Care sunt cele mai cunoscute cauze ale amenoreei (lipsa menstruatiei)?

Lipsa menstruatiei sau amenoreea poate avea multiple cauze, cele mai multe dintre ele fiind de natura hormonala. Cu exceptia sarcinii si a menopauzei, amenoreea reprezinta un motiv de ingrijorare, ce ar trebui sa te trimita la un consult de specialitate. Acestea sunt cele mai des intalnite afectiuni ce pot avea ca simptom lipsa menstruatiei!
Care sunt cele mai cunoscute cauze ale amenoreei (lipsa menstruatiei)?

In mod normal, menstruatia dispare odata cu finalul perioadei reproductive, considerata a se produce in perioada 45-55 de ani. Lipsa menstruatiei are de cele mai multe ori o cauza hormonala si se poate manifesta pentru o perioada de o luna sau chiar pe mai multe luni.

In cele mai multe din cazuri, lipsa menstruatiei indica instalarea unei sarcini sau a menopauzei.

Daca au trecut mai mult de 5-6 luni de la ultima sangerare, atunci este cazul sa te programezi pentru un consult de specialitate, deoarece lipsa menstruatiei poate indica o afectiune.

Acestea sunt principalele afectiuni care pot duce la instalarea amenoreei!

Articol realizat de Dr. Silviu Istoc - Medic primar Obstetrica-Ginecologie

Cuprins

Sindromul ovarului polichistic

Lipsa menstruatiei poate fi un simptom al sindromului ovarului polichistic, cu toate ca acesta se intalneste in destul de putine cazuri. In marea majoritate a cazurilor, pacienta poate avea menstre neregulate si/sau prelungite. Excesul de hormoni androgeni produs de ovare, poate fi o cauza pentru aparitia acestor disfunctii, hormonii androgeni fiind cei care blocheaza ovulatiile.

Insuficienta ovariana

Pacientele care au insuficienta ovariana este pierderea capacitatii ovarelor de a produce cantitati de progesteron si estrogen, inainte de 40 de ani. Acesta afectiune se poate manifesta si prin cicluri menstruale neregulate sau prin lipsa menstruatiei. In multe cazuri, insuficienta ovariana este depistata prin consult de specialitate. Mai multe detalii despre insuficienta ovariana aici.

Care sunt cele mai cunoscute cauze ale amenoreei (lipsa menstruatiei)?

Sindromul Mayer-Rokitansky-Küster-Hauser

Sindromul Mayer-Rokitansky-Küster-Hauser este o boala congenitala ce  afecteaza 1 din 5000 de paciente. In cazul acestei afectiuni, uterul si vaginul pacientelor nu se dezvolta in totalitate, iar menstruatia nu exista. Deci daca te afli la varsta pubertatii, iar menstruatia nu s-a instalat inca, atunci este momentul pentru un consult de specialitate, pentru ca lipsa menstruatiei ar putea fi cauzata de aceasta afectiune. De altfel, orice defect congenital al organelor genitale poate genera acest simptom.

Tumori ovariene

Tumorile ovariene pot duce si ele fie la intarzierea menstruatiei, fie la lipsa acesteia pentru mai multe luni de zile. Un simplu consult de specialitate si o serie de investigatii suplimentare pot ajuta la disagnosticarea unor astfel de afectiuni.

Alte afectiuni care pot duce la lipsa menstruatiei pot fi diferite tulburari ale axului hipotalamo-hipofizo-ovarian, insuficienta hipotalamica, hipotiroidism si hipertiroidism, precum si diabetul zaharat.

Consultant Medical Dr. SILVIU PETRISOR ISTOC
Data publicării 07.01.2022