Care sunt simptomele menopauzei si ce este de facut?

Menopauza reprezinta un proces fiziologic normal care are loc la persoanele de sex feminin dupa varsta de 40 de ani. Menopauza semnifica incheierea vietii fertile la femei si se instaleaza complet dupa o absenta a menstruatiei de cel putin 12 luni consecutive. Majoritatea persoanelor de sex feminin experimenteaza simptomatologie specifica menopauzei (bufeuri, transpiratii nocturne si alte fenomene vasomotorii) care uneori poate fi deranjanta, afectand in diferite grade desfasurarea activitatilor zilnice.
Care sunt simptomele menopauzei si ce este de facut?

Cuprins

De ce apare menopauza?

Menopauza este cauzata de declinul fiziologic al productiei de hormoni feminini la nivelul ovarelor. Estrogenul si progesteronul reprezinta cei 2 hormoni responsabili de aparitia ciclurilor menstruale la femeile de varsta fertila, influentand capacitatea de reproducere la aceasta categorie de varsta.

Odata cu inaintarea in varsta, numarul de foliculi ovarieni scade, iar nivelul de estrogen si progesteron se diminueaza treptat, astfel ca in jurul celei de a 4-a decade de viata, apar menstre neregulate care presupun scurtarea sau alungirea perioadelor de timp dintre 2 sangerari succesive. In jurul varstei de 55 de ani, majoritatea persoanelor de sex feminin intra complet la menopauza cu incetarea ovulatiei si disparitia definitiva a menstruatiilor.

Afla mai multe despre Menopauza si dereglarile hormonale

Ovariectomia

Ovariectomia reprezinta indepartarea chirurgicala a ovarelor si este efectuata din diferite considerente medicale. Interventia are ca efect stoparea sintezei hormonale si instalarea menopauzei imediate, cu aparitia manifestarilor specifice la nivelul organismului. Procedurile de indepartare ale uterului si trompelor uterine nu determina instalarea menopauzei fortate deoarece ovulatia are loc in continuare, iar sinteza hormonala de estrogen si progesteron este neafectata chiar daca menstruatiile nu mai sunt prezente.

Chimioterapia si radioterapia

Chimioterapia si radioterapia utilizate in tratamentul diferitelor afectiuni oncologice la persoanele de sex feminin pot favoriza aparitia manifestarilor specifice menopauzei in timpul si in perioada imediat urmatoare dupa administrarea tratamentului. Menstruatiile nu dispar insa definitiv, iar fertilitatea nu este afectata in totalitate, astfel incat persoanele de sex feminin care urmeaza tratamente oncologice sunt sfatuite sa intretina relatii intime protejate in aceasta perioada pentru a preveni aparitia unei sarcini nedorite.

Insuficienta ovariana primara

Insuficienta ovariana primara reprezinta o afectiune care afecteaza aproximativ 1% din persoanele de sex feminin si determina instalarea menopauzei inainte de varsta de 40 de ani. Menopauza precoce este cauzata de incapacitatea ovarelor de a sintetiza hormoni sexuali in cantitati adecvate pentru asigurarea functiei reproductive. Insuficienta ovariana primara poate fi provocata de patologii de tip autoimun sau pot fi de ordin genetic. Persoanele de sex feminin diagnosticate cu aceasta patologie necesita administrarea de terapie hormonala specifica pana la varsta la care ar trebui sa se instaleze menopauza.

Cum se manifesta menopauza?

Simptomatologia specifica menopauzei debuteaza cu cateva luni inainte de disparitia completa a menstruatiilor, alcatuind asa numita perioada de perimenopauza si poate persista dupa instalarea definitiva a menopauzei. Principalele manifestari la nivelul organismului induse de scaderea fiziologica a productiei hormonale specifica menopauzei sunt reprezentate de:

  • Dereglari ale menstruatiei
  • Uscaciune vaginala
  • Fenomene vasomotorii: bufeuri (valuri de caldura la nivelul toracelui superior si al fetei), transpiratie excesiva nocturna, frisoane
  • Tulburari de somn, insomnia
  • Schimbari ale dispozitiei
  • Crestere ponderala datorita incetinirii ratei metabolice
  • Subtierea si uscarea pielii
  • Pierderea densitatii tesutului mamar.

Fenomenele vasomotorii reprezinta manifestari experimentate de 80% dintre femeile aflate in perioada menopauzei si constituie in mod frecvent, cel mai neplacut si greu de tolerat simptom. Impactul pe care il au fenomenele vasomotorii asupra calitatii vietii femeilor in aceasta perioada de tranzitie, variaza de la caz in caz. Starile de anxietate, oboseala accentuata, tulburarile de somn si depresia reprezinta manifestari importante care impiedica desfasurarea activitatilor zilnice.

Declinul sintezei hormonale care determina instalarea menopauzei creste riscul de aparitie al anumitor afectiuni printre care se regasesc:

  • Patologiile cardiovasculare - scaderea concentratiei serice de estrogen predispune la aparitia bolilor cardiovasculare la femeile intrate la menopauza.
  • Osteoporoza - pierderea densitatii osoase si cresterea riscului de fracturi spontane este favorizata de scaderea sintezei de estrogen.
  • Incontinenta urinara - dupa instalarea menopauzei, tesuturile de la nivelul uretrei si al vaginului isi pierd din elasticitate, acest fapt predispunand la pierderea involuntara de urina in timpul efortului brusc si al contractiilor abdominale care apar in timpul tusei, stranutului sau rasului. Din acelasi motiv, femeile aflate la menopauza pot suferi de infectii urinare recidivante cu diferiti germeni uropatogeni.
  • Scaderea libidoului - uscaciunea mucosei vaginale si pierderea elasticitatii tisulare la acest nivel determina disconfort si in anumite situatii poate genera sangerare vaginala dupa penetrare, aspecte ce contribuie la scaderea libidoului la femeile intrate la menopauza.

Diagnosticul de menopauza

Diagnosticul de menopauza este unul clinic si se bazeaza in majoritatea situatiilor pe anamneza amanuntita a pacientei. Exista si imprejurari in care medicul poate recomanda efectuarea unei serii de investigatii care sa confirme cauza manifestarilor. Determinarea serica de FSH, estradiol si TSH pot evidentia cauze tiroidiene ale simptomatologiei similare menopauzei fiziologice.

Cum pot fi ameliorate simptomele menopauzei?

Menopauza reprezinta un fenomen fiziologic cu evolutie autolimitata care nu necesita tratament specific. Managementul medicamentos al manifestarilor specifice menopauzei se adreseaza femeilor care prezinta simptome suparatoare ce altereaza calitatea vietii cotidiene si interfereaza cu activitatile zilnice. Principalele tipuri de terapie pentru diminuarea manifestarilor specifice menopauzei sunt:

  • Terapia hormonala - administrarea de estrogen reprezinta prima optiune de tratament utilizata pentru diminuarea fenomenelor vasomotorii induse de menopauza. In functie de istoricul familial si antecedentele personale de boala, medicul poate recomanda terapia cu estrogeni și progesteron in doze scazute, pentru perioade limitate de timp, cu scopul de ameliorare a manifestarilor si de scadere al riscului de osteoporoza;
  • Administrarea de estrogen vaginal sub forma de ovule, crema sau comprimate. Aceasta cale de administrare a estrogenului are ca scop ameliorarea uscaciunii vaginale, a incontinentei urinare si a disconfortului din timpul contactului sexual.
  • Medicatia antidepresiva in doze reduse are ca scop reducerea in intensitate si frecventa a fenomenelor vasomotorii la femeile aflate in perioada de perimenopauza si este administrata mai ales la persoanele care prezinta contraindicatie la terapia cu estrogen.
  • Suplimente alimentare cu vitamina D pentru intarirea sistemului osos si prevenirea osteoporozei.

In cazul in care experimentati simptome neplacute asociate menopauzei, adresati-va in primul rand medicului de familie. Acesta este in masura sa va indrume catre alti specialisti care sa va ajute cu solutii pentru ameliorarea manifestarilor clinice incomode.

 

Referinte:

 

Data publicării 05.10.2022
Data ultimei actualizari 28.04.2023