Menstruatia dupa nastere: lucruri pe care trebuie sa le stii

Ai trecut prin unul din cele mai frumoase momente ale vietii tale si ai devenit mama. Dupa noua luni de lipsa a menstruatiei, probabil ca prima intrebare pe care o ai acum este cand revine menstruatia si care sunt factorii care influenteaza aparitia ei. Ceea ce probabil nu stiai este ca exista o legatura foarte stransa intre alaptare si revenirea menstruatiei. Afla toate informatiile de care ai nevoie din acest material.
Menstruatia dupa nastere

Am pregatit raspunsuri pentru intrebarile pe care le primim cel mai des de la pacientele noastre, legate de menstruatia dupa nastere. Cu siguranta iti vor fi de folos aceste informatii.

Articol realizat de Dr. Andrei Cucu - Medic primar Obstetrica-Ginecologie

Cuprins

Cand va reveni menstruatia dupa nastere?

Intervalul de timp difera, de la caz la caz, in functie de un aspect important: alaptarea. Menstruatia revine, de obicei,  la aproximativ sase pana la opt saptamani de la nastere, in cazul in care nu alaptezi. Daca alaptezi, aceasta perioada poate sa varieze. In cazul in care alaptezi exclusiv, menstruatia poate sa lipseasca in tot acest timp. Alaptatul exclusiv inseamna ca bebelusul primeste doar lapte matern. In unele cazuri, menstruatia poate sa revina dupa cateva luni, indiferent daca mama alapteaza sau nu.

Daca nasterea a avut loc pe cale vaginala si menstruatia revine repede, ar fi indicat sa nu folositi la prima menstruatie tampoanele intravaginale, deoarece mucoasa vaginala nu este complet vindecata si acest lucru poate provoca noi leziuni cu risc de suprainfectie.

Dupa cum poti observa, nu exista un interval standard in care menstruatia revine dupa nastere. Intervalul difera, in functie de fiecare persoana si de practicile pe care le are dupa nastere. Important este ca tu sa fii pregatita si atenta la simptome, pentru a nu fi luata prin surprindere.

De ce femeile care alapteaza nu au menstruatie ?

In mod obisnuit, femeile ce alapteaza nu au menstruatie datorita hormonilor ce se secreta in aceasta perioada. Prolactina, hormonul ce stimuleaza producerea laptelui matern suprima hormonii implicati in aparitia ovulatiei si implicit in aparitia menstruatiei.

Reaparitia menstruatiilor imi va afecta calitatea sau cantitatea laptelului ?

Raspunsul este DA. Cand menstruatia revine, este posibil sa observi modificari ale cantitatii de lapte sau in reactia bebelusului la laptele matern. Schimbarile hormonale ce determina menstruatia pot influenta si lactatia.

De asemenea, este posibil sa observi o scadere a cantitatii de lapte sau o modificare a frecventei cu care bebelului vrea sa se hraneasca. Schimbarile hormonale pot afecta atat compozitia laptelului matern, cat si gustul pe care bebelusul il simte. Aceste modificari sunt insa minore si nu afecteaza capacitatea de a alapta.

Alaptatul, metoda contraceptiva?

Potrivit Asociației Profesionistilor din Sanatatea Reproducerii, mai putin de 1% din femeile care alaptează exclusiv vor ramane insarcinate. Este adevarat ca alaptarea reduce fertilitatea, dar nu este o metoda de contraceptie sigura.

Elementul cheie, in acest context, este alaptatul exclusiv. Cu excepția laptelui matern, nu se administrează lichide sau solide copilului, nici macar apa. Suplimentele sau vitaminele nu interferează și pot fi administrate bebelușului.

Aceasta metoda poate functiona in unele cazuri, pana in momentul in care revine menstruația. Atunci, nu mai esti protejata impotriva unei sarcini. Este important sa retii ca vei ovula inainte de inceperea menstruației, deci este complet posibil sa ramai insarcinata din nou inainte de reaparitia menstruatiei.

Chiar daca aceasta metoda poate functiona in unele cazuri, iti recomandam sa folosesti metode contraceptive sigure. Poti alege metode non-hormonale, cum ar fi prezervativele, diafragmele sau steriletul, precum și metode hormonale de tipul contraceptivelor cu progesteron.

Se poate modifica menstruatia dupa nastere ?

Da, este posibil sa observi ca prima menstruatie dupa nastere sa nu fie la fel ca cele de dinainte de sarcina. Acest lucru se intampla deoarece corpul se adapteaza noului stadiu din viata ta, iar ciclul  hormonal ce duce la aparita menstruatiei poate genera schimbari precum:

  • Durerile menstruale pot fi mai puternice sau mai usoare
  • Poti observa mici cheaguri de sange
  • Menstruatia poate fi mai abundenta
  • Menstruatiile pot fi neregulate

Prima menstruatie dupa nastere poate sa fie mai abundenta decat in mod normal si de asemenea poate sa fie insotita de crampe mai intense. Aceste modificari  vor scadea in intensitate odata cu trecerea timpului. Femeile care au avut endometrioza inainte de sarcina pot observa menstruatii mai putin dureroase dupa nastere.

Menstruatia dupa nastere

De ce unele menstruatii sunt mai dureroase dupa nastere ?

Menstruatiile mai dureroase dupa nastere poti fi date de o combinatie de mai multi factori cum ar fi:

  • Intensitate crescuta a contractiilor uterine;
  • Hormonii alaptarii;
  • Cavitatea uterina ce este mai mare dupa nastere ceea ce duce la o cantitate mai mare de tesut si sange ce trebuie eliminat in timpul menstruatiei.

La ce sa te astepti de la prima menstruatie dupa nastere ?

Indiferent daca nasterea a avut loc prin operatie cezariana sau vaginal, te poti astepta la unele sangerari si scurgeri vaginale dupa nastere. In primele cateva saptamani, sangerarea poate fi mai abundenta, deoarece se elimina sangele si tesutul ce a captusit uterul in timpul sarcinii. Cu timpul, aceasta sangerare este inlocuita de lohii, un lichid ce poate sa fie de la clar la alb-crem sau chiar rosu. Aceasta secretie poate sa persiste timp de 6 saptamani, care este aproximativ timpul in care menstruatia poate sa revina, daca nu alaptezi

Daca dupa ce lohiile s-au oprit, sangerarea revine, aceasta este menstruatia.  Iti recomandam sa fii atenta la urmatoarele aspecte:

  • De obicei, lohiile nu au culoarea roșu aprins după prima săptămână postpartum. Acestea sunt reduse cantitativ si pot avea aspectul apos sau alb.
  • Sangerari legate de sarcina – lohiile pot creste odata cu efortul sau activitatea crescuta.
  • Lohiile tind sa aiba un miros distinct, deoarece sunt formate din resturi de tesut din sarcina

Ciclul tau menstrual are nevoie de timp pentru a se regla dupa nastere. Poti avea o prima menstruatie, apoi sari peste un ciclu, iar urmatoarea menstruatie este posibil sa vina mai repede decat te astepti. Menstruatiile pot fluctua in lungime, timp intre cicluri si intensitatea sangerarii, mai ales daca alaptezi.

La ce ar trebui sa fii atenta dupa nastere ?

Dupa nastere, este nevoie sa fii atenta la cateva simptome, care pot reprezenta un semnal de alarma. Daca le observi, este important sa apelezi un medic si sa te programezi pentru un consult de specialitate.

  • Shimbi mai mult de un tampon plin la interval de o ora
  • Sangerarile sunt insotite de dureri bruste si severe
  • Febra brusca
  • Sangerare continua mai mult de sapte zile
  • Cheaguri de sange care sunt mari
  • Scurgere vaginala urat mirositoare
  • Dureri de cap severe
  • Probleme de respiratie
  • Durere la urinare
Consultant Medical Dr. Andrei Cucu
Data publicării 12.03.2021
Data ultimei actualizari 17.07.2023