Infertilitate | Cand este cazul sa programezi un consult?

Conform statisticilor, 1 din 6 cupluri au dificultati in a concepe un copil pe care naturala. Infertilitatea este definita ca absenta sarcinii dupa 12 luni de raporturi sexuale regulate, neprotejate. Infertilitatea feminina, infertilitatea masculina sau combinatia intre cele doua afecteaza milioane de cupluri din intreaga lume.
Infertilitate | Cand este cazul sa programezi un consult?

Cuprins

Articol realizat de  Dr. Cristina Tanase Damian, medic specialist Ginecologie

Despre infertilitate

Organizatia Mondiala a Sanatatii estimeaza ca intre 48 de milioane de cupluri si 186 de milioane de persoane se lupta cu infertilitatea la nivel global.

Infertilitatea primara se refera la incapacitatea de a obtine o prima sarcina. Infertilitatea secundara intervine atunci cand anterior a fost obtinuta cel putin o sarcina, dar ulterior nu se reuseste o noua conceptie. Practic, persoana in cauza are deja un copil, insa nu reuseste sa conceapa din nou.

Infertilitatea feminina poate fi cauzata de o serie de anomalii la nivelul ovarelor, uterului, trompelor uterine, dar si la nivelul sistemului endocrin, printre altele. Uneori poate fi dificil de diagnosticat, de altfel, exista in practica medicala cazuri de infertilitate de cauze necunoscute atat la femei, cat si la barbati.

Infertilitatea masculina, la randul ei, este determinata cel mai frecvent de anomalii ce tin de ejectia spermei, absenta ori nivelurile scazute ale spermatozoizilor sau forma anormala (morfologia) si miscarea (motilitatea) spermatozoizilor.

Daca in trecut, se considera de la sine inteles ca femeia este de vina, secolul 21 si social media au schimbat complet regulile. Astazi avem acces la mult continut medical, fie scris, fie video, insa reversul medaliei este hatisul informational.

Cand este cazul sa programezi un consult?

Pacientele au de cele mai multe ori dificultati in a alege corect ce li se potriveste. Nu uitati ca timpul nu este prietenul femeilor, iar varsta este un factor decisiv in succesul reproductiv. Asadar daca:

  • Ai mai putin de 35 de ani si incerci sa concepi un copil de 12 luni, te asteptam la un consult de infertilitate
  • Ai mai mult de 35 de ani si incerci sa concepi un copil de 6 luni, te asteptam la un consult de infertilitate
  • Ai peste 40 de ani, te asteptam maine la un consult de infertilitate!

Call Center

PROGRAMEAZA-TE ACUM

Acestea sunt informatii de baza, insa stim ca existenta unor afectiuni precum endometrioza, adenomioza, interventii chirurgicale ovariene, boli autoimune, istoric de cancer scurteaza considerabil timpul pana la consultul de infertilitate.

 Nu amana deciziile importante, ai grija de sanatatea ta reproductiva!

Consultant Medical Dr. Cristina Tanase-Damian
Data publicării 09.06.2022
Data ultimei actualizari 15.05.2023