Este normala durerea dupa operatia de hernie inghinala?

Daca ai suferit o operatie de reparare a herniei inghinale este foarte posibil sa resimti durere. Pe masura ce operatia de hernie inghinala a devenit din ce in ce mai raspandita, si incidenta durerii cronice post-herniorafie a devenit o complicatie mai des intalnita. Intensitatea si frecventa durerii difera de la un caz la altul, in functie de particularitatile specifice. Acestea sunt lucrurile pe care trebuie sa le stii despre durerea inghinala cronica ce poate sa apara in urma interventiei chirurgicale.

Cuprins

Articol realizat de Dr. Petru Petrisor - Medic primar Chirurgie Generala

Operatia de reparare a herniei inghinale se asociaza in mod obisnuit cu un anumit grad de durere inghinala.

Potrivit studiilor existente, pana la 10% dintre pacientii operati de hernie inghinala pot dezvolta durere moderata pana la severa dupa repararea herniei. Pentru unii dintre acestia, durerea poate fi persistenta si invalidanta si poate interfera, de asemenea, cu functia sexuala. Ce trebuie stiut despre durerea de dupa operatia de hernie inghinala.

Durerea acuta dupa operatia de hernie inghinala

Durerea acuta dupa operatia de hernie inghinala este frecventa. Acest tip de durere este des intalnit si dispare relativ repede,  in decurs de 6 pana la 8 saptamani de la interventia chirurgicala.

Durerea acuta dupa operatia de hernie inghinala poate fi usor de tratat cu analgetice de tipul antiinflamatoarelor nesteroidiene (AINS – de tip ibuprofen, ketoprofen, etc).

Durerea cronica de dupa operatia de hernie inghinala

Durerea cronica de dupa operatia de hernie inghinala are durata mai mare 2 luni. Daca durerea postoperatorie se intinde pe o durata mai mare de 2 luni, devine cronica. Durerea cronica are alte mecanisme de producere decat cele care sunt generate de operatie. Aceasta durere restanta la 2 luni este in cea mai mare parte de tip neuropatic si apare ca urmare a leziunii directe sau secundare a unui nerv.

Nervii cel mai frecvent implicati in durerea cronica post-herniorafie sunt: nervii ilioinghinal, iliohipogastric, genito-femural si femural cutanat lateral. Ei pot fi lezati primar prin taiere, electro-cauterizare, prindere in sutura sau in capse. De asemenea, pot fi afectati secundar printr-un proces inflamator adiacent, cum ar fi o apropiere stransa a nervului cu plasa herniei.

Sexul si varsta - factori de risc pentru durerea cronica inghinala

Exista o serie de factori de risc dupa operatia herniei, ce pot favoriza aparitia durerii cronice inghinale. Printre acestia se numara: 

  • Sexul feminin
  • Operatia pentru hernie recurenta
  • Tipul de operatie deschisa
  • Varsta mai tanara
  • Complicatiile postoperatorii precum hematomul, infectia
  • Prezenta in istoricul pacientului de durere preoperatorie
  • Un interval mai mic de 3 ani de la o interventie chirurgicala precedenta.

Un aspect important de retinut este acela ca operatia laparoscopica pentru hernie inghinala se asociaza cu un risc mai redus de durere cronica postoperatorie decat cea clasica.

Durerea cronica de dupa operatia de hernie inghinala

Simptome nevralgie post-herniorafie (durere neuropatica acuta)

Care sunt simptomele care ridica suspiciunea de nevralgie post-herniorafie (durere neuropatica acuta)? Daca durerile inghinale persista pentru o perioada de peste 6-8 saptamani dupa operatia de tratare a herniei inghinale, in ciuda tratamentului obisnuit al durerii, cel mai probabil este vorba de nevralgie post-herniorafie.

De asemenea, pacientul mai poate resimti si simptome precum:

  • Senzatia de arsura in apropierea operatiei, care iradiaza de-a lungul unui anumit teritoriu nervos
  • Afectarea perceptiei senzitive in distributia acelui nerv
  • Ameliorarea durerii prin blocarea nervului periferic.

Investigatiile imagistice de tipul ultrasonografiei, tomografiei computerizate sau rezonantei magnetice au rolul principal de a exclude alte complicatii ale operatiei de hernie care pot da durere, dar non-neuropatica, precum si alte boli care nu sunt legate de hernie.

In cazul nevralgiei post-herniorafie analgezia este multimodala incluzand si blocul nervos. Daca apare un raspuns la blocul nervos, chiar si unul tranzitoriu, acesta indica  faptul ca durerea este foarte probabil de origine neuropatica. Reproductibilitatea eficienta a blocului nervului permite ca acel nerv sa fie sacrificat pentru a obtine o calmare permanenta a durerii. Aceasta sacrificare poate fi incercata mai intai prin ablatia nervoasa percutanata”, mentioneaza dr. PETRU PETRISOR - Medic primar Chirurgie Generala in cadrul Spitalului Medicover.

Programeaza-te acum la unul din specialistii nostri

Durerea nu cedeaza in urma tratamentului medicamentos

In cazul in care tratamentul non-chirurgical esueaza, inclusiv ablatia percutanata a nervilor, este indicata efectuarea neurectomiei triple. Se prefera abordul triplu mai degraba decat excizia limitata sau eliberarii nervului (neuroliza). Neurectomia tripla este rezectia combinata a nervilor ilioinghinal, iliohipogastric si genito-femural si amelioreaza permanent durerea inghinala cronica la majoritatea pacientilor (pana la 95%), dar cu o pierdere a senzitivitatii inghinale. Operatia poate fi prin abord deschis, laparoscopic sau combinat.

In cazul pacientilor la care esueaza chiar si tripla neurectomie, se poate incerca stimularea nervoasa, dar care este un tratament experimental. Pentru restul pacientilor optiunile sunt medicale.