Screeningul ecografic in bolile cronice

Ecografia este o investigatie imagistica simpla, nedureroasa si neiradianta, fara efecte secundare. Cu toate ca se poate efectua si fara o recomandare medicala, este de preferat ca aceasta sa urmeze unui consult preliminar pentru a avea in final un diagnostic corect si complet.
ecografie boli cronice
Despre screeningul ecografic in boli cronice

Ce este ecografia?

Ecografia este o metoda de diagnostic medicala, care foloseste ultrasunetele in realizarea de imagini ale diverselor tesuturi si organe ale corpului uman. Ultrasunetele reprezinta sunete cu frecventa foarte inalta, peste limita de perceptie a urechii umane, adica de peste 20.000 de Hz. Marea lor calitate este aceea ca sunt absolut nenocive pentru organism si pot crea imagini care ajuta in punerea diagnosticului afectiunilor medicale cu costuri reduse si fara efecte secundare.

Nu exista o limita de varsta cand vorbim de efectuarea unei ecografii. ”Argumentul principal fiind tocmai urmarirea evolutiei unei sarcinii intrauterine, lucru care se intampla din saptamana a patra de viata si ulterior reprezinta o metoda foarte eficienta si indispensabila de urmarire a dezvoltarii fatului, de diagnostic a eventualelor malformatii”, a completat dr. Goronescu.


Trebuie spus insa faptul ca ultrasunetele pot produce o incalzire a tesuturilor pe care le parcurg. Tocmai de aceea, in anumite situatii, timpul acordat unei investigatii, este oarecum limitat. Si acest lucru se simte mai ales in ecografiile care se intampla oarecum invaziv - cele transesofagiene pentru depistarea afectiunilor cardiace, ecografiile transrectale si transvaginale, cand se produce o oarecare incalzire a zonei, lucru resimtit si de pacient.

Ecografia are contraindicatii?

Nu exista contraindicatii ale ecografiei. Pot exista insa unele contraindicatii legate de integritatea tesutului, a pielii, cum sunt leziunile sangerande. Leziunile care sunt infectate la nivelul pielii presupun folosirea unei interfete intre transductorul ecografului si pielea pacientului.

Ce afectiuni pot fi depistate in urma unei ecografii?

Ecografia este considerata o metoda de screening deosebit de importanta deoarece poate depista anumite afectiuni chiar si cand acestea nu au simptome evidente. Cel mai bun exemplu este ecografia de screening de sold a copilului nou-nascut, care previne dezvoltarea si poate trata displazia de sold, invalidanta in alte conditii pentru toata viata. O alta ecografie de screening importanta este ecografia abdominala. Ecografia, dincolo de suferintele care o recomanda, depisteaza tot mai frecvent afectiuni fara expresie clinica - de la banalii calculi biliari si pana la tumori cu lipsa de expresie clinica.

De cate feluri sunt ecografiile?

Ecografia, ca metoda de screening, este indispensabila. I se adauga ecografia de diagnostic, care se face atunci cand exista simptomatologie clinica. Diagnosticul exista si, cu ajutorul ecografiei, se obtine confirmarea acestuia. Urmeaza apoi ecografia interventionala, cu ajutorul careia se realizeaza punctiile – se extrage material biologic, care este ulterior studiat anatomopatologic si se poate preciza natura afectiunii. Ecografia poate fi si terapeutica, in care se pot folosi ultrasunetele de inalta frecventa pentru a disloca anumite structuri, cum ar fi cele de la nivel renal, asa numita litotripsie, care foloseste tot ultrasunete in scop terapeutic. De asemenea, ecografia are un rol important in punctiile realizate in cazul afectiunilor grave, in care se doreste injectarea unei substante cu rol curativ, strict intr-o formatiune tumorala.

Ecografia mamara si depistarea cancerului mamar

Ecografia mamara este foarte importanta in depistarea cancerului mamar. ”Exceptand limitele ecografiei, pentru ca ecografia poate recunoaste structuri anormale modificate cu dimensiuni care incep de la 2-3 mm – un ecograf performant vede asa ceva -  in rest, structurile benigne sau chiar maligne de la nivelul sanului sunt foarte bine evidentiate prin aceasta metoda. Sigur, metoda are o clasificare profesionala a unor leziuni al caror risc este apreciat si care pot fi completate cu alte investigatii imagistice ulterior, cum ar fi mamografia digitala, sonoelastografia sau chiar RMN-ul, rezonanta magnetica nucleara, insa, ca si costuri reprezentand cu totul alte valente”, ne-a spus dr. Goronescu.

Investigarea unui san incepe cu o ecografie. Ecografia de san este o metoda neinvaziva, fara risc, care deceleaza foarte corect leziunile de la nivelul sanului. Mai mult de atat, ecografia permite localizarea foarte exacta a aceastei leziuni prin montarea unor dispozitive, harpoane, care marcheaza fizic locul exact al acestei leziuni, lucru foarte util in investigatiile ulterioare, care includ biopsia sau sectorectomia in vederea un examen anatomopatologic, singurul care poate sa precizeze cu exactitate natura leziunii. Practic, este vorba si de alt rol important al ecografiei, cel in ghidajul diverselor punctii. Pentru efectuarea unei punctii, in particular pentru punctia mamara, ecografia este indispensabila. 

Care sunt cele mai frecvente afectiuni care necesita ecografie in cazul copiilor?

Abordarea unui copil pentru efectuarea unei ecografii este diferita fata de cea a unui adult. Acomodarea cu atmosfera si cu semiintunericul din cabinet reprezinta un stres pentru copil. Necunoscutul si oamenii straini din jur sunt al doilea factor de stres. ”Trebuie sa le explici ce li se intampla, de multe ori le dau sonda in mana pentru a vedea ce se intampla, il ajut sa-si puna gelul pe burtica daca este de investigat, ne cunoastem, ne spunem pe nume si, incetul cu incetul, incercam sa aflam ce suferinta are, de ce facem asta si cum. In general, aici se vede insa si trecutul medical al copilului. Un copil care a mai avut de-a face cu medici, care a fost bine tratat si care nu a fost traumatizat de actul medical reactioneaza bine. Si invers. Un alt doilea lucru care se observa foarte bine este atitudinea excesiv de protectoare a parintilor, care ei insisi streseaza copilul. Dar e bine de stiut ca intotdeauna parintii sunt prezenti la actul medical al ecografiei din cabinet”, ne-a spus dr. Goronescu.

In cazul celor mici, majoritatea ecografiilor sunt efectuate pentru ectopii testiculare si pentru dureri abdominale. Cele mai multe sunt tulburari functionale legate de alimentatie, de un anumit aliment care nu i-a placut, nu i-a priit sau de lipsa scaunului, constipatia reprezentand de cele mai multe ori unul dintre motive. Se intalneste de la varste tinere, la adolescenti si la adulti. Este de retinut ca un reflex, cum este actul defecatiei, trebuie mentinut zilnic. Adica zilnic, la aceeasi ora, este necesar mersul la toaleta, chiar si in absenta senzatiei! Este un reflex care se poate pierde, dar se poate si reeduca.

Ce trebuie sa faci inainte de o ecografie?

Cand mergi sa faci o ecografie, se recomanda sa nu mananci cu 5-6 ore inainte. De asemenea, este bine sa nu bei lichide cu bule pentru ca orice gaze prezente in cavitatea abdominala afecteaza calitatea imaginii ecografice. In investigarea structurilor din micul bazin – cum sunt vezica urinara, prostata, uterul, ovarele - este bine ca vezica sa contina un lichid, acesta constituindu-se intr-o asa numita fereastra ecografica care amplifica imaginea si permite diagnosticarea formatiunilor si structurilor anormale de la acel nivel.

Ce nu poate observa ecograful?

Dr. Goronescu a explicat ca un ecograf nu poate investiga foarte clar structurile a caror impedanta (acustica) osoasa este foarte mare. ”Dar, a adaugat dr. Goronescu, putem vedea articulatii, eventuale eczostoze, adica anomalii de contur osos, chiar si de structura osoasa. Foarte interesant, putem vedea si structuri la care nu toata lumea se gandeste ca pot fi vazute ecografic, cum este plamanul, in care diagnosticul pe care-l putem stabili in acel moment grabeste terapia, cateodata, cu saptamani chiar. Si tot in acest context, cateodata cate o ecografie pe care o facem pentru ceva, cum este ecografia abdominala, poate sa deceleze, sa evidentieze o colectie lichidiana pleurala sau chiar formatiuni tumorale la nivelul pleurei pe care le putem vedea tangential cu aceasta ocazie si ne poate canaliza diagnosticul intr-un sens in care, initial, nu aveam niciun fel de intentie sa mergem”.

Consultant Medical Dr. Marian Goronescu
Data publicării 22.08.2019