Infectiile urechii la copii in sezonul rece

Infectiile urechii sau otitele reprezinta o patologie frecvent intalnita in cadrul populatiei pediatrice, in special pe durata sezonului rece. Studiile desfasurate pana in prezent demonstreaza faptul ca aproximativ 1/3 din copii prezinta cel putin 6 episoade de otita pana la varsta de 7 ani.
Infectiile urechii la copii in sezonul rece

Cuprins

Otitele la copil pot fi cauzate de infectii cu diferiti patogeni virali sau bacterieni, insa exista si situatii in care inflamatia urechii medii este cauzata de acumulare de lichid abacterian (neinfectios) care impiedica aerisirea corespunzatoare a timpanului si determina aparitia simptomatologiei suparatoare pentru cel mic.

Otitele la copil sunt intalnite mai frecvent in timpul sezonului rece datorita unui cumul de cauze care implica atat factori de mediu cat si individuali, reprezentati de capacitatea de raspuns al sistemului imun al copilului si existenta anumitor particularitati fiziologice care tin de individ.

De ce creste rata de incidenta a infectiilor in sezonul rece

Incidenta otitei la copil inregistreaza o crestere pe parcursul sezonului rece din cauza conditiilor de mediu care favorizeaza cresterea transmisibilitatii patogenilor de tip viral in comunitatile prescolare si scolare.

Infectiile virale ale sistemului respirator superior la copii favorizeaza inflamatia mucoasei respiratorii si aparitia secretiilor apoase. In timpul suflarii nasului sercetiile nazale sunt impinse prin intermediul orificiului de comunicare al trompei lui Eustachio cu nazofaringele, catre urechea medie, ceea ce determina aparitia otitelor. Spre deosebire de adulti, la copii, trompa lui Eustachio este mai scurta si prezinta dispunere orizontala, fapt ce impiedica drenajul corespunzator al secretiilor. Aerisirea deficitara a urechii medii prin trompa lui Eustachio faciliteaza aparitia otitei seroase la copil, o afectiune caracterizata prin inflamatia mucoasei urechii medii care captuseste cavitatea timpanica.

Vegetatiile adenoide sau polipii determina dificultati respiratorii cu favorizarea patrunderii germenilor la nivelul sistemului respirator superior al copilului in timpul sezonului rece. Un episod de inflamatie acuta al vegetatiilor adenoide determina aparitia obstructiei nazale si a stagnarii secretiilor care prin mobilizare dupa suflarea nasului, impiedica aerisirea urechii prin intermediul trompei lui Eustachio favorizand aparitia otitelor medii.

Sistemul imunitar incomplet dezvoltat al copiilor predispune la inmultirea si raspandirea cu rapiditate a germenilor virali si bacterieni care afecteaza sistemul respirator superior sau populeaza cavitatea bucala si mucoasa nazala, favorizand diseminarea acestora cu aparitia infectiilor la nivelul urechii.

Cele mai frecvente infectiile ale urechii la copii

Infectiile urechii la copil pot fi clasificate in mai multe categorii in functie de debutul si evolutia in timp a acestora, dupa cum urmeaza:

  • Otita medie acuta reprezinta infectia supurativa a urechii medii
  • Otita medie seroasa reprezinta cea mai frecventa forma de otita a copilului, caracterizata prin acumularea de lichid/exsudat abacterian la nivelul urechii medii (in absenta germenilor bacterieni)
  • Otita medie recurenta este definita de aparitia a cel putin 3 episoade de otita medie in decurs de 6 luni.

In functie de etiologie care le induce aparitia, otitele la copil pot fi:

  • Otite de natura bacteriana si sunt cauzate de infectia cu germeni patogeni printre care se regasesc in mod frecvent Streptococcus pneumoniae, Haemophillus influenzae si Moraxella catarrhalis si mai rar Staphilococcus aureus si streptococul beta hemolitic de grup A- Streptococcus pyogenes;
  • Otite de natura virala determinate de infectia cu patogeni virali sezonieri implicati in aparitia racelilor comune. Infectiile virale ale tractului respirator superior determina in mod frecvent aparitia otitelor medii congestive care se pot suprainfecta pe parcurusul evolutiei cu germeni bacterieni.

Factori de risc ai otitelor la copil

Principalii factori de risc care predispun la aparitia otitelor la copil sunt reprezentati de:

  • Varsta - copiii cu varsta cuprinsa intre 6 luni si 3 ani sunt mai predispusi la aparitia infectiilor urechii datorita particularitatilor anatomice ale trompei lui Eustachio si sistemului imunitar incomplet dezvoltat.
  • Lipsa hranirii la san a copilului - hranirea la san a copilului pana la varsta de 1 an contribuie la intarirea sistemului imunitar al sugarului prin intermediul anticorpilor proveniti din laptele matern.
  • Colectivitatea si aglomeratiile - colectivitatile de copii din crese, gradinite si scoli cresc gradul de expunere al celui mic la virusuri transmise aerogen si agenti patogeni bacterieni care favorizeaza aparitia infectiilor.
  • Recurenta infectiilor tractului respirator superior.
  • Prezenta vegetatiilor adenoide (polipi nazali) - vegetatiile adenoide sunt constituite din tesut limfoid cu rol de bariera mecanica impotriva particulelor microbiene si de productie de anticorpi. Episoadele recurente de inflamatie a polipilor nazali favorizeaza insa aparitia obstructiei respiratorii si a infectiilor recurente, inclusiv a otitelor la copil.
  • Prezenta terenului atopic al copilului (predispozitia la alergii).
  • Infectiii sinusale, rinite cronice.
  • Factori de mediu reprezentati de frig, umezeala, fum de tigara.
  • Curatarea urechii cu betisoare de bumbac.

Cum identificam infectiile urechii la copii

O infectie a urechii la copil se manifesta in mod frecvent prin urmatoarele semne si simptome:

  • Durere la nivelul urechii
  • Tulburari de somn si stare de agitatie a copilului
  • Plans excesiv
  • Comportament irascibil
  • Refuzul alimentatiei datorita durerii manifestate in timpul deglutitiei
  • Sindrom febril >38° C
  • Dificultate de auz sau lipsa reactiei la stimuli sonori
  • Adenopatii laterocervicale si/sau submandibulare (inflamatia ganglionilor limfatici din jurul urechii).

Cum decurge consultul ORL pediatric

Consultatia ORL implica o anamneza completa si detaliata a copilului si/sau a parintilor in cazul pacientul este sugar, in scopul de a orienta catre un diagnostic. Ulterior, medicul ORList examineaza clinic copilul cu ajutorul unui otoscop care ii permite vizualizarea conductului auditiv si al membranei timpanice.

In situatia in care medicul observa prezenta secretiilor de natura purulenta, acesta poate recomanda efectuarea unor investigatii de laborator pentru confirmarea agentului patogen bacterian implicat, prin realizarea culturilor din secretie otica si a antibiogramei specifice germenului izolat.

Investigatiile imagistice de tipul rezonantei magnetice nucleare si computer tomografiei pot fi uneori efectuate la indicatia medicului specialist ORL, pentru evaluarea extinderii procesului infectios la nivelul aparatului auditiv si al diferitelor structuri anatomice din vecinatatea acestuia. 

Tratamentul afectiunilor ORL

Tratamentul otitelor la copil este simptomatic, etiologic si suportiv.

  • Tratamentul simptomatic are ca scop diminuarea sindromului febril prin administrare de antitermice, a congestiei nazale cu ajutorul decongestionantelor pentru facilitarea respiratiei, mucolitice pentru fluidizarea secretiilor si antialgice pentru diminuarea otalgiei (durerea de ureche).
  • Antibioterapicele constituie tratamentul etiologic al otitelor de cauza bacteriana ale copilului si au ca scop eradicarea patogenilor implicati in aparitia bolii.
  • Tratamentul chirurgical al otitelor la copii se adreseaza pacientilor cu episoade recurente de inflamatie la nivelul urechii medii sau al celor in cazul carora lichidul nu dispare in decurs de 4-6 luni de la initierea tratamentului medicamentos. Tratamentul chirurgical al otitei la copil poate include incizia membranei timpanice cu aspirarea lichidului din urechea medie urmata de aplicarea unui aerator transtimpanal cu rol in ventilarea urechii.
  • Tratamentul suportiv implica hidratarea corespunzatoare a copilului prin aport oral de lichide care sa previna aparitia dezechilibrelor hidro electrolitice ale celui mic si prevede continuarea alaptarii la san in cazul sugarilor diagnosticati cu infectii ale urechii. Toaleta nazala reprezinta un aspect important in cazul otitelor copilului deoarece aspirarea secretiilor nazale si folosirea de ser fiziologic pentru eliminarea acestora din fosele nazale previne acumularea si stagnarea lor la nivelul trompei lui Eustachio.

Masuri de preventie ale otitei la copil

 

Metodele de preventie ale otitei medii cuprind:

  • Evitarea aglomeratiilor din spatiile publice si a locurilor de joaca frecventate de copii in scopul diminuarii ratei de infectare cu patogeni transmisi pe cale aerogena responsabili de aparitia infectiilor de tract respirator superior care pot prezenta evolutie complicata cu aparitia de otite.
  • Igienizarea corecta a urechii copilului.
  • Tratarea corecta si timpurie a obstructiilor nazale si rinofaringiene indiferent de cauza acestora.
  • Adoptarea unui stil de viata sanatos prin impunerea unei diete alimentare echilibrate copilului si alaptarea la san a sugarului.
  • Vaccinarea sezoniera impotriva agentilor virali (impotriva gripei) si al celor bacterieni (antipneumococ) este recomandata de Organizatia Mondiala a Sanatatii ca metoda de preventie impotriva infecțiilor urechii la copil.

 

Daca cel mic prezinta simptome specifice infectiilor urechii, adresati-va medicului specialist ORL pentru un consult pentru a preveni eventuale complicatii si deteriorarea capacitatii auditive. Diminuarea acuitatii auditive (hipoacuzia), mai ales la copii, are implicatii profunde asupra dezvoltarii personale si profesionale.

 

Referinte:

Data publicării 25.01.2023
Data ultimei actualizari 25.04.2023