Hipertensiunea in sarcina: Tot ceea ce trebuie sa stii

Hipertensiunea in timpul sarcinii poate deveni o problema. Aceasta afecteaza 6-7% din sarcini si poate duce la preeclampsie, mai ales daca apare in fazele incipiente ale sarcinii. Cand sa te ingrijoreze si ce este de facut daca apare? Afla tot ceea ce trebuie sa stii despre hipertensiunea in sarcina!
Hipertensiunea in sarcina

In timpul sarcinii, este probabil sa apara hipertensiunea arteriala. Aceasta este diagnosticata atunci cand valoarea este egala sau depaseste 140/90 mmHg in a doua jumatate a sarcinii, in absenta proteinuriei sau a altor markeri ai preeclampsiei.

In marea majoritate a cazurilor, valorile tensiunii revin la normal la 6 saptamani dupa nastere. Exista si cazuri in care se instaleaza hipertensiunea arteriala cronica, mai ales la femeile insarcinate in varsta.

Articol realizat de Dr. Maria de Rubeis - Medic specialist Obstetrica-Ginecologie

Cuprins

Cate tipuri de hipertensiune arteriala exista in sarcina?

Hipertensiunea arteriala in sarcina poate lua mai multe forme. Important de tinut minte este ca aceasta poate sa apara si inaintea sarcinii, nu numai in timpul celor 9 luni.

  • Hipertensiune arteriala de sarcina - in general, aceasta apare dupa saptamana 20 de sarcina, cand fatul se dezvolta, iar acest lucru atrage dupa sine o crestere a presiunii asupra fluxului de sange si asupra inimii mamei. In general, aceasta dispare dupa sarcina.
  • Hipertensiunea cronica - Poate sa apara inainte de saptamana 20 de sarcina sau chiar dinainte de a fi insarcinata.
  • Preeclampsia - Este o complicatie provocata de hipertensiunea cronica sau gestationala. Netratata, poate duce la complicatii serioase.

Care sunt lucrurile pe care trebuie sa le stii despre tensiunea arteriala in sarcina?

De aceea, inainte de a te hotari sa ramai insarcinata, este recomandat sa mergi la un consult cardiologic si ginecologic, pentru a vedea daca medicamentele luate pentru hipertensiune sunt sigure in sarcina. Unele medicamente nu sunt sigure si reduc perfuzia placentara, afectand si bebelusul.

La fel de importanta este si monitorizarea tensiunii pe parcursul sarcinii, pentru a te asigura ca valorile mari de tensiune nu afecteaza bebelusul si nu vei dezvolta preeclampsie.

Daca valorile tensiunii arteriale depasesc nivelul de 160/110 mm Hg, atunci tratamentul TA devine urgent.

Pentru a reduce valoarea tensiunii arteriale, se recomanda sa fii activa, sa faci miscare zilnic (plimbari, inot) si sa ai o dieta echilibrata, in care sa folosesti foarte putina sare.

Ce legatura exista intre preeclampsie si tensiunea arteriala?

Preeclampsia este o complicatie a sarcinii, care afecteaza o parte din femeile gravide, mai ales dupa saptamana 20 de sarcina. Aceasta apare ca urmare a unor anomalii ale placentei si netratata, poate deveni periculoasa, atat pentru mama, cat si pentru fat. Preeclampsia se instaleaza atunci cand valorile tensiunii arteriale depasesc 140/90 mm Hg, iar proteinuria este mai mare de 300 mg in 24 ore.

Riscul de preeclampsie creste daca:

  • Hipertensiunea arteriala este cronica
  • Apare diabetul de sarcina
  • Exista antecedent de preeclampsie
  • Mama sau sora au dezvoltat preeclampsie in sarcina
  • Te afli la prima sarcina
  • Exista un interval mai mare de 10 ani intre sarcini
  • Ai peste 40 de ani
  • Ai sarcina multipla
  • Suferi de obezitate

In aceste situatii, controalele prenatale sunt cu atat mai importante, la fel ca:

  • Masurarea tensiunii arteriale
  • Sumar de urina
  • Teste de sange
  • Doppler pe artere uterine la 11-13 saptamani sau 22-24 saptamani.

Hipertensiunea in sarcina

Ce simptome are preeclampsia?

Simptomele preeclampsiei sunt foarte usor de reperat. Atunci cand apare, poti resimti:

  • dureri severe de cap;
  • probleme de vedere/vederea in ceata sau a unor puncte stralucitoare;
  • arsura severa in capul pieptului;
  • durere sub coaste;
  • greata si voma;
  • cresterea brusca in greutate datorita retentiei de apa;
  • stare de rau.

In cazul in care sarcina are intre 20-35 de saptamani, exista un test de sange care poate fi realizat pentru excluderea preeclampsiei. Testul vizeaza o proteina numita factor de crestere placentara(PIGF). Un rezultat care indica valori crescute ale acestei proteine infirma prezenta preeclampsiei. Daca valorile PIGF sunt scazute, exista risc de preeclampsie si este nevoie de teste suplimentare.

Poate fi recomandata si internarea in spital pentru evaluare, monitorizarea TA, ecografii, precum si teste de urina si sange. Stresul fetal si suferinta fetala pot fi depistate prin monitorizarea elextronica a batailor cordului fetal.

Ce medicamente sunt folosite pentru controlul tensiunii arteriale in travaliu si la nastere?

Exista o serie de medicamente pentru hipertensiune arterial care sunt considerate a fi inofensive in sarcina. Altele, precum  inhibitorii de conversie ai angiotensinei, blocantii receptorilor de angiotensina sau inhibitorii de renina este recomandat sa fie evitati pe parcursul celor 9 luni.

In cazul in care ai hipertensiune arteriala, tratamentul este foarte important, pentru ca reduce riscurile de infarct sau atac cerebral vascular. Medicul este singurul care poate prescrie un plan de tratament eficient si sigur.

Este recomandat ca medicamentele pentru controlul tensiunii arteriale sa fie administrate atat in travaliu, cat si la nastere.

  • Tensiune arteriala usoara (140/90 -149/99 mmHg) sau moderata (150/100-159/109). In aceste cazuri, se monitorizeaza TA in fiecare ora si se incearca nasterea naturala.
  • Tensiune arteriala severa (>160/110 mmHg): se recomanda monitorizarea continua, nastere intrumentara (forceps, ventuza) sau prin operatie cezariana.

Singurul tratament pentru preeclampsie este nasterea bebelusului, de obicei la 37-38 saptamani sau mai devreme, in cazurile severe. Bebelusul poate fi internat la terapie intensiva neonatala daca se naste la 37 saptamani.

Monitorizarea tensiunii arteriale si a eficientei tratamentului antihipertensiv sunt continuate si dupa nastere. Recomandarea este ca la 2 saptamani dupa nastere sa fie realizata o evaluare cardiologica, iar la 6 saptamani, o vizita medicului de familie.

In general, medicamentele recomandate sunt hipertensiune in sarcina, care sunt si sigure pentru mama si fat sunt: metyldopa, nifedipine sau labetalol.

Ce riscuri poate induce hipertensiunea arteriala in sarcina?

Hipertensiunea arteriala poate duce la scaderea fluxului de sange la nivelul placentei, boli cardiovasculare, preeclamsie si dezlipirea placentei de peretele uterin.

 

Daca aveti simptome asociate afectiunilor cardiovasculare, adresati-va medicului pentru un consult de specialitate!
La Medicover aveti acces la grupul de experti in cardiologie - Cardiogrup, coordonat de catre Prof. Univ. Dr. Dragos Vinereanu, pentru investigatii amanuntite si proceduri medicale complexe.

Consultant Medical Dr. Maria De Rubeis
Data publicării 18.03.2021
Data ultimei actualizari 06.06.2022