Test rapid antigen SARS-Cov-2

Testul rapid pentru determinarea antigenului de coronavirus

Testul rapid pentru detectia antigenului SARS-COV-2 utilizeaza metoda imunocromatografica pentru punerea in evidenta a unor proteine specifice virale de la nivelul secretiilor nazofaringiene. Sensibilitatea testelor rapide pentru detectia antigenului viral al SARS-COV-2 este mai mica decat al celor de tip PCR, acestea avand cel mai bun rezultat in prezenta incarcaturii virale ridicate la nivelul secretiilor nazofaringiane. Testarea cu ajutorul testelor antigen rapide este recomandata cu precadere in faza initiala a infectiei Covid-19, in primele zile in care pacientul manifesta simptomatologie specifica - febra, tuse, oboseala, pierderea gustului si a mirosului, dureri de gat, de cap si musculare. In continuare, PCR-ul constituie testul de referinta in depistarea Covid-19.

Este recomandat ca recoltarea probelor sa fie realizata de catre personalul medical. Testele rapide antigen NU reprezinta test de referinta in diagnosticarea Covid-19. Testul de referinta este testul PCR

Cuprins

Cand se efectueaza un test antigen pentru Covid?

Utilizarea testelor rapide COVID-19 - pentru detectia antigenului SARS-CoV-2 este adecvata in urmatoarele situatii:

  • Persoane care prezinta simptome precum febra, tuse si alte manifestari clinice
  • Contactii unor cazuri confirmare
  • Persoane asiptomatice, dar care fac parte din categorii vulnerabile, pacienti oncologici, cu imunosupresie, hemodializati, inainte de inceperea tratamentului
  • Metoda de screening si testarein unitatile de ingrijire pe termen lung, centrele de detentie sau cele de primire a imigrantilor si in zonele cu transmitere comunitara inalta
  • In absenta disponibilitatii testarii prin metoda RT-PCR (zone geografice izolate, suprasolicitarea laboratoarelor) la persoanele contacte directe cu un caz confirmat prin RT-PCR
  • Comunitatile cu prevalenta inalta a cazurilor pozitive de COVID-19
  • In comunitatile cu prevalenta scazuta pentru identificarea rapida a cazurilor inalt contagioase

Cum se recolteaza probele necesare testarii rapide COVID?

Exsudatul nazofaringian presupune recoltarea secretiilor de pe mucoasa nazala prin introducerea blanda a unui tampon steril de a lungul planseului nazal pana cand se ajunge in nazofaringe. Dupa rasucire blanda a tamponului acesta se scoate si se repeta procedura in mod similar pentru cealalta nara.

Cat dureaza testarea rapida COVID?

Rezultatele testelor rapide COVID-19 (pentru antigenul SARS-CoV-2) se obtin dupa un interval de 10 – 20 minute de la pipetarea probei in caseta kit-ului comercial de test rapid.

Cum se interpreteaza rezultatele testelor rapide antigen?

Valoarea de referinta ale testelor rapide COVID-19 (pentru antigenul SARS-CoV-2) este negativa. Obtinerea unui rezultat negativ la contactii directi cu cazuri confirmate de COVID-19 printr-un test rapid antigenic, prezinta indicatie de repetare a testului la interval de 2-4 zile (perioada de timp necesara atingerii unei concentratii de antigen viral detectabile prin testele rapide) sau efectuarea unui test RT-PCR.

Obtinerea unui rezultat negativ in cazul unei persoane simptomatice, cu suspiciune de infectie COVID-19, impune efectuarea unui test de tip RT-PCR SARS-CoV-2 pentru confirmarea rezultatului.

Obtinerea unui rezultat pozitiv semnifica prezenta antigenului viral la nivelul mucoasei respiratorii a persoanei testate.

Pentru mai multe informatii suna in Call Center:

021 9896

 

Data ultimei actualizari
24 August 2022