Totul despre osteoporoza

Un sistem osos sanatos reprezinta mai multa mobilitate si libertate de miscare pentru tine in fiecare zi. Nu iti refuza placerea si nevoia de a te misca in voie la orice varsta.
osteoporoza
Despre osteoporoza

Ce este osteoporoza?

Osteoporoza afecteaza scheletul si face ca masa osoasa si calitatea osului sa aiba de suferit. Din cauza acestei boli, mineralele esentiale pentru organism, precum calciul, nu mai sunt asimilate de catre os, ceea ce duce la o slabire a rezistentei mecanice a osului, crescand astfel riscul de fractura.

Tipuri de osteoporoza

 1. Osteoporoza primara (este cea mai comuna osteoporoza intalnita si se manifesta mai mult la femei decat la barbati)
 2. Osteoporoza secundara (prezinta aceleasi simptome ca si osteoporoza primara si poate aparea la orice varsta)
 3. Osteogeneza imperfecta (forma rara, intalnita in majoritatea cazurilor inca din uter)
 4. Osteoporoza juvenila idiopatica (foarte rara, intalnita in randul ambelor sexe)

Ce teste se fac pentru osteoporoza?

Densitometria osoasa (DXA) reprezinta la ora actuala standardul de referinta prin care se masoara cel mai important factor in prezicerea riscului de fractura – densitatea minerala osoasa (respectiv continutul de calciu).

 

Acest test este recomandat tuturor femeilor care au implinit varsta de 60 de ani, sau femeilor ce au intrat in menopauza, astfel fiind asociate cu alti factori de risc.

Cand este necesar un examen DXA?

Conform Societatii Internationale de Densitometrie, este indicat sa faci un control pentru masurarea densitatii minerale osoase daca te incadrezi intr-una din urmatoarele categorii:
 • femei cu varsta de peste 65 ani
 • femei aflate la menopauza cu varsta sub 65 ani, dar cu factori de risc (rasa caucaziana, constitutie fragila, greutate sub 57 kg, fumatoare, sedentare sau cu repaus prelungit la pat, cu antecedete heredocolaterale si personala cu fractura de fragilitate etc)
 • femei in perimenopauza cu factori clinici de risc (greutate scazuta, fractura in antecedente, medicatie ce predispune la cresterea riscului de fractura)
 • barbati cu varsta peste 70 ani
 • barbati cu varsta sub 70 ani, dar cu factori clinici de risc
 • adulti cu fractura de fragilitate
 • adulti cu afectiuni si/sau tratamente ce asociaza DMO scazuta sau pierdere de masa osoasa (ex: tratamente cronice cu glucocorticoizi)
 • orice persoana care va incepe un tratament farmacologic pentru osteoporoza sau care este sub monitorizarea tratamentului antiosteoporoza

Examinari cu echipamentul DXA

 1. Testul standard consta in examenul coloanei vertebrale lombare din incidenta postero-anterioara si a soldului. In functie de nevoile pe care le ai, medicii nostri iti vor recomanda in continuare examenele care-ti sunt necesare.
 2. Examen de coloana vertebrala fata (incidenta postero-anterioara) – masoara densitatea minerala osoasa la nivelul vertebrelor L1-L4 si indica prezenta sau absenta unui risc teoretic de fractura pentru scheletul axial. Examenul ajuta monitorizarea si poate fi realizat si pentru copii.
 3. Examen de sold (femur proximal) – indica prezenta sau absenta unui risc teoretic de fractura local si evalueaza masa osoasa in asociere cu examenul de coloana. Testul monitorizeaza afectiunea si este necesar inaintea unei interventii chirurgicale locale (ca protezarea).
 4. Examen de antebrat (1/3 distala radiusului) – in anumite situatii, examenul determina densitatea si la nivelul radiusului ( in cazul interventiilor chirurgicale pe coloana sau sold, modificarilor degenerative, obezitatii excesive, scoliozei, hiperparatiroidismului).
 5. Examen de coloana vertebrala lombara in incidenta laterala (profil) – masoara densitatea minerala osoasa la nivelul corpului vertebral (locul de producere a fracturilor), eliminand artefactele date de osteofte, calcificari aortice, modificari degenerative ale fatetelor articulare etc. Testarea se combina cu examenul de coloana vertebrala lombara din incidenta postero-anterioara. Nu necesita repozitionarea, fiind o metoda sensibila pentru urmarirea in dinamica a modificarilor de densitate osoasa, aparute ca urmare a tratamentului sau in lipsa acestuia.
 6. Examen de schelet si cuantificarea compozitiei tisulare – cu ajutorul lui poate fi evaluat riscul global de fractura, cuantificam tesutul adipos si musculoconjunctiv si masuram in dinamica modificarile aparute ca raspuns la dieta si/sau exercitiu fizic. Este nedureros si poate fi realizat si in cazul copiilor
 7. Imagine de profil T4-L4 +/- morfometrie vertebrala – metoda este rapida si evalueaza prezenta sau absenta tasarilor vertebrale (ca rezultat al fragilitatii osoase). Iradierea este redusa si surprinde intr-o singura imagine nedistorsionata coloana vertebrala toracala si lombara. Procedura ne permite sa identificam si sa clasificam tasarile vertebrelor prin metode cantitative (morfometrie), determinand in paralel densitatea minerala osoasa. Nu este necesara repozitionarea.
 8. Examen de proteza – masuram modificarile densitatii minerale osoase periprotetice dupa artroplastia totala de sold.

Sfaturi practice

Nu este nevoie sa te pregatesti special pentru examinarea DXA. Poti manca fara grija inainte, iar in timpul examenului vei ramane imbracat. Vom indeparta doar obiectele de metal (capse, balene, fermoare, monede si bancnote, piercing ori alte obiecte care se suprapun pe segmentul ce urmeaza a fi scanat) pentru a obtine un rezultat cat mai exact.


Trebuie sa nu fi efectuat in ultimele 7 zile examinari cu substante de contrast orale si/ sau iv (CT, RMN, tranzit baritat etc) si sa nu fi luat tablete de calciu in ziua in care vii pentru examinare. De asemenea, trebuie sa excludem si posibilitatea unei sarcini, caz in care examinarea nu este posibila.


Avem o echipa de medici care se ingrijeste ca tu sau parintii tai, care nu mai sunt la prima tinerete, sa aveti un sistem osos sanatos.
In clinicile noastre, medicii specialisti Medicover pot diagnostica osteoporoza pe baza datelor referitoare la factorii de risc, a examenului clinici si a testelor paraclinice (densitometrie osoasa, radiografii si analize de sange si urina).

 

Te poti programa la o consultatie in Clinica Medicover Victoriei sau iti poți programa copilul la examinare in Clinica de Pediatrie Medicover, apeland 021 9896.

Trivia:

Osteoporoza nu este o boala specific doar femeilor, ea poate afecta si barbatii, dar intr-un procent mai mic, tocmai de aceea marea majoritate a datelor epidemiologice sunt colectate de la femei.
Data publicării 04.10.2018