Tratamente cu botox si acid hialuronic – 8 intrebari esentiale si raspunsuri de la medicul specialist

Tratamentele cu toxina botulinica (botox) si acid hialuronic sunt proceduri estetice minim-invazive ce reprezinta o alternativa eficienta si economica a interventiilor chirurgicale de lifting facial. Daca in trecut procedurile estetice implicau folosirea bisturiului, si ulterior a laserului, medicina estetica moderna si progresul stiintific permit astazi aplicarea unor terapii pentru imbunatatirea aspectului, in deplina siguranta pentru pacient si cu rezultate bune.
Tratamente cu botox si acid hialuronic

Cuprins

Articol scris de Dr. Mircea Costache, Medic Specialist, Chirurgie plastica si estetica.

Procedurile estetice produc efecte in plan fizic, dar si psihic, prin cresterea stimei de sine si a increderii in propria persoana.

In cazul in care luati in calcul injectarea de botox sau acid hialuronic pentru imbunatatirea aspectului, este recomandat sa aveti cateva informatii despre ceea ce reprezinta aceste proceduri estetice, la ce rezultate va puteti astepta si care sunt contraindicatiile tratamentelor.

Botox versus acid hialuronic – la ce se foloseste fiecare?

  • Toxina botulina, mai cunoscuta sub denumirea de botox, este folosita in preventia formarii sau dezvoltarii ridurilor de expresie. Se foloseste cu precadere in zona fruntii si a ochilor, precum si pentru corectarea ridurilor de incruntare.
  • Fillerele cu acid hialuronic se utilizeaza si acestea pentru a corecta ridurile, in special ridurile din treimea inferioara a fetei. Acidul hialuronic este ales adesea pentru augmentarea zonelor care si-au pierdut volumul, asa cum sunt obrajii ori buzele. Acidul hialuronic este folosit si la corectia nasului, a barbiei si a liniei mandibulare.

Ce sa aleg – injectii cu toxina botulinica sau fillere cu acid hialuronic?

Medicul informeaza pacientul cu privire la variantele de tratament si vine cu recomandarile, iar pe baza informatiilor primite, pacientul ia decizia finala, care considera ca il avantajeaza pe el.

Alege abordarea medicala a frumusetii la Centrul de Sanatate a Femeii Medicover Mediplus!

Substantele folosite sunt sigure?

Substantele utilizate la procedurilor estetice in cadrul Centrului de Sanatate a Femeii Medicover Mediplus sunt branduri internationale considerate si dovedite ca fiind sigure.

Cum ma pregatesc pentru tratament?

Pacientii nu necesita o pregatire speciala inainte de tratamentele injectabile. Procedurile sunt minim-invazive, iar in timpul consultului, medicul va oferi toate detaliile necesare despre injectarile cu toxina botulinica, respectiv acid hialuronic.

Injectarea de botox/ tratamentul cu acid hialuronic dor?

Tratamentele cu botox si acid hialuronic sunt aproape nedureroase si de aceea nu necesita anestezie. O exceptie o constituie zona buzelor, pe care se aplica un anestezic topic sub forma unei creme. Pacientii care au teama de ace pot experimenta un anumit grad de disconfort, de aceea este important ca in timpul consultului sa ii mentionati medicului orice aspect apreciati ca este relevant.

Ce contraindicatii au procedurile estetice cu botox si acid hialuronic

Injectiile cu toxina botulinica sunt contraindicate in timpul sarcinii si alaptarii, si nu se aplica pacientilor care prezinta boli de piele inflamatorii, asa cum sunt - eczema, dermatite, psoriazis.

In ceea ce priveste contraindicatiile acidului hialuronic, producerile estetice sunt excluse in prezenta inflamatiilor locale de natura virala, bacteriena sau micotica in zona ce urmeaza a fi injectata, precum si prezenta fillerelor permanente, a siliconului in zona de injectat.

Rezultatele sunt vizibile imediat dupa incheierea procedurilor estetice?

Rezultatele in urma tratamentului cu botox se vad dupa circa 3 zile de la injectarea substantei, insa rezultatul final este vizibil la 7-10 zile de la efectuarea tratamentului si dureaza aprox. 3-4 luni, dupa acest interval se recomanda reluarea tratamentului pentru mentinerea aspectului.

Rezultatele la filler (cu acid hialuronic) se vad imediat dupa injectare, dar si in acest caz este nevoie de aproximativ o saptamana pentru a vedea rezultatul final. Durata rezultatului este de aprox. 6-8 luni de zile.

O noua procedura va fi cel putin la fel de succes precum precedenta, fie ca vorbim de injectii cu botox, fie de fillere cu acid hialuronic.

Ce nu am voie sa fac dupa procedurile cu botox sau acid hialuronic?

Dupa injectiile cu toxina botulinica este important ca in primele 3 zile sa fie evitate activitati de tipul saunei sau yoga. Motivul pentru care astfel de activitati sunt de evitat in primele 3 zile de la injectare rezida din faptul ca botoxul se poate elimina prin piele sau in functie de pozitia capului, migreaza in zonele din vecinatate si afecteaza alti muschi, fata de cei tintiti.

 

Chirurgia estetica reprezinta o ramura a chirurgiei plastice si cuprinde proceduri atat chirurgicale, cat si non-chirurgicale, asa cum sunt injectiile cu toxina botulinica sau fillerele cu acid hialuronic. Apeleaza la medici specialisti in aplicarea acestor tratamente si discuta cu doctorul tau despre asteptarile pe care le ai in privinta rezultatelor obţinute, costurile interventiilor, riscurile si in la ce sa te astepti in perioada post interventii estetice.

Data publicării 11.11.2022
Data ultimei actualizari 27.04.2023