Cum afecteaza modificarile hormonale sanatatea aparatului genital feminin?

Modificarile hormonale pot afecta sanatatea aparatului genital feminin. O secretie prea mare de hormoni sau o secretie redusa a acestora creeaza dezechilibre in functionarea sistemului reproducator, creand o predispozitie catre diferite afectiuni. Acestea sunt efectele schimbarilor hormonale asupra aparatului reproducator feminin!
Cum afecteaza modificarile hormonale sanatatea aparatului genital feminin?

Exista o legatura foarte stransa intre productia de hormoni si functionarea sistemului reproducator. Daca observi ca esti predispusa catre infectii vaginale si ai dureri in timpul actului sexual este foarte posibil sa existe un dezechilibru hormonal care sa duca la producerea acestora. La ce sa te astepti atunci cand apar schimbarile hormonale?

Articol realizat de Dr. Silviu Istoc - Medic primar Obstetrica-Ginecologie

Cuprins

Schimbarile hormonale cresc numarul infectiilor vaginale

Daca in ultimul an ai avut cateva episoade de infectii vaginale, cel mai probabil, schimbarile hormonale sunt cele direct responsabile de acest lucru. Orice schimbare hormonala duce la modificarea PH-ului sanatos al vaginului, din acid in alcalin. Asta inseamna ca organismul tau nu va mai lupta cu bacteriile, ci va ajuta la inmultirea necontrolata a acestora. Schimbarile hormonale pot afecta si sistemul imunitar, iar un sistem imunitar scazut va face fata cu greu eliminarii bacteriilor si virusilor din organism.

Infectii urinare frecvente? Tot schimbarile hormonale pot fi de vina!

Un nivel prea scazut sau prea ridicat al hormonilor poate duce si la inmultirea episoadelor de infectie urinara, produse de diferite tipuri de bacterii, care populeaza uretra si care se pot extinde implicit la nivelul uterului. Daca urinezi des, simti usturime la urinare si durere, este nevoie sa mergi la un consult de specialitate. Cu atat mai mult cu cat aceste episoade se repeta la intervale regulate de timp.

Mucoasa vaginala subtiata, in urma modificarilor hormonale

Schimbarile hormonale pot duce implicit la subtierea mucoasei vaginale, care devine mai putin elastica si mai putin lubrifiata. Pentru a fi sanatoasa, mucoasa vaginala are nevoie de estrogen, care sa ii asigure si lubrifierea naturala. Atunci cand cantitatea de estrogen produsa scade, ca urmare a menopauzei sau a diferitelor tratamente pentru afectiuni (diabet, hipertensiune arteriala), atunci lubrifierea naturala scade si apare uscaciunea vaginala, care creeaza predispozitie catre diferite leziuni si sangerari. Uscaciunea vaginala poate fi identificata in cadrul unui consult ginecologic de rutina, printr-o examinare clinica.

Cum afecteaza modificarile hormonale sanatatea aparatului genital feminin?

Durere in timpul actului sexual

Durerea in timpul actului sexual poate fi cauzata si de uscaciunea vaginala, ce apare in urma modificarilor hormonale. De aceea este recomandat ca pacientele sa se programeze pentru un consult de specialitate imediat ce observa instalarea durerii in timpul actului sexual. Exista solutii de tratament pentru uscaciunea vaginala, unele dintre acestea fiind pe baza de hormoni. Daca aceasta afectiune nu este tratata, poate duce in timp la refuzul pacientei de a mai intretine relatii sexuale.

Scaderea libidoului

Dezechilibrele hormonale si afectarea sanatatii vietii sexuale aduc schimbari si in ceea ce priveste echilibrul emotional al pacientelor. Acestea pot resimti disfunctiile aparatului reproducator ca un esec, iar acest lucru poate duce inclusive la scaderea libidoului.

Indiferent de simptomele pe care le ai, este important sa te programezi la un consult de specialitate, pentru a descoperi cauza exacta a aparitiei afectiunilor si pentru a beneficia de un plan de tratament corespunzator. Lasate netratate, toate aceste afectiuni pot duce la complicatii, cum ar fi infertilitatea.

Consultant Medical Dr. Silviu Petrisor Istoc
Data publicării 04.01.2022
Data ultimei actualizari 05.01.2022