Cum poate fi tratata uscaciunea vaginala?

Uscaciunea vaginala afecteaza aproape 20% din pacientele cu varste cuprinse intre 18-50 de ani. Cauzele uscaciunii vaginale sunt multiple, majoritatea fiind legate de productia scazută de estrogen. De aceea, uscaciunea vaginala apare in general la menopauza sau in perioada alaptarii. Exista si cauze medicale, dincolo de cele hormonale, care pot influenta lubrifierea, precum si cauze psihologice. Ce solutii de tratament exista pentru uscaciunea vaginala?
Cum poate fi tratata uscaciunea vaginala?

Menopauza este principala cauza care duce la aparitia uscaciunii vaginale. Corpul nu mai produce suficient de multi hormoni estrogeni, iar mucoasa vaginala nu mai este la fel de supla. Acelasi lucru se intampla si in ceea ce priveste perioada alaptarii si imediat dupa nastere. Insa cauzele hormonale nu sunt singurele care duc la aparitia uscaciunii vaginale. Tratamentele pentru hipertensiune arteriala, diabet si boli coronariene influenteaza si ele procesul natural de lubrifiere si pot duce la aparitia acestei afectiuni.

De asemenea, anxietatea si stresul sunt doi factori importanti care pot afecta sever procesul de lubrifiere.

Atunci cand apare, uscaciunea vaginala poate duce la declansarea unor stari de disconfort, mai ales in timpul actului sexual, cand lipsa lubrifierii duce la disconfort si chiar durere.

Cuprins

Articol realizat de Dr. Andrei Cucu - Medic primar Obstetrica-Ginecologie

Solutii de tratament pentru uscaciunea vaginala

Din fericire, exista nenumarate solutii de tratament pentru uscaciunea vaginala. Unele dintre acestea sunt remedii non-hormonale, iar altele implica tratament pe baza de hormoni estrogeni.

Gelurile lubrifiante, solutie pentru uscaciunea vaginala

In functie de particularitatile fiecarui caz, medicul ginecolog poate recomanda geluri lubrifiante ce pot fi folosite in timpul actului sexual, precum si geluri de hidratare. Cele mai des recomandate sunt gelurile lubrifiante pe baza de apa, glicerina sau aloe vera, ce pot fi folosite cu prezervativul. Gelurile pe baza de uleiuri pot distruge suprafata prezervativului, asa ca mare atentie la utilizarea acestora.

O solutie foarte buna poate fi gelul de hidratare, ce poate inlocui secretiile fiziologice vaginale. Recomandarea este ca acesta sa fie administrat de mai multe ori pe saptamana, seara. PH-ul gelului de hidratare este asemanator celui fiziologic, fiind foarte bine tolerat de organism.

Cum poate fi tratata uscaciunea vaginala?

Tratamentele pe baza de hormoni, utile in uscaciunea vaginala

O alta varianta de tratament pentru uscaciunea vaginala este reprezentata de tratamentele pe baza de hormoni, recomandate mai ales femeilor care au ajuns la menopauza. Acestea pot fi diferite geluri, pilule, crème, ovule, ce au diferite concentratii de hormoni. Atentie insa, acestea se administreaza numai la recomandarea medicului de specialitate!

Ajutor psihologic sau terapie de cuplu pentru ameliorarea simptomelor

In unele cazuri, aparitia uscaciunii vaginale este cauzata de stres, anxietate sau o imagine scazuta de sine a pacientei. De aceea, terapia de cuplu sau sedintele de psihoterapie pot ajuta real din acest punct de vedere. Eliminarea cauzelor psihologice poate duce la restabilirea lubrifierii normale/naturale.

Procesul de lubrifiere naturala se reduce odata cu inaintarea in varsta si incetarea functiei ovariene. Pacientele care se confrunta cu uscaciune vaginala trebuie sa se programeze la un consult de specialitate imediat ce apar primele simptome ale uscaciunii vaginale, cum ar fi durerile in timpul contactului sexual. Tratamentul cel mai eficient pentru uscaciunea vaginala este cel recomandat de medicul de specialitate. Autoadministrarea de pilule si geluri, fara un consult de specialitate, poate duce la efecte nedorite.

Consultant Medical Dr. Andrei Cucu
Data publicării 30.12.2021