Care sunt obiceiurile care pot favoriza instalarea candidozei?

Candidoza este produsa de candida albicans si este una din cele mai frecvente tipuri de infectii, ce apare la 3 din 4 femei si nu numai la cele active sexual. Sistemul imunitar este cel care lupta in general impotriva dezvoltarii in exces a acestei ciuperci. Sunt insa cateva obiceiuri care pot favoriza instalarea candidozei, iar unul dintre ele este chiar consumul de dulciuri.
Care sunt obiceiurile care pot favoriza instalarea candidozei?

Candida albicans face parte din flora normala a vaginului (si nu numai), insa atunci cand apar dezechilibre, aceasta ciuperca incepe sa se inmulteasca necontrolat, deoarece PH-ul vaginal devine din acid alcalin. Inmultirea accelerata a candida albicans duce la infectare si prezenta unor simptome neplacute precum scurgeri abundente, mancarimi si inflamatii.  

In afara de modificarea PH-ului, alte cauze care mai pot duce la inmultirea necontrolata a acestei ciuperci si aparitia dezechilibrelor sunt malnutritia, folosirea contraceptivelor, precum si a antibioticelor pentru perioade mai lungi de timp. In esenta, un sistem imunitar slabit este cel care favorizeaza aparitia acestei infectii, deoarece organismul nu mai poate tine sub control inmultirea bacteriilor si nici nu poate lupta cu ele.

Dincolo de aceste aspecte, trebuie mentionat si faptul ca sunt cateva obiceiuri care pot favoriza aparitia candidozei. O parte dintre acestea pot fi regasite mai jos.

Articol realizat de Dr. Silviu Istoc - Medic primar Obstetrica-Ginecologie

Cuprins

Consumul de dulciuri favorizeaza aparitia candidozei

Alimentele care contin cantitati ridicate de zahar pot facilita aparitia candidozei. Daca esti fan al acestor alimente, poate ca ar fi bine sa iei in considerare eliminarea zaharului din dieta ta zilnica. Zaharul duce la slabireasistemului imunitar si poate duce la aparitia dezechilibrelor, inclusive la nivelul florei vaginale, facilitand o infectie. De altfel, consumul de dulciuri si fructe bogate in fructoza nu este recomandat nici in tratamentul candidozei, pentru ca nu face decat sa accelereze inmultirea ciupercii candida albicans. In aceasta categorie de alimente pot intra merele, bananele, nectarinele, ananasul, piersicile si prunele.

Daca ai deja simptomele specifice ale acestei afectiuni, incearca sa elimini zaharul din alimentatie si sa te programezi pentru un consult de specialitate.  

Spalaturile vaginale cresc riscul de candidoza

Spalaturile vaginale pot perturba echilibrul florei vaginale, de aceea este recomandat sa le eviti, pe cat de mult posibil. Exista studii care atesta faptul ca pacientele care recurg la spalaturi vaginale au un risc ridicat de a face infectii sau de a contracta boli cu transmisie sexuala. Incearca sa renunti la spalaturile vaginale interne, pentru ca vaginul are abilitatea de a se curate natural.

Nu numai spalaturile vaginale pot creste acest risc, ci si spalaturile exterioare in zona intima, in exces, folosind produse cu ingrediente iritante sau cu parfum.

Mare atentie la ce produse de igiena intima folositi, precum si la detergentii utilizati. Exista posibilitatea ca utilizarea unor produse cosmetice foarte parfumate sau care au in componenta anumite ingrediente sa favorizeze aparitia candidozei vaginale.  

Care sunt obiceiurile care pot favoriza instalarea candidozei?

Consumul de alcool duce la candidoza? Si lactatele?

Consumul de alcool scade sistemul imunitar, prin zaharurile pe care le contine. De aceea, compusii de metabolizare ai acestora construiesc un mediu favorabil pentru candida. In plus, zaharul are un efect acidifiant asupra organismului.

In aceeasi categorie intra si lactatele, care cresc secretia de mucus si favorizeaza instalarea infectiei. Faina este si ea recunoscuta pentru potentialul de a crea un mediu acid, ce poate ajuta la aparitia candidozei.

Lenjeria stramta, din materiale sintetice

Purtatul unei lenjerii stramte, din materiale care nu sunt naturale, precum si a pantalonilor mult prea mulati, pot perturba echilibrul florei vaginale si pot duce la aparitia candidozei, asa ca mare atentie la acest aspect.

Daca ai episoade recurente de candidoza, este nevoie de investigatii suplimentare si de un consult de specialitate. De asemenea, consultul de specialitate este recomandat inca de la primele simptome ale acestei afectiuni!

Consultant Medical Dr. Silviu Petrisor Istoc
Data publicării 05.01.2022