Nevroza: cauze, simptome si tratament

Nevroza este o tulburare mentala care implica stresul cronic si se manifesta sub forma unui deficit de functionare a individului cu implicatii negative asupra calitatii vietii acestuia, dar si in ceea ce priveste familia si comunitatea din care face parte. Afectiunile nevrotice includ fobia sociala, fobii specifice, tulburarile de panica, tulburarile obsesiv-compulsive si anxietatea generalizata. Tulburarile mentale reprezinta aproximativ 12% din totalitatea patologiilor la nivel mondial, in 2020 acest procent atingand un indice de 15%.
Nevroza: cauze, simptome si tratament

Nevroza nu trebuie confundata cu psihoza, care se refera la pierderea contactului cu realitatea, nevrozele caracterizandu-se prin anxietate si depresie, care nu se coreleaza cu circumstantele vietii individului. Chiar daca nevroza afecteaza semnificativ calitatea vietii pacientului, aceasta afectiune nu determina aparitia incapacitatii de functionare in plan familial si social a bolnavului.

Nevroza poate fi definita ca o incapacitate de adaptare la mediul inconjurator, manifestata prin dezvoltare personala defectuoasa, nesatisfacatoare din punct de vedere al complexitatii.

Cuprins

Nevroza - din ce cauze apare?

Teoria psihanalitica fondata de Sigmund Freud considera faptul ca nevrozele se datoreaza unui conflict intern de natura psihica aparut intre diferitele componente ale mintii umane reprezentate de partea inconstienta cu rol de stocare al gandurilor si sentimentelor reprimate si partea constienta, rationala a psihicului. Simptomele nevrotice se manifesta atunci cand un mecanism de aparare aparent integru isi pierde capacitatea de functionare si permite incostientului sa se manifeste la nivel comportamental.

O alta teorie apartinand psihologiei comportamentale, prin care se poate explica aparitia patologiei, prezinta nevroza ca fiind un raspuns automat si inadecvat la factorii de stres cotidieni. Factorii implicati in aparitia nevrozelor sunt reprezentati in mod frecvent de evenimente traumatice desfasurate in special in perioada copilariei (neglijenta, abuz fizic si psihic, pierderea unui parinte), dar si conditiile sociale si culturale nefavorabile bunei dezvoltari din punct de vedere psihic ale copilului.

Semne si simptome nevroza

Patologia poate fi clasificata in 5 categorii si anume: astenie, fobie, obsesie, hipocondrie si isterie, in mod frecvent simptomele nevrozei implicand:

  • Anxietate, tristete sau depresie, furie, stare de iritabilitate, confuzie mentala si devalorizare personala;
  • Simptome comportamentale de tipul fobiilor, comportamentelor obsesiv-compulsive si letargie;
  • Afectare cognitiva prin aparitia ideatiilor deranjante sau neplacute, obsesiilor, negativismului si cinismului.

La anumiti indivizi, nevroza se poate manifesta prin aparitia comportamentelor adictive, a agresivitatii, perfectionismului, izolarii sociale sau comportamentelor socio-culturale necorespunzatoare. Starea de iritabilitate si reticenta de a parasi “zona de confort” reprezinta manifestari intalnite in majoritatea nevrozelor indiferent de tipul acestora.

Sindromul astenic

Sindromul astenie este reprezentat de senzatia de oboseala, astenie si dispozitie trista care se insoteste de obicei de tulburari ale somnului nocturn, determinand treziri frecvente pe durata noptii. In cazul nevrozei astenice, manifestarile clinice ale pacientului includ alaturi de oboseala excesiva, cefalee si dificultati de concentrare asupra sarcinilor din timpul zilei la job sau acasa.

In prima etapa de evolutie a nevrozei astenice, pacientul poate manifesta o stare de iritabilitate usoara care nu interfera cu activitatile zilnice, insa pe masura ce afectiunea evolueaza, aceasta determina aparitia durerilor la nivelul abdomenului, toracelui si extremitatii cefalice. Apatia si letargia apar gradual odata cu accentuarea simptomatologiei acestui tip de nevroza.

Nevroza fobica

Nevroza fobica se manifesta prin aparitia fricilor nejustificate si implica dezvoltarea unor mecanisme de coping reprezentate de comportamente specifice de evitare a situatiilor care determina anxietate:

  • Retragere din viata sociala
  • Evitarea aglomeratiilor
  • Adoptarea unor trasee bine definite de deplasare pentru evitarea locatiilor care actioneaza ca triggeri emotionali (parcuri, cladiri)
  • Deplasarea cu anumite mijloace de transport care sunt asociate cu un eveniment traumatic.

Nevroza anxioasa poate fi declansata de frica de inaltime, frica de spatiile inguste si inchise, aglomeratii, de calatorii, de singuratate sau animale (pasari, caini, paianjeni). O forma particulara a nevrozei anxioase este reprezentata de fobia sociala, pacientii cu acest tip de boala manifestand frica irationala de contactul cu alte persoane sau de situatii in care pot fi examinati si criticati.

Nevrozele obsesiv-compulsive

Nevrozele obsesiv-compulsive cuprind comportamente obsesive si diferite ritualuri care prin repetare la nesfarsit interfera cu activitatile cotidiene si afecteaza calitatea vietii pacientului. Aceste activitati se manifesta pentru perioade de timp mai mari de 60 de minute si sunt imposibil de controlat de catre pacient prin logica si rationament, fiind repetate in scopul de a indeparta anumite frici, idei sau a imaginilor nedorite.

Comportamentele sau gandurile pe care persoana le poate utiliza in incercarea de a neutraliza obsesiile pot fi reprezentate de practici religioase, spalarea excesiva a mainilor și a corpului, curatarea excesiva a obiectelor casnice, verificarea incuietorilor usilor, aranjarea sistematica intr-un mod particular a lucrurilor, miscari repetitive ale corpului sau repetarea unor activitati in multiplu de 3, 5 s.a.m.d.

Afla mai multe despre Tulburarea obsesiv-compulsiva: manifestari si tratament

Nevroza ipohondrica

Nevroza ipohondrica consta îi aparitia cenestopatiilor si a ideilor ipohondrice care atesta procuparea unei persoane pentru sanatatea sa, teama de a nu suferi de o boala grava si relatia de sfidare vis a vis de medic care este condamnat la esec terapeutic de catre pacient.

Acest tip de nevroza determina convingeri iluzorii ale pacientului conform carora bolnavul prezinta semne si simptome inexistente ale unei boli nediagnosticate si se ingrijoreaza cu privire la semnificatia acestora. Pacientii cu nevroza ipohondrica acuza simptome si disconfort fizic care il determina sa efectueze vizite frecvente la medic si examinari paraclinice extinse in efortul de a diagnostica o presupusa afectiune. In anumite situatii, pacientii pot solicita interventii chirurgicale specifice pentru tratarea bolilor imaginare de care sufera.

Nevroza isterica

Nevroza isterica asociaza hiperemotivitate si simptome somatice polimorfice atipice, care in anumite situatii pot fi reprezentate de convulsii. Episoadele convulsive sunt atipice si difera de cele intalnite in mod normal in epilepsie, prin faptul ca pacientul isi pierde constienta si “cade cu atentie” pentru a evita vatamarea corporala si nu exista pierderi urinare involuntare sau riscul de muscare al limbii pe durata crizelor.

Dupa remiterea convulsiilor, pacientul cu nevroza isterica doarme rar, spre deosebire de epileptici in cazul carora descarcarile electrice de la nivel cerebral determina epuizare fizica si o stare de somnolenta accentuata. In aceste situatii, este importanta examinarea cu atentie a manifestarilor pacientului pentru a exclude patologia organica a sistemului nervos central si diagnosticarea corecta de catre psihoterapeut sau psihiatru a crizelor isterice care apar la persoanele nevrotice.

Nevroza isterica este mai frecvent asociata situatiilor care implica schimbarea locului de munca, casatoria sau sarcina, aceste imprejurari constituind triggeri care determina pacientul sa iasa din zona de confort creata de a lungul timpului.

Tratament nevroza

Abordarea psihanalitica a nevrozelor implica ajutarea pacientului in procesul de constientizare a sentimentelor si amintirilor traumatice care declanseaza patologia. Dupa aceasta prima etapa, bolnavul poate urma o serie de sedinte de terapie cognitiv-comportamentala, cu ajutorul carora  deprinde anumite comportamente care sa il ajute in viata cotidiana, prin diminuarea impactului factorilor stresori din punct de vedere psihic.

Metoda de reconditionare a pacientului nevrotic sau de desensibilizare presupune expunerea repetata sub supraveghere de specialitate a bolnavului la o serie de factori stresori care induc aparitia manifestarilor nevrotice. Spre exemplu daca un pacient prezinta agorafobie, acesta va fi expus treptat aglomeratiilor din locurile de joaca, piete sau mall-uri, cu scopul de a creste toleranta acestuia la factorul stresor care declanseaza aparitia nevrozei.

Abordarile cognitive si interpersonale includ verbalizarea gandurilor si a perceptiilor pacientului care determina aparitia simptomatologiei nevrotice si inlocuirea acestora cu ajutorul terapeutului cu interpretari realiste ale evenimentelor si situatiilor cotidiene.

Tratamentul medicamentos in cazul nevrozelor include:

  • Administrarea de anxiolitice pentru diminuarea starilor de anxietate
  • Antidepresive
  • Antipsihotice in conformitate cu recomandarile medicului.

Indiferent de forma si manifestarile nevrozei, aceasta patologie necesita tratament si indrumare terapeutica corespunzatoare deoarece in timp, poate determina aparitia dificultatilor de socializare si adaptare care pot culmina cu nevroza depresiva agravata si uneori tendinta de suicid.

 

Medicover, in parteneriat cu clinica de psihoterapie Hope, vine in sprijinul angajatilor cu primul program complet de mental health menit sa sustina sanatatea mintala la locul de munca.

>> Descarca prezentarea programului

 

Referinte:

Data publicării 23.08.2022
Data ultimei actualizari 05.05.2023