Poate fi glanda tiroida singura responsabila pentru excesul ponderal?

Hipotiroidismul este determinat de existenta unui deficit de functionare a glandei tiroide si in anumite situatii poate favoriza aparitia excesului ponderal. Cauzele care determina cresterea ponderala la persoanele care sufera de hipotiroidism sunt complexe si nu presupun intotdeauna acumularea de tesut adipos.
Poate fi glanda tiroida singura responsabila pentru excesul ponderal?

Cuprins

Disfunctia tiroidiana si excesul ponderal - majoritatea kilogramelor in plus depuse in contextul unui deficit de functionare a glandei tiroide se datoreaza acumularii de sare si apa la nivel tisular, care nu depaseste limita de 2-4.5 kg. Excesul ponderal accentuat este rar asociat cu hipotiroidism, mai ales in situatia in care cresterea in greutate nu este insotita de alte manifestari care sa indice prezenta unei disfunctii tiroidiene.

Ce este glanda tiroida si ce rol are?

Tiroida este o glanda endocrina de dimensiuni reduse, are forma unui fluture si este localizata la baza gatului. Glanda tiroida este implicata in multiple procese la nivelul organismului. Functiile glandei tiroide sunt exercitate prin intermediul hormonilor tiroidieni pe care ii sintetizeaza, principalul rol al acestora fiind acela de reglare a metabolismului in functie de necesitatile zilnice individuale.

Afla mai multe despre simptomele dereglarilor hormonale

Principalele efecte ale hormonilor tiroidieni sunt determinate de tiroxina T3, forma circulanta in organism in proportie de 80% si pot fi clasificate in:

  • Efecte metabolice care se manifesta prin cresterea consumului de oxigen al organismului, intensificarea ratei metabolismului bazal si termogenezei
  • Efecte morfogenetice reprezentate de stimularea proceselor de crestere si diferentiere celulara la copii si de mentinere a troficitatii organismului

Principalele implicatii ale hormonilor tiroidieni sunt reprezentate de catre:

  • Influentarea sintezei proteice
  • Termoreglarea organismului
  • Stimularea cresterii si dezvoltarii sistemului osos la copii
  • Reglarea proceselor de maturare a neuronilor
  • Reglarea metabolismului carbohidratilor si grasimilor
  • Cresterea sensibilitatii organismului la catecolamine.

Cum influenteaza glanda tiroida greutatea?

Glanda tiroida contribuie la mentinerea unei greutati corporale adecvate prin implicarea hormonilor tiroidieni in procesele de gluconeogeneza, lipoliza si lipogeneza. Rata metabolica bazala reprezinta numarul de calorii arse de catre organism in stare de repaus nocturn, acest indice fiind modificat in cazul pacientilor diagnosticati cu hipofunctie tiroidiana.

Scaderea ratei metabolismului bazal determina incetinirea proceselor de convertire a nutrientilor in energie si predispune la acumularea kilogramelor in plus prin depunerea de tesut adipos la nivel abdominal si al organelor interne.

Deficitul de triiodotironina T3 si tiroxina T4 favorizeaza aparitia hipercolesterolemiei cu accelerarea proceselor aterosclerotice cu cresterea riscului de evenimente cardiovasculare acute, reprezentate de infarct miocardic acut si accident vascular cerebral.

Riscul de crestere in greutate este invers proportional cu nivelurile serice ale hormonilor tiroidieni la pacientii diagnosticati cu hipotiroidism. Mai mult decat atat, hipotiroidismul determina acumularea de sare si apa la nivel tisular, efect ce accentueaza suplimentar cresterea in greutate.

Un alt factor important care determinarea acumularea kilogramelor in plus in cazul persoanele cu afectiuni tiroidiene este constituit de prezenta anticorpilor tiroidieni. Obezitatea este frecvent asociata cu patologii autoimune, tiroidita autoimuna fiind una dintre afectiunile ce determina aparitia castigului ponderal.

Studiile desfasurate de-a lungul timpului au demonstrat faptul ca o mare parte dintre pacientii care prezinta hipotiroidism subclinic asociaza niveluri serice crescute de anticorpi anti-tiroglobulina si in mai mica masura anticorpi anti-tiroperoxidaza.

Suplimentar, aceleasi studii internationale atesta faptul ca hipotiroidismul subclinic se asociaza, nu doar cu obezitate, ci si cu un risc crescut de evenimente cardiovasculare acute amenintatoare de viata.

In prezent este cunoscut faptul ca exista factori multipli implicati in aparitia obezitatii la persoanele diagnosticate cu afectiuni tiroidiene, care prezinta actiune bidirectionala. Persoanele supraponderale prezinta si un status pro inflamator cronic determinat de existenta unei concentratii crescute de interleukine si factor tumoral de necroza, care pot inhiba absorbtia iodului la nivelul tiroidei, cauzand disfunctii ale acestei glande.

Leptina reprezinta un alt factor care poate suprima functia de stimulare a TSH-ului determinand aparitia hipotiroidismului la persoanele supraponderale, in timp ce inflamatia cronica afecteaza functia tiroidiana prin modularea activitatii deiodinazei, o enzima implicata in activarea/inactivarea hormonilor tiroidieni. Acidul palmitic poate regla expresia si activitatea moleculelor esentiale implicate in sinteza hormonilor tiroidieni la nivelul tireocitelor. Totodata tiroida poate fi in sine un organ tinta afectat de lipotoxicitate.

Conform acestor teorii, se creeaza un cerc vicios intre gradul de functionare al tiroidei si obezitate, mecanismele patologice ale celor doua afectiuni, avand implicatii complexe si bidirectionale.

Excesul ponderal este mai des intalnit la persoanele de sex feminin diagnosticate cu disfunctie tiroidiana, aceasta caracteristica este data de diferenta de distributie a tesutului adipos intre cele doua sexe, ceea cw determina schimbari specifice ale metabolismului hormonilor tiroidieni la nivel periferic.

O alta explicatie posibila a incidentei crescute a obezitatii la femeile cu disfunctie tiroidiana este reprezentata de implicarea diferita a hormonilor sexuali, estrogen si testosteron, in reglarea functiei tiroide si de modularea raspunsului imun.

Nu in ultimul rand, asocierea mai frecventa in cazul sexulului feminin dintre hipotiroidism si obezitate este explicata prin nivelurile crescute de adipokine (leptina si adiponectina), regasite la aceasta categorie populationala.

Semnele care iti arata ca ai probleme cu glanda tiroida

Manifestarile clinice care sugereaza disfunctie tiroidiana si principalele simptome asociate hipotiroidismului sunt:

  • Aparitia tegumentelor uscate si a unghiilor fragile
  • Caderea parului
  • Senzatie de amorteala sau furnicaturi la nivelul degetelor
  • Crampe musculare
  • Constipatie
  • Dereglari ale menstruatiei
  • Intoleranta la frig
  • Stare de oboseala accentuata, depresie
  • Lentoare ideatica si reactii intarziate
  • Dereglari ale ritmului cardiac.

Persoanele varstnice care sufera de hipotiroidism pot prezenta alterarea memoriei si predispozitie la depresie, in timp ce la copii, hipofunctia tiroidiana determina retard staturo-ponderal. Hipotiroidismul netratat poate determina manifestari tardive - raguseala, edeme la nivelul fetei, pierderea sprancenelor, bradicardie (scaderea frecventei cardiace), deficit de auz sau anemie.

Tiroida | analize si investigatii necesare

Evaluarea functiei tiroidiene se poate efectua prin intermediul investigatiilor de laborator pentru determinarea valorilor serice ale TSH ului si FT4.

  • Hipotiroidismul este caracterizat de niveluri crescute ale TSH ului si valori scazute ale FT4, in timp ce hipotiroidismul subclinic este definit prin concentratii elevate de TSH si valori normale de FT4. TSH-ul reprezinta un indicator mai bun al functiei tiroidiene in cazul hipotiroidismului fata de T3 si T4 deoarece acesta realizeaza concentratii serice in afara intervalului biologic de referinta mai precoce decat hormonii tiroidieni.
  • Determinarea de anticorpi anti-tiroidperoxidaza (anti-TPO) si anti-tiroglobulina (anti-TG) este utila in stabilirea diagnosticului tiroiditelor autoimune. Intre 50-90% dintre pacientii cu aceasta afectiune avand ac anti-TPO detectabili si intre 30-50% dintre bolnavii apartinand aceleiasi categorii, prezentand ac anti TG detectabili.

Disfunctiile tiroidiene si obezitatea constituie entitati patologice interdependente a caror relatie de cauzalitate este bidirectionala si necesita realizarea de studii suplimentare pentru elucidare. In prezent este cunoscut faptul ca exista un cerc vicios al mecansimelor care determina asocierea celor doua afectiuni, care implica existenta unor procese deficitare de adaptare a functiei tiroidiene la necesitatile energetice, statusul inflamator cronic, prezenta de anticorpi specifici anti-TG si metabolismul periferic anormal al hormonilor tiroidieni.

 

Referinte:

 

Data publicării 27.09.2022
Data ultimei actualizari 02.05.2023