Coronavirus: Ce tip de test aleg?

Virusul SARS-CoV-2 determina o infectie respiratorie denumita COVID-19 (Coronavirus infectious disease - 2019), cu perioada de incubatie medie de circa 5 zile (limite 2-14 zile). In timp ce majoritatea persoanelor cu COVID-19 au o boala necomplicata sau usoara (81%), altele vor dezvolta forme severe care necesita oxigenoterapie (14%) si aproximativ 5% vor necesita tratament intr-o unitate de terapie intensiva.

Testarea pentru noul Coronavirus se realizeaza prin doua tipuri de teste: Real Time PCR si cele serologice.

Deoarece acest virus este recent aparut in populatia umana, nu se cunoaste cu exactitate comportamentul sau – cat de rapid reactioneaza sistemul imunitar prin productia de anticorpi, in cat timp pot fi detectati acesti anticorpi in sange si daca toate persoanele infectate produc anticorpi detectabili. De aceea, diagnosticul se bazeaza in continuare pe teste PCR de identificare directa a virusului in tractul respirator.

Testele pot detecta in probe de sange anticorpii de tip IgG, produsi de organismul uman drept raspuns la infectia cu coronavirusul SARS-CoV-2.

Testele serologice nu pot confirma diagnosticul, pot doar sustine rezultatele obtinute prin testarea PCR.

Anticorpii IgG apar in organism la 10 – 20 de zile de la infectare si exista o perioada de timp in care pot coexista cu virusul – in consecinta prezenta anticorpilor de tip IgG nu exclude pacientii cu infectii active, care pot fi inca contagiosi. In plus, nu se cunoaste durata de timp maxima in care anticorpii pot fi detectati, dupa infectie, iar un rezultat negativ nu exclude prezenta virusului – pacientii suspecti de COVID-19 trebuie testati ulterior prin metoda PCR.

 

Capacitatea de testare eficienta si rapida este esentiala in perioada aceasta. De aceea, venim in ajutorul pacientilor nostri, carora le punem la dispozitie ambele tipuri de teste.

Testele care evidentiaza virusul (RT-PCR) se fac doar la indicatia unui medic, in situatii specifice definite de INSP (Institutul National de Sanatate Publica): persoane simptomatice, inclusiv personal medical, donatorii si primitorii de organe inaintea transplantului, sau inaintea unei internari de monitorizare post-transplant, cei imunodeprimati data de o afectiune sau ca urmare a unui tratament inainte de orice internare, pacientii oncologici inainte de fiecare cura de chimioterapie /radioterapie si interventii, pacienti hemodializati, persoane institutionalizate si personalul de ingrijire, gravide)

Testele pentru anticorpi (serologie) sunt disponibile la cerere, in clinicile si spitalele Medicover, atat din Bucuresti, cat si din tara.

In unitatile Medicover, testarea pentru anticorpi se realizeaza astfel:

  • Persoanele asimptomatice care doresc sa afle daca au trecut deja prin infectie fara sa stie, pot efectua la cerere, testarea pentru anticorpi,
  • Solicitantul va fi rugat sa citeasca si sa semneze un document fizic prin care este informat ca in cazul unui rezultat pozitiv, va fi necesara realizarea unui test de tip RT-PCR;
  • Persoanele cu rezultat pozitiv vor fi contactate si indrumate de catre personalul nostru medical;
  • Persoanele care detin un abonament corporate Medicover si fac testarea la cererea angajatorului vor fi informate si monitorizate prin medicul de medicina muncii, respectiv prin medicul curant.

 

 

Data publicării 25.05.2020