta, unilaterala sau bilaterala si femurala si/sau femurala.
  • Hernia inghinala primara unilaterala poate fi reparata deschis sau laparoscopic, in functie de preferintele chirurgului si ale pacientului
  • O hernie femurala primara, unilaterala si toate herniile bilaterale (atat inghinale, cat si femurale), trebuie reparate laparoscopic.

Tratament pentru hernia inghinala unilaterala

Nu exista un consens cu privire la faptul daca abordarea optima pentru repararea herniei inghinale este deschisa sau laparoscopica.

Datele ofera un sprijin tot mai mare pentru repararea laparoscopica a herniilor inghinale primare unilaterale. Prin urmare, o hernie inghinala unilaterala primara poate fi reparata deschis sau laparoscopic, in functie de experienta chirurgului si preferintele pacientului.

Reparatia laparoscopica este asociata cu o durere postoperatorie mai mica si o recuperare mai rapida.

Rezultatele clinice depind de experienta chirurgului ca si de alti factori, iar pacientii sunt cel mai bine deserviti de chirurgi care efectueaza multiple operatii de hernie.

Tratament pentru herniile inghinale bilaterale

Este de preferat ca herniile inghinale bilaterale sa fie reparate laparoscopic deoarece:

  • Ambele hernii pot fi reparate prin aceleasi incizii, ceea ce imbunatateste aspectul cosmetic
  • Exista posibilitatea de a utiliza in cadrul interventiei TEP laparoscopice o singura plasa mare, reducand costurile si potential riscul de recidiva directa a herniei medial.
  • Modalitatea laparoscopica permite evaluarea inghinala controlaterala la pacientii care nu au diagnostic de hernie inghinala controlaterala, dar au simptome sugestive.

Fata de repararea deschisa, cea laparoscopica a herniilor inghinale bilaterale, a cauzat mai putina durere postoperatorie, a dus la recuperare mai rapida si rate similare de recurenta.

Tratament pentru hernie inghinala recidivata

Este indicat ca o hernie inghinala care a reaparut dupa o interventie initial clasica, sa fie reparata prin abord.

In schimb, se recomanda ca repararea herniei inghinale recurente sa fie prin abord deschis, daca operatia initiala a fost laparoscopica. Motivul este evident, si anume ca repararea herniei recurente este optima daca este efectuata intr-un plan tisular nedisecat anterior.

Programeaza-te acum la unul din specialistii nostri

Este recomandata tehnica laparoscopica in cazul pacientilor cu hernie inghinala operata initial pe cale deschisa (clasica)?

Herniile recurente, in special daca reapar dupa o operatie initiala in care s-a montat o plasa, sunt cel mai bine tratate printr-o tehnica laparoscopica. Si in aceasta situatie, o repararea laparoscopica a herniilor recurente este, de asemenea, asociata cu o recuperare mai rapida, mai putina durere postoperatorie si mai putine complicatii.

Poate fi efectuata a doua interventie laparoscopica pentru tratarea aceleeasi hernii?

La acesti pacienti care au suferit o operatie de reparare a herniei inghinale pe cale laparoscopica, dar la care hernia a recidivat, se indica o reparatie deschisa. Aceasta indicatie se mentine si pentru pacientii care au avut alte interventii chirurgicale care implica spatiul preperitoneal (prostatectomie, histerectomie, operatie cezariana sau laparotomie prin incizie mediana inferioara). La astfel de pacienti, spatiul preperitoneal poate fi dificil de accesat.

Aparitia herniei inghinale aduce cu sine riscuri evolutive. Pentru a afla care este metoda chirurgicala adecvata va asteptam la un consult de chirurgie parietala si herniologie.

Afla mai multe: