Ce afectiuni pot indica durerile inghinale si epigastralgiile?

In multe cazuri, un singur simptom poate fi comun pentru mai multe afectiuni. Acest lucru este valabil si in cazul durerilor inghinale si ale epigastralgiilor, care pot indica mai multe boli. Consultul de specialitate este primul pas pe care trebuie sa il faci pentru identificarea cauzei care a generat simptomele. In acelasi timp, poate fi nevoie si de investigatii suplimentare, ce pot ajuta la diagnosticarea exacta.

Cuprins

Articol realizat de Dr. Bogdan Popescu - Medic primar Chirurgie generala, Proctologie

Epigastralgiile si durerile inghinale sunt simptom comun pentru mai multe afectiuni. Daca ai aceste simptome, monitorizeaza cu atentie intensitatea si frecventa lor. Cu cat amani mai mult consultul de specialitate, cu atat mai mari sunt sansele sa dezvolti complicatii. Acestea sunt afectiunile pe care le pot indica aceste doua simptome!

Epigastralgiile, simptom pentru gastrita si boala de reflux gastro-esofagian

Epigastralgiile sunt dureri localizate in epigastru, zona superioara si mediana a abdomenului. In cele mai multe dintre cazuri, durerea este resimtita intre mese si este regulata. Uneori, aceasta durere cedeaza la tratamente medicamentoase, cum ar fi medicamentele alcaline. Insa, epigastralgiile sunt un simptom clar pentru o afectiune.

In majoritatea cazurilor, epigastralgiile sunt un simptom principal pentru gastrita si boala de reflux gastro-esofagian.

In cazul bolii de reflux gastro-esofagian, mai pot aparea si alte simptome precum greata, regurgitatii, arsuri retrosternale, tuse uscata si respiratie urat mirositoare. Simptomele se pot accentua atunci cand pacientul sta in pozitie orizontala, tocmai de aceea, noaptea, disconfortul pacientului este mult mai mare.

Totodata, epigastralgiile sunt un simptom si pentru gastrita. Indigestia, senzatia de preaplin dupa masa, greata si varsaturile sunt alte simptome specifice acestei boli care afecteaza mucoasa stomacului. In unele cazuri, simptomele se manifesta sever si brusc, iar atunci cand se intampla acest lucru, consultul de specialitate este recomandat a fi efectuat in cel mai scurt timp.

Durerile localizate in epigastru pot fi un simptom si pentru litiaza veziculara, in cazul careia pot aparea inclusiv febra si frisoanele.
Principalele modalitati de a afla cauzele exacte care au dus la aparitia simptomelor sunt consultul de specialitate, precum si investigatii suplimentare.

Programeaza-te acum la unul din specialistii nostri

Durerile inghinale, simptom pentru herniile inghinale

Durerile inghinale pot semnaliza si ele mai multe afectiuni. In majoritatea cazurilor, durerea inghinala este un simptom pentru hernia inghinala.

Hernia inghinala apare ca urmare a unei slabiciuni in peretele abdominal, a tusei cronice si stranutului sau a unei presiuni crescute la nivelul abdomenului. In fazele incipiente, herniile sunt reductibile si pot fi recunoscute dupa prezenta unor umflaturi la nivelul osului pubian, ce este vizibila atunci cand pacientul sta in pozitie verticala. Uneori, pot aparea si senzatia de slabiciune in zona inghinala, precum si dureri in jurul testiculelor.

Durerile inghinale mai pot fi simptom si pentru adenopatiile inghinale sau patologiile ortopedice de articulatie-coxo-femurala.
La fel ca
 in cazul epigastralgiilor, diagnosticarea exacta se efectueaza in urma unui consult de specialitate, a examinarii clinice si a unor investigatii suplimentare.

Toate aceste afectiuni au nevoie de diagnosticare exacta si tratament eficient. Netratate, pot duce la complicatii grave.