Test Coronavirus

Testarea constituie o parte cruciala, pe de o parte, in monitorizarea ratei de infectare si a modului in care se raspandeste virusul, iar de cealalta parte, pentru protectia persoanelor vulnerabile in fata infectiei: persoane care prezinta comorbiditati, pacienti oncologici, pacienti immunocompromisi. In functie de tehnologia folosita, aceste teste pot determina daca o persoana este infectata cu virusul SARS-CoV-2 sau daca a avut deja boala COVID-19. In prezent exista mai multe tipuri de teste utilizate in diagnosticul infectiilor cu coronavirus: serologice, biologie moleculara si antigenice.

Cuprins

Tipuri de teste Covid

Momentul si tipul testului depind de mai multi factori, printre care si scopul testarii - pentru a detecta o infectie activa COVID-19 sau de a confirma ca ati avut boala. Principalele modalitati de testare pentru infectia cu noul Coronavirus sunt reprezentate de catre:

Test RT-PCR (Real Time Polymerase Chain Reaction)

  • Este un test de diagnostic, de referinta pentru COVID-19. Real Time Polymerase Chain Reaction multiplex sau RT-PCR multiplex permite realizarea diagnosticului diferential al COVID-19 cu infectia gripala determinata de Influenza virus sau identificarea unei co-infectii.
  • Testul RT-PCR se efectueaza cat mai curand posibil dupa aparitia simptomelor infectiei tractului respirator superior (specifice pentru COVID-19) sau dupa contactul cu o persoana infectata, deoarece aceste teste detecteaza infectia curenta cu virusul.
  • Efectuarea unui test de tip RT-PCR este recomandata persoanelor institutionalizate (camine de batrani, centre de plasament), cu status imun deficitar (pacienti oncologici, hemodializati sau cu tratament imunosupresiv), gravidelor asimptomatice care au intrat in contact direct cu un bolnav confirmat de COVID-19, cadrelor medicale asimptomatice cu grad inalt de expunere si persoanelor asimptomatice care vor sa calatoreasca in tari unde se solicita aceste teste.
  • Testul RT-PCR multiplex este utilizat pentru excluderea sau confirmarea infectiei sezoniere cu virus agentul etiologic al gripei.

Test rapid COVID pentru detectia antigenului SARS-CoV-2

  • Utilizeaza metoda imunocromatografica pentru punerea in evidenta a unor proteine specifice virale de la nivelul secretiilor nazofaringiene.
  • Testele rapide COVID reprezinta o metoda rapida de identificare a antigenului viral ce poate fi utilizata si ca metoda de screening si testare in serie a personalului medical, de ingrijire la domiciliu, in unitat precum centre pentru varstnici, gradinite, scoli etc.
  • Obtinerea unui rezultat negativ la efectuarea testului rapid nu exclude posibilitatea unui diagnostic de COVID-19, in prezenta unei simptomatologii clinice sugestive este necesara repetarea acestuia la un interval de 2 zile sau confirmarea printr-o testare RT-PCR.

Test anticorpi COVID

  • Testele serologice sunt indicate pentru determinarea cantitativa a anticorpilor neutralizanti de tip IgG anti-proteina Spike si au rol in monitorizarea statusului imun post infectie activa si/sau post imunizare prin vaccin. Testele serologice nu au rol diagnostic, insa sustin rezultatele obtinute prin testarea de tip RT-PCR.
  • Testarea anticorpilor sau determinarile serologice ale titrurilor de anticorpi neutralizanti de tip IgG anti proteina Spikepentru sunt utilizate pentru monitorizarea raspunsului imun al persoanelor care au trecut prin COVID-19 si/sau au fost vaccinate.
  • In cazul determinarilor serologice, titrul anticorpilor antiproteina Spike <0.80 U/ml reprezinta absenta expunerii la virus. O cantitate de anticorpi ≥0.80 U/ml este considerata a fi pozitiva si indica prezenta unui raspuns imun al organismului datorat infectiei active sau vaccinarii preventive. 

Cat dureaza testul COVID?

Rezultatul testarii rapide pentru antigenul de coronavirus se obtine in 10 – 20 de minute de la pipetarea probei recoltate in caseta kit ului comercial.

In mod frecvent, rezultatele testelor de tip RT-PCR si al celor serologice sunt eliberate in maxim 48 de ore de la recoltarea probelor biologice, timp necesar obtinerii, prelucrarii si interpretarii rezultatelor.

Cum va pregatiti pentru testul coronavirusului?

Testele rapide pentru detectarea antigenului, dar si cele de tip PCR presupun recoltarea secretiilor de la nivelul nazofaringelui si al faringelui cu ajutorul unor tampoane sterile. Se recomanda recoltarea inainte de toaleta bucala si la un interval de 4 ore de la ultima ingestie de alimente sau lichide.

Determinarea de anticorpi anti-proteina Spike necesita recoltarea de sange prin punctie venoasa periferica si nu presupune o pregatire prealabila speciala a pacientului.

Cat costa un test Coronavirus?

Pretul unui test pentru  coronavirus variaza in functie de tipul de test. Pretul actual al testelor poate fi verificat pe magazinul nostru online.

Pretul testelor coronavirus (lista de preturi coronavirus actualizata 01.08.2022):

  • Test RT-PCR - 285 RON
  • Test rapid antigen - de la 112 RON
  • Test anticorpi - 144 RON

Unde pot efectua un test COVID PCR?

Testarea pentru COVID-19 in cadrul clinicilor Medicover, test RT-PCR, se poate face in urmatoarele locatii:

  • Testare Covid in Bucuresti - Spitalul Medicover, Str. Pechea nr. 8 sector 1
  • Luni - Vineri, intre orele 8:00 - 13:00
  • Testare Covid in Brasov - Clinica Medicover, Bd. Eroilor Nr. 3
  •  Luni - Vineri, intre orele 12:00 si 13:00
  • Testare Covid in Cluj - Clinica Medicover Republicii, Str. Republicii Nr. 75
  • Luni - Vineri, intre orele 8:00 - 14:00
  • Testare Covid in Iasi – Clinica Medicover, Complex Palas, Strada Palat, nr. 3A
  • Luni - Vineri, intre orele 8:00 - 12:00
  • Testare Covid in Timisoara - Clinica Medicover, Bd. Mihai Eminescu Nr. 1
  • Luni - Vineri, intre orele 8:00 - 12:00.

NU este necesara efectuarea unei programari in prealabil.
Programul de recoltare poate suferi modificari, pentru informatii actualizate

suna in Call Center:

021 9896

 

Data ultimei actualizari
23 August 2022