Osteoporoza: factori de risc, simptome, analize si tratament

Osteoporoza este o afectiune a sistemulului osos caracterizata de scaderea densitatii minerale osoase si deteriorarea microarhitecturii tesutului osos, modificandu-se astfel structura si rezistenta osului. Scaderea rezistenei osoase determina, printre altele, cresterea riscului de fracturi. Fara semne clinice la debutul bolii, osteoporoza afecteaza in special femeile pe masura ce inainteaza in varsta, fiind o cauza majora a fracturilor la femeile aflate la menopauza, dar si la barbatii varstnici. Osteoporoza e o boala silentioasa, in momentul in care apar semne inseamna ca a avansat deja. Osteoporoza la varste tinere este o consecinta a altor patologii care trebuie diagnosticate si tratate.
Osteoporoza: factori de risc, simptome, analize si tratament

Retineti ca osteoporoza nu este o boala specifica doar femeilor, ea poate afecta si barbatii, dar intr-un procent mai mic, tocmai de aceea marea majoritate a datelor epidemiologice sunt colectate de la femei.

Cuprins

Ce este osteoporoza?

Osteoporoza afecteaza scheletul si face ca masa osoasa si calitatea osului sa aiba de suferit. Din cauza acestei boli, mineralele esentiale pentru organism, precum calciul, nu mai sunt asimilate de catre os, ceea ce duce la o slabire a rezistentei mecanice a osului, crescand astfel riscul de fractura.

Tipuri de osteoporoza

  • Osteoporoza primara este cea mai comuna osteoporoza intalnita si se manifesta mai mult la femei dupa menopauza; poate fi intalnita si la barbati, mai ales dupa varsta de 70 de ani.
  • Osteoporoza secundara prezinta aceleasi simptome ca osteoporoza primara si poate aparea la orice varsta ca urmare a altor afectiuni ori complicatii ale unor patologii (artrita reumatoida, lupus eritematos sistemic, cancere etc).
  • Osteogeneza imperfecta reprezinta o forma rara, intalnita in majoritatea cazurilor inca din uter (este o boala genetica care se va manifesta prin dureri osoase, deformari ale oaselor la copil, probleme de crestere si fracturi frecvente.
  • Osteoporoza juvenila idiopatica este de asemenea foarte rara, intalnita in randul ambelor sexe la varsta copilariei ori in adolescenta; cauzele acesteia nu sunt inca cunoscute pe deplin.

Osteoporoza simptome

Osteoporoza este o boala cu evolutie lenta (de aici si denumirea de „afectiune silentioasa, tacuta”), fracturile NU apar in stadii incipiente, iar atunci cand se manifesta simptome ale osteoporozei, acestea pot fi:

  • La nivelul coloanei vertebrale – dureri severe de spate, scaderea in inaltime, aparitia unor deformari ale coloanei (cocoasa spre exemplu)
  • Oase fragile – fracturi care apar spontan in urma unei caderi si/ sau accidentari minore, uneori chiar in urma executiei unor miscari normale (aplecat, ridicat) sau in timpul unui episod de tuse.

Cauze osteoporoza

Osteoporoza apare din cauza pierderii in exces a masei osoase si a aparitiei modificarilor in structura tesutului osos.

Dintre pacientii cu osteoporoza, multi prezinta diferiti factori de risc ce cresc probabilitatea de aparitie a osteoporozei, insa sunt si pacienti care nu au factori de risc specifici si care tot dezvolta aceasta boala.

  • Scaderea productiei de estrogen la femei si testosteron la barbati
  • Deficitul de calciu si deficitul de vitamina D
  • Predispozitia genetica
  • Sedentarismul
  • Fumatul
  • Consumul excesiv de alcool.

Afla mai multe despre ce afectiuni provoaca sedentarismul si cum combatem comportamentul sedentar?

Factori de risc pentru osteoporoza

In categoria factorilor de risc pentru osteoporoza intra atat inaintarea in varsta si apartenenta la sexul feminin (factori ce nu pot fi modificati ori controlati), cat si factori care vizeaza stilul de viata - lipsa activitatii fizice, nutritie deficitara, nivelul de vitamina D etc.

Printre factorii de risc implicati in aparitia si dezvoltarea osteoporozei se afla:

  • Apartenenta la sexul feminin – femeile sunt mai predispuse la osteoporoza. In general ele au oase mai mici si mai subtiri comparativ cu barbatii, ceea ce inseamna ca desi densitatea minerala osoasa este similara cu cea a barbatilor, masa osoasa de varf este mai mica. De asemenea, productia de estrogen (hormon sexual feminin) dupa menopauza scade drastic. Odata cu instalarea menopauzei, ovarele inceteaza sa mai produca estrogen si progesteron, estrogenul joaca un rol important in mentinerea densitatii osoase si a sanatatii oaselor.
  • Varsta - pe masura ce oamenii imbatranesc apare fenomenul de pierdere osoasa intr-un ritm mult mai rapid, iar cresterea osoasa noua este mai lenta. In timp, oasele devin mai fragile, iar riscul de osteoporoza creste. Concret, resorbtia osoasa (distrugerea) depaseste formarea osoasa, conducand la o pierdere fiziologica a masei osoase.
  • Antecedente de osteoporoza in istoricul familial – mai multe studii au evidentiat faptul ca riscul de osteoporoza este mai ridicat la cei care au unul dintre parinti cu antecedente de osteoporoza sau fractura de sold.
  • Schimbari hormonale - nivelurile scazute ale anumitor hormoni cresc riscul de osteoporoza, spre exemplu scaderea nivelului de estrogen dupa menopauza, nivelul de estrogen scazut pe fondul unor tulburari hormonale ori activitate si efort fizic extreme. La barbati, afectiunile care determina scaderea nivelului de testosteron ii expun riscului de osteoporoza.
  • Regimul alimentar - o dieta dezechilibrata incepand din copilarie si pana la varsta adulta si batranete, saraca in calciu si vitamina D creste riscul de osteoporoza. Totodata, o alimentatie prea bogata ori prea saraca in proteine poate creste riscul de pierdere osoasa si osteoporoza.
  • Prezenta altor probleme medicale – precum boli endocrine, hormonale, afectiuni gastrointestinale, artrita reumatoida, anumite patologii oncologice, HIV/ SIDA, anorexia nervoasa.
  • Medicamente – administrarea pe termen lung a unor medicamente pentru a trata alte afectiuni, ca de exemplu glucocorticoizi, antiepileptice, medicamente pe baza de hormoni folosite in tratarea cancerului de san si de prostata, inhibitori ai pompei de protoni utilizati pentru a reduce aciditatea stomacului, tiazolidindione indicate in tratamentul diabetului zaharat de tip 2.
  • Stilul de viata - alegerile si rutinele zilnice pot influenta sanatatea oaselor. Un impact negativ il au sedentarismul, imobilizarea la pat, consumul cronic de alcool, fumatul.

Teste si analize osteoporoza

Densitometria osoasa (DXA) reprezinta la ora actuala standardul de referinta prin care se masoara cel mai important factor in prezicerea riscului de fractura – densitatea minerala osoasa (respectiv continutul de calciu).

Acest test este recomandat tuturor femeilor care au implinit varsta de 65 de ani, sau femeilor ce au intrat in menopauza, avand si alti factori de risc.

Cand este necesar un examen DXA?

Conform Societatii Internationale de Densitometrie, este indicat sa faci un control pentru masurarea densitatii minerale osoase daca te incadrezi intr-una din urmatoarele categorii:

  • Femei cu varsta de peste 65 ani
  • Femei aflate la menopauza cu varsta sub 65 ani, dar cu factori de risc (rasa caucaziana, constitutie fragila, greutate sub 57 kg, fumatoare, sedentare sau cu repaus prelungit la pat, cu antecedete heredocolaterale si personale cu fractura de fragilitate etc)
  • Femei in perimenopauza cu factori clinici de risc (greutate scazuta, fractura in antecedente, medicatie ce predispune la cresterea riscului de fractura)
  • Barbati cu varsta peste 70 ani
  • Barbati cu varsta sub 70 ani, dar cu factori clinici de risc
  • Adulti cu fractura de fragilitate
  • Adulti cu afectiuni si/sau tratamente ce asociaza DMO scazuta sau pierdere de masa osoasa (ex: tratamente cronice cu glucocorticoizi)
  • Orice persoana care va incepe un tratament farmacologic pentru osteoporoza sau care se afla in monitorizare in tratamentului antiosteoporoza.

Call Center

PROGRAMEAZA-TE ACUM

 

Examinari cu echipamentul DXA

  1. Testul standard consta in examenul coloanei vertebrale lombare din incidenta postero-anterioara si a soldului. In functie de nevoile pe care le ai, medicii nostri iti vor recomanda in continuare examenele care Iti sunt necesare.
  2. Examen de coloana vertebrala fata (incidenta postero-anterioara) – masoara densitatea minerala osoasa la nivelul vertebrelor L1-L4 si indica prezenta sau absenta unui risc teoretic de fractura pentru scheletul axial. Examenul ajuta monitorizarea si poate fi realizat si pentru copii.
  3. Examen de sold (femur proximal) – indica prezenta sau absenta unui risc teoretic de fractura local si evalueaza masa osoasa in asociere cu examenul de coloana. Testul monitorizeaza afectiunea si este necesar inaintea unei interventii chirurgicale locale (ca protezarea).
  4. Examen de antebrat (1/3 distala radiusului) – in anumite situatii, examenul determina densitatea si la nivelul radiusului ( in cazul interventiilor chirurgicale pe coloana sau sold, modificarilor degenerative, obezitatii excesive, scoliozei, hiperparatiroidismului).
  5. Examen de coloana vertebrala lombara in incidenta laterala (profil) – masoara densitatea minerala osoasa la nivelul corpului vertebral (locul de producere a fracturilor), eliminand artefactele date de osteofite, calcificari aortice, modificari degenerative ale fatetelor articulare etc. Testarea se combina cu examenul de coloana vertebrala lombara din incidenta postero-anterioara, fiinf util doar pentru monitorizare, nu si pentru diagnostic.
  6. Examen de schelet si cuantificarea compozitiei tisulare – cu ajutorul lui poate fi evaluat riscul global de fractura, cuantificam tesutul adipos si musculoconjunctiv si masuram in dinamica modificarile aparute ca raspuns la dieta si/sau exercitiu fizic. Este nedureros si poate fi realizat si in cazul copiilor
  7. Imagine de profil T4-L4 +/- morfometrie vertebrala – metoda este rapida si evalueaza prezenta sau absenta tasarilor vertebrale (ca rezultat al fragilitatii osoase). Iradierea este redusa si surprinde intr-o singura imagine nedistorsionata coloana vertebrala toracala si lombara. Procedura ne permite sa identificam si sa clasificam tasarile vertebrelor prin metode cantitative (morfometrie), determinand in paralel densitatea minerala osoasa.
  8. Examen de proteza – masuram modificarile densitatii minerale osoase periprotetice dupa artroplastia totala de sold.

Pregatirea pentru examinarea DXA

Nu este nevoie sa te pregatesti special pentru examinarea DXA. Poti manca fara grija inainte, iar in timpul examenului vei ramane imbracat. Vom indeparta doar obiectele de metal (capse, fermoare, monede si bancnote, piercing ori alte obiecte care se suprapun pe segmentul ce urmeaza a fi scanat) pentru a obtine un rezultat cat mai exact.

Trebuie sa nu fi efectuat in ultimele 7 zile examinari cu substante de contrast orale si/ sau iv (CT, RMN, tranzit baritat etc), radiofarmaceutice, si sa nu fi luat tablete de calciu in ziua in care vii pentru examinare. De asemenea, trebuie sa excludem si posibilitatea unei sarcini, caz in care examinarea este contraindicata.


Avem o echipa de medici care se ingrijeste ca tu sau parintii tai, care nu mai sunt la prima tinerete, sa aveti un sistem osos sanatos.
In clinicile noastre, medicii specialisti Medicover pot diagnostica osteoporoza pe baza datelor referitoare la factorii de risc, a examenului clinic si a testelor paraclinice (densitometrie osoasa, radiografii si analize de sange si urina).

Te poti programa la o consultatie in Clinica Medicover Victoriei sau iti poți programa copilul la examinare in Clinica de Pediatrie Medicover, apeland 021 9896.

Tratament osteoporoza

Tratamentul osteoporozei are ca scop prevenirea fracturilor si mentinerea sau cresterea densitatii osoase si de la caz la caz poate implica o combinatie intre modificari ale stilului de viata, suplimente alimentare si medicamente:

  • Consum adecvat de calciu si vitamina D
  • Activitate fizica - mersul pe jos, exercitii fizice pentru cresterea fortei musculare, mentinerea echilibrului si mobilitatii
  • Terapie medicamentoasa numai la recomandarea medicului reumatolog de regula, dar poate fi indicata si de un specialist endocrinolog. Este important de mentionat ca nu exista un medicament unic, universal potrivit oricarui pacient cu ostoporoza.

 

Un sistem osos sanatos reprezinta mai multa mobilitate si libertate de miscare in fiecare zi. Nu iti refuza placerea si nevoia de a te misca in voie la orice varsta. O dieta echilibrata in calciu si vitamina D, exercitiile fizice regulate, stilul de viata sanatos, fara consum excesiv de alcool si fumat, precum si determinarea densitatii minerale osoase prin teste specifice si initierea tratamentului medicamentos cand este necesar reprezinta piloni esentiali in preventia osteoporozei.

 

Referinte:

 

Data publicării 28.03.2024
Data ultimei actualizari 01.04.2024