Acid hialuronic pentru marire buze? Aspecte importante de avut in vedere

Procedurile de chirurgie plastica si estetica, asociate in mentalul colectiv in anii trecuti ca "rezervate" exclusiv vedetelor si persoanelor publice, reprezinta astazi interventii realizate la scara larga femeilor si barbatilor, care prin corectarea unor defecte si imbunatatirea aspectului, isi doresc o bunastare emotionala, indiferent de varsta. Tratamentele cu acid hialuronic sunt printre cele mai folosite in augmentarea buzelor, a barbiei si obrajilor, in corectarea cearcanelor, a santurilor nazogeniene (acele riduri formate intre coltul gurii, obraz si baza nasului) si accentuarea liniei mandibulare si a unghiului mandibular.
Acid hialuronic pentru marire buze? Aspecte importante de avut in vedere

Tratamentele fac parte din chirurgia plastica si estetica si sunt realizate de catre medici specialisti in aceasta ramura chirurgicala dedicata abordarii medicale a frumusetii.

Cuprins

Articol scris de Dr. Mircea Costache, Medic Specialist, Chirurgie plastica si estetica.

Procedurile estetice, in ciuda denumirii, nu se rezuma strict la aspectul fizic, ci au implicatii adanci in psihicul uman prin efectele benefice produse asupra stimei de sine si a increderii in sine.

Motivele care stau la baza alegerii unui tratament estetic sunt variate si numeroase, de la estomparea efectelor imbatranirii, la ameliorarea defectelor fizice - consecinta a unor traumatisme ori afectiuni medicale, si pana la scopuri pur estetice.

Alegerea clinicii si a specialistului

Marirea buzelor cu acid hialuronic este printre tratamentele estetice cele mai cautate. Prin injectarea acidului se obtine imbunatatirea aspectului la nivel de forma, structura si volum.

Oricine poate apela la marirea buzelor in functie de propriile dorinte si perceptia de sine, este insa si o procedura prin care se pot repara sau imbunatati anumite defecte, post-traumatice ori congenitale.

Este important ca injectarea fillerelor sa fie realizata de catre un medic specialist pentru a scadea riscul aparitiei complicatiilor ce pot surveni in urma acestui tip de proceduri.

De asemenea, medicul va informa pacientele inainte de interventie despre materialele utilizate si cantitatea folosita, prezentand totodata avantajele si dezavantajele acestora, precum si rezultatele posibile.

Pacientii care aleg sa isi faca o procedura de augmentare a buzelor in locuri sau la persoane neavizate pentru aceste proceduri estetice sunt expusi diferitelor riscuri, de la utilizarea unor fillere neomologate, la obtinerea unor rezultate nedorite precum asimetria buzelor, dar si la aparitia de noduli, hematoame sau ocluzie vasculara.

Alege abordarea medicala a frumusetii la Centrul de Sanatate a Femeii Medicover Mediplus!

Marirea buzelor cu acid hialuronic – avantaje

Marirea buzelor cu acid hialuronic are ca avantaj principal faptul ca moleculele de acid hialuronic NU sunt percepute de organism ca fiind corp strain din moment ce acidul hialuronic este prezent in tesuturile noastre tegumentare. Pe langa aceasta, fillerele cu acid hialuronic sunt metabolizate de organism in mod natural, ceea ce face ca efectul sa fie temporar, de ordinul lunilor de zile.

In cazul in care rezultatul nu intruneste asteptarile pacientului, fillerul cu acid hialuronic poate fi dizolvat prin injectarea cu Hialuronidaza, o enzima ce distruge moleculele de acid hialuronic in contact cu acestea.

Totodata, nu apare riscul ca dupa prima injectare buzele sa capete acel astept nenatural, inestetic.

Fillerele permanente, precum cele cu silicon, au ca principal dezavantaj faptul ca reprezinta un corp strain in tesutul buzelor, ceea ce poate declansa o reactie inflamatorie locala de aparare din partea organismului. In afara de aceasta, siliconul nu poate fi metabolizant de corpul nostru si prin urmare nu poate fi indepartat din buze decat pe cale chirurgicala.

Marirea buzelor cu acid hialuronic dupa o alta interventie

Daca pacientul a apelat in trecut la o alta solutie pentru augmentarea buzelor, injectarea fillerelor de acid este posibila in anumite situatii. De exemplu, in cazul in care s-a folosit grasime proprie la interventia anterioara, se poate realiza marirea buzelor cu acid hialuronic, dar daca in trecut s-a folosit silicon care inca este prezent in buze, injectarea cu acid hialuronic este contraindicata.

Procedura de marire a buzelor cu acid hialuronic – pas cu pas

Primul pas consta in efectuarea unei programari la medicul specialist care va realiza procedura. Pentru marirea buzelor cu fillere de acid hialuronic, injectarea este posibila in cadrul primei consultatii, dupa ce medicul a oferit pacientei explicatiile necesare, inclusiv riscurile care pot surveni uneori in urma interventiei, respectiv tumefactie (mica umflatura locala) in primele 3 - 5 zile si hematoame in primele 7 - 10 zile (similare unei vanatai, provocate de coagularea sangelui).

Ca si durata a interventiei, procedura estetica nu dureaza foarte mult, concret, tratamentul cu acid hialuronic - Russian Lips spre exemplu, este ideal sa fie realizat in maxim 5 minute. Timpul redus este pentru ca medicul sa poata injecta simetric inainte de a aparea tumefactia. Zona tumefiata poate deruta medicul cu privire la necesarul volumului de injectat.

Alte informatii utile

Dupa injectarea de acid hialuronic, buzele isi vor pierde aspectul natural pe moment, din cauza tumefactiei imediate si a posibilelor hematoame. Acestea apar pe loc, in decurs de cateva minute de la injectare, dar vor disparea in termen de aproximativ 7 zile.

Daca pacientul/ pacienta are piercing la nivelul buzelor, acesta trebuie indepartat inainte de interventie, altfel nu este indicata interventia.

Conform studiilor desfasurate de-a lungul anilor, realizarea procedurilor estetice contribuie la ameliorarea anxietatii sociale si a simptomelor depresiei prin stimularea stimei de sine. Beneficiile asupra sanatatii psihice si echilibrului emotional nu se opresc aici, un aspect fizic de care oamenii sunt multumiti este asociat cu un nivel mai ridicat de satisfactie si fericire.

Data publicării 24.11.2022
Data ultimei actualizari 27.04.2023