PRP in ginecologie | Ce rol are plasma bogata in trombocite?

Medicina regenerativa combina elemente de inginerie tisulara si biologie moleculara, avand ca scop spijinirea proceselor de regenerare si reparare a tesuturilor, organelor si celulelor deteriorate, cel mai des preparat utilizat in medicina regenerativa este PRP – plasma bogata in trombocite.
PRP in ginecologie

Cuprins

Articol realizat de Dr. Vasilika Gero, medic primar Ginecologie

Beneficiile terapiei cu plasma imbogatita cu sange

Este o terapie noninvaziva, non-chirurgicala cu rezultate promitatoare si fara efecte secundare.
PRP contine numerosi factori de crestere prezenti in granulocitele trombocitelor si este un derivat din sangele integral obtinut prin eliminarea globulelor rosii si leucocitelor, astfel incat fractia plachetara (trombocitele) creste de 5-10 ori fata de valorea normala.

Factorii de crestere eliberati din trombocite activeaza procesul natural de vindecare si regenerare a tesuturilor si organelor.

Spre exemplu, PRP administrat la locul unei leziuni activeaza functiile biologice care favorizeaza refacerea si reparar

ea tesuturilor vatamate, avand totodata si un efect antiinflamator puternic.

Un studiu care a evaluat siguranta si eficacitatea PRP in tratarea ranilor cronice, realizat in 2021, a evidentiat urmatoarele rezultate: utilizarea plasmei imbogatite cu sange a contribuit la inchiderea ranii, a scurtat timpul de vindecare si a redus dimensiunea plagii in cazul pacientilor diabetici care prezentau ulceratii la nivelul membrelor inferioare.
PRP este o terapie inovatoare, accesibila, simpla, usor de realizat si foarte eficienta.

Injectarea PRP in domeniul medical

Terapia pe baza de plasma bogata in trombocite este utilizata in numeroase specialitati medicale, nu doar in ginecologie. PRP este injectata in zona de tratament cu un ac foarte fin si se foloseste astazi in:

  • Ortopedie
  • Medicina sportiva
  • Chirurgie cardiovasculara
  • Dermatologie
  • Chirurgie plastica si reparatorie
  • Oftalmologie
  • Stomatologie
  • Urologie
  • Ginecologie.

Din ce este produsa PRP?

Pentru realizarea PRP in ginecologie se recolteaza sange venos in aceeasi maniera precum in cazul recoltarii pentru analizele obisnuite de laborator. Ulterior, se centrifugheaza sangele pacientului intr-un dispozitiv special si se

 realizeaza separarea plasmei concentrate in trombocite si factori de crestere si elementele figurate ale sangelui.

PRP este obtinut din sangele propriu al pacientului care va face tratamentul cu PRP, ceea ce exclude aparitia de reactii imunologice si alergice, la fel si posibilitatea de respingere de catre organism.

PRP in ginecologie

Activarea trombocitelor cu eliberarea numerosilor factori de crestere favorizeza procesul de regenerare si vindecare tisulara. PRP in ginecologie este parte a unor optiuni de tratament pentru multiple afectiuni ale sistemului reproducator feminin, de la distrofii vulvare, la mici fistule genitale si disfunctii sexuale.

Nastere si interventii in zona genitala

Datorita capacitatii PRP de a stimula procesul prin care noi vase de sange se formeaza (angiogeneza) si vindecarea ranilor, este recomandata folosirea ei in:

  • Repararea cicatricilor vicioase dupa operatia de cezariana
  • Repararea cicatricilor dureroase dupa epiziotomia efectuata la nasterea vaginala
  • In operatile majore in sfera genitala - utilizarea injectiilor cu plasma imbogatita cu trombocite direct pe plaga reduce durerea si nu are reactii adverse asociate
  • In ectopia cervicala reduce timpul de reepitelizare a tesuturilor si a scade riscul de apartie a reactiilor adverse.

Distrofie vulvara, lichen plan si scleros

Rezultate foarte bune a dat tratamentul cu PRP in distrofia vulvara, lichenul plan si scleros. Lichenul scleros este o patologie ce afecteaza vulva, provocand cicatrici extinse cu pierderea progresiva a labilor mici, asociate cu prurit progresiv (mancarimi), dispareunie si sangerari. Aceasta afectiune are un impact considerabil asupra calitatii vieti si cauzeaza pacientei tulburari emotionale si psihologice.

Lichenul scleros este tratat de catre medicul specialist cu corticosteroizi topici si sistemici, iar injectiile cu PRP in lichen scleros sunt considerate o terapie efecienta prin faptul ca reduc leziunile, favorizand disparitia pruritului si a durerilor.

Chirurgie reconstructiva

In chirurgia reconstructiva, PRP se foloseste in caz de cancer vulvar, cancer mamar, reduce rata de infectii a plagilor si o vindecare mai rapida a acestora. In reconstructia mamara, studiile efectuate arata ca utilizarea PRP impreuna cu grefa de grasime a condus la imbunatatiri in mentinerea volumului sanilor.

Fistule genitale

Fistule genitale de mici dimensiuni pot fi tratate conservator cu infectii cu plasma imbogatita cu trombocite. In general, tratamentul fistulei se realizeaza chirurgical, PRP se dovedeste util pentru cele reduse ca dimensiune.

Prolaps genital si incontinenta urinara

Mesele de propiletilen utilizate in chirurgia urogenitala pot avea numeroase reactii adverse, asociate cu diverse simptome. Utilizarea PRP in chirurgia de refacere a planseului pelvin scade rata de reactii adverse si acceleaza procesul de vindecare. De asemenea, contribuie la reducerea simptomelor de incontinenta urinara in prolaps genital de grad mic.

Insuficienta ovariana primara si torsiunea de ovar

Insuficienta ovariana primara se refera la pierderea functiei normale a ovarelor, inainte ca femeia sa implineasca 40 de ani si este insotita de pierderea fertilitatii.

Studiile releva ca injectarea direct in ovare a trombocitelor si a factorilor de crestere ar putea declansa a reaparitie a productiei de ovocite.
In torsiunea de ovar, PRP a fost eficient pentru prevenirea ischemiei si reperfuzia ovarului.

Afectiuni ale endometrului

PRP reprezinta o noua metoda folosita la pacientele care prezinta endometrul subtire, supuse tratamentelor pentru fertilizare in vitro. Aplicarea PRP in endometru subtire a ajutat la cresterea grosimii lui, cu rezultate bune la tehnicile de reproducere umana asistata.

Disfunctii sexuale

Plasma imbogatita cu trombocite este un stimul biologic foarte eficient pentru procesele de regenerare tisulare. Prin degradarea trombocitelor se elibereaza aproximativ 35 de factori de crestere ce accentueaza regenerarea si vindecarea, din acesst motiv, medicii ginecologi apeleaza adesea la PRP pentru tratamentele de intinerire vaginala, tratamentul disfunctiei sexuale pentru imbunatatirea vietii intime.

Intinerirea vaginala

PRP este folosit pentru regenerarea mucoasei vaginale a muschilor perineali si a pielii din zona. Dupa injectarea PRP, vascularizatia vaginala este crescuta si inregistreaza o crestere considerabila a sensibilitatii. Pielea devine mai groasa, mai ferma, vaginul arata mai tanar si totodata sunt ameliorate simptomele atrofiei vaginale.

Ligamentele si muschii perineali devin mai puternici, ameliorandu-se in acest mod incontinenta urinara.

Terapia O-Shot

PRP se injecteaza in anumite zone ale vaginului, in special parauretral si periclitoridian, dupa aplicarea de anestezie locala in prealabil. Aceasta modalitate de tratament se numeste O-Shot. PRP activeaza regenerarea tesuturilor cu cresterea raspunsului sexual asociat cu disparitia dispareuniei, lubrifiere accentuata si un orgasm mai puternic.

In prezent, terapia O-Shot reprezinta o metoda de tratament revolutionara, non-chirurgicala, non-invaziva, care se poate aplica in ambulatoriu, deci fara sa necesite internare si care ajuta atat la ameliorarea incontinentei urinare, cat si a disfunctiei sexuale.

 

Riscurile injectarilor cu PRP sunt minime, in unele situatii pot aparea infectia, sangerarea sau durerea la locul injectarii. Imbunatatiri semnificative ale simptomatologiei specifice si eliminarea unor posibilitati de tratament mai agresiv pentru organism - sunt doar doua dintre avantajele utilizarii PRP in ginecologie. Numarul de sedinte necesare pentru injectarea PRP sunt stabilite de catre medicul specialist, iar tezultatele terapiei PRP in ginecologie sunt vizibile la scurt timp de la administrarea primei injectari.

Consultant Medical Dr. Vasilika Gero
Data publicării 31.10.2022
Data ultimei actualizari 28.04.2023