Mercur in sange

Cuprins

Ce reprezinta mercurul

Mercurul este un metal intalnit in natura in rocile vulcanice si minereuri, fiind toxic pentru toate organismele vii. Intoxicatia cu mercur industrial anorganic, acuta sau cronica este o afectiune profesionala (mineri si lucratori in topitorii cu expunere la mercur în mediul toxic) care afecteaza rinichii, sistemul nervos central si tractul gastrointestinal.

Ajuns in corp in mod accidental, mercurul se leaga la nivelul acizilor nucleici (produce rupturi catenare ale ADN ului) si ai proteinelor structurale si functionale ale organismului, cauzand alterarea acestora din punct de vedere conformational. Astfel sunt explicate inhibarea enzimatica a citocrom C oxidazei si al transportului potasiului si monozaharidelor intre diferite compartimente ale celulei cu alterarea proceselor metabolice fiziologice.

Distructia proteinelor care formeaza membrana bazala glomerulara duce la alterarea capacitatii renale de filtrare cu aparitia proteinuriei severe iar la nivel digestiv, mercurul determina distrugerea mucoasei gastrice, proces care ii favorizeaza absorbtia in organism.

Mercurul anorganic inhalat sub forma de vapori toxici se poate depune la nivel eritrocitar, cerebral dar si in tesuturile fetale (daca apare expunere in cazul gravidelor), datorita abilitatii compusului de a traversa bariera hemato-encefalica.

Cand este indicata determinarea valorilor mercurului

Simptomatologia specifica in intoxicaţia cu mercur este reprezentata de catre aparitia disfunctiilor articulare si musculare si afectarea vederii. Expunerea pe timp indelungat la acest compus (intoxicatie cronica cu mercur) determina nervozitate, tremor distal, si iritatie a mucoaselor (mucoasa nazala iritata), afectare renala cu aparitia nefritelor tubulare sau patologii digestive-gastroenterite.

Cum ma pregatesc inaintea investigatiei

Depistarea cantitatilor crescute de mercur din organism se poate face pe baza unor analize efecuate din sange recoltat prin punctie venoasa periferica (mercurul organic este intalnit mai ales in eritrocite) sau din urina (forma anorganica a compusului). Este indicat ca prelevarea de sange venos sa fie facuta dupa terminarea programului de lucru (in ziua sau saptamana respectiva) iar urina prezinta indicatie de recoltare inainte de inceperea activitatii.

Care sunt valorile normale ale mercurului

Atat mercurul in sange cat si cel din urina nu trebuie sa depaseasca o cantitate de 1 μg/L. Valorile critice ale mercurului in sange sunt >150 μg/L iar cele letale depasec 800 μg/L.

Afla mai multe: