Top 7 intrebari si raspunsuri despre miscarile bebelusului in sarcina

Cele mai multe intrebari ale unei viitoare mamici sunt legate de miscarile bebelusului in sarcina: cand incepe sa se miste bebelusul, ce indica miscarile bebelusului si ce se intampla atunci cand observe schimbari in tiparul miscarilor? Acestea sunt cele mai des intalnite intrebari legate de miscarile bebelusului in sarcina, pentru care vei primi raspuns de la specialistii Medicover.
Top 7 intrebari si raspunsuri despre miscarile bebelusului in sarcina

Cele mai multe dintre paciente incep sa simta primele miscari ale bebelusului in saptamanile 18-20 de sarcina. Daca esti la prima sarcina insa, este posibil sa simti primele miscari dupa saptamana 20.

Cuprins

Articol realizat de Dr. Andrei Cucu - Medic primar Obstetrica-Ginecologie

Cum se simt miscarile bebelusului?

Fiecare viitoare mama simte diferit miscarile bebelusului. In general, poti resimti aceste miscari sub forma unei lovituri, a unei mici batai sau a unei rostogoliri. Pe masura ce sarcina evolueaza, tipul de miscari si frecventa acestora se schimba. Ceea ce mai trebuie sa stii este ca bebelusul tau va avea activitate intensa in general dupa-amiaza si seara. Atunci vei resimti puternic miscarile acestuia la nivelul burticii. Singurele momente in care nu vei simti nimic sau mai nimic sunt perioadele in care bebelusul doarme. De cele mai multe ori, acestea dureaza intre 20-40 de minute si rareori sunt mai lungi de 90 de minute.

Daca esti ocupata cu activitatile zilnice, este foarte posibil nici sa nu simti aceste miscari.

De ce sunt importante miscarile bebelusului?

Miscarile bebelusului in burtica sunt un indicator foarte bun al starii de sanatate a acestuia mai ales in trimestrul III de sarcina. Daca observi schimbari in tiparul miscarilor, daca acestea devin mai rare, este nevoie sa anunti medicul de specialitate. Uneori, aceste schimbari pot indica faptul ca bebelusul nu se simte bine. Evaluarea evolutiei acestuia si a sarcinii implicit se face numai prin consult de specialitate.

Top 7 intrebari si raspunsuri despre miscarile bebelusului in sarcina

De ce nu simt atat de puternic miscarile bebelusului?

In general, atunci cand esti activa sau ocupata cu activitatile zilnice, este mai putin probabil sa simti miscarile bebelusului. De asemenea, daca pozitionarea placentei este in partea de sus a uterului, este posibil sa fie mai greu sa poti simti miscarile acestuia. Si pozitionarea bebelusului este importanta: daca bebelusul este pozitionat cu spatele catre exterior, miscarile vor fi resimtite mai greu

Care sunt cauzele care fac bebelusul sa se miste mai putin?

Administrarea unor analgezice puternice sau sedative pot face bebelusul sa se miste mai putin. De asemenea, consumul de alcool si fumatul pot produce schimbari in tiparul miscarilor bebelusului. Uneori, bebelusul se misca mai putin pentru ca nu se simte bine. De aceea, consultul de specialitate este indicat atunci cand apar schimbari in miscarile bebelusului.

Exista un grafic pentru a numara miscarile bebelusului?

Nu, nu exista un grafic de miscare standardizat, care sa poata fi folosit de rutina. Cel mai important este ca tu sa fii atenta la miscarile bebelusului si sa fii constienta de schimbarile care se produc.

Ce fac daca miscarile bebelusului se schimba?

Primul pas este sa mergi la un consult de specialitate sau sa anunti medicul care iti monitorizeaza sarcina. Daca sarcina este de 24 de saptamani si nu ai simtit inca bebelusul miscandu-se, este nevoie sa mergi la un consult, in cadrul caruia medicul de specialitate sa verifice prin ecografie bataile inimii bebelusului.

Daca aceasta schimbare in tiparul miscarilor apare intre saptamanile 24-28, este recomandat sa mergi la o consultatie, in cadrul careia medicul de specialitate sa verifice dimensiunile uterului, sa masoare tensiunea arteriala si sa efectueze o analiza a urinei pentru proteine. Daca uterul este mai mic decat ar trebui sa fie in mod normal, atunci o ecografie va fi efectuata pentru a verifica dezvoltarea sarcinii.

Daca sarcina este de peste 28 de saptamani si observi ca bebelusul se misca, vei efectua un control prenatal complet, in care bataile inimii bebelusului vor fi monitorizate pentru 20 de minute.  

Ce se intampla cand miscarile bebelusului raman reduse?

In cazul putin probabil in care miscarile bebelusului raman reduse, va fi nevoie sa faci o alegere. Te va ajuta foarte mult daca vei pune aceste intrebari medicului care monitorizeaza sarcina:

  • Care sunt optiunile mele?
  • Care sunt avantajele si dezavantajele fiecarei optiuni?
  • Cum pot obtine sprijin pentru in a lua cea mai buna decizie pentru mine?
Consultant Medical Dr. Andrei Cucu
Data publicării 22.12.2021