Ce afectiuni poate ascunde durerea de ovare?

Durerile de ovare pot aparea in perioada ovulatiei, cand foliculul ovarian se rupe, iar ovulul este eliminat. Aceasta mai poate sa apara ca simptom in cazul durerii menstruale, resimtite la nivelul intregului abdomen inferior. Cu toate acestea, durerea de ovare poate sa indice si prezenta anumitor afectiuni. De aceea, de cele mai multe ori, este nevoie de investigatii suplimentare pentru a stabili un diagnostic exact.
Ce afectiuni poate ascunde durerea de ovare?

Durerea de ovare poate sa apara in perioada ovulatiei sau in timpul menstruatiei.

In timpul ovulatiei, durerea de ovare se declanseaza in momentul in care foliculul ovarian se rupe si ovulul este eliminat. Durerea de ovare poate sa apara si in timpul menstruatiei, cand se instaleaza dismenoreea, cunoscuta si sub numele de durere menstruala. In cazul dismenoreei, durerea este resimtita la nivelul abomenului inferior, care include si ovarele.

Durerea de ovare poate sa fie acuta, iar instalarea acesteia poate fi brusca. In unele cazuri, durerea de ovare creste in intensitate si poate deveni cronica/ de lunga durata. Se intampla foarte des ca aceasta durere sa se acutizeze in momentul in care pacienta face diferite activitati, precum exercitii fizice sau alte activitati zilnice care solicita organismul.

Sunt situatii in care aceasta poate fi greu de localizat, putand fi resimtita ca o durere la nivelul ovarelor, dar sursa primara a acesteia sa fie alt organ.

In marea majoritate a cazurilor, durerile ovariene necesita investigatii suplimentare, pentru ca in spatele acestei dureri ”simple”, ”banale” si ”normale” se pot ascunde diferite afectiuni, unele dintre ele tratabile chirurgical.

Articol realizat de Dr. Silviu Istoc - Medic primar Obstetrica-Ginecologie

Cuprins

Chisturile ovariene, cauza a durerii de ovare

Persistenta acestui simptom poate indica prezenta unui chist ovarian. Acestia sunt saculeti rotunzi, plin cu lichid, care se produc in urma unor modificari in procesul normal de ovulatie. Chisturile ovariene se pot rupe, pot sangera sau se pot rasuci. In oricare din aceste situatii, durerile abdominale si ovariene resimtite sunt foarte mari.

In marea majoritate a cazurilor, chisturile ovariene nu genereaza simptome si pot fi tratate medicamentos. In fazele acute ale bolii sau in momentul in care se rup sau se torsioneaza, este nevoie de tratament chirurgical. Daca durerea de ovare persista, este recomandat sa mergi la un consult de specialitate.

Boala inflamatorie pelvina se manifesta prin durere de ovare

Boala inflamatorie pelvina este produsa in marea majoritate a cazurilor de bolile cu transmitere sexuala. Aceasta afecteaza toate organele feminine pelvine, inclusiv uterul, trompele uterine si ovarele. Printre simptomele specifice ale bolii inflamatorii pelvine se numara si durerea de ovare, care poate deveni aproape permanenta. Programeaza-te pentru un consult de specialitate daca resimti de ceva timp acest tip de durere.

Ce afectiuni poate ascunde durerea de ovare?

Sarcina ectopica

Printre simptomele sarcinii ectopice se numara si durerea de ovare. Daca ai aflat ca esti insarcinata si te afli in perioada de inceput a sarcinii, un consult de specialitate este indicat. Poate fi vorba de sarcina ectopica sau extrauterina, care se poate dezvolta in afara uterului, fie la nivelul trompelor uterine, fie la nivelul ovarelor. Durerea lombara si durerile la nivelul abdomenului/ovarelor pot si simptome pentru sarcina ectopica, la fel si sangerarile vaginale anormale.

Tumorile ovariene

Tumorile ovariane pot fi benigne sau maligne. Durerea abdominala puternica este principalul simptom al acestora, alaturi de senzatia de presiune la nivelul abdomenului, indigestie, diaree/constipatie sau lipsa apetitului. Diagnosticarea unei tumori ovariene implica un consult de specialitate si investigatii suplimentare, precum tomografie computerizata, imagistica prin rezonanta magnetica (IMR) si teste de sange

Alte afectiuni ce mai pot fi indicate de o ”simpla” durere de ovare sunt torsiunile de ovare, avortul septic, endometrioza si sindromul ovarelor polichistice.

Consultant Medical Dr. Silviu Petrisor Istoc
Data publicării 17.01.2022